Franciaország WOKE elleni háborúja: a szalonoktól a mozikig

2024. április 02. 22:53

Clea Caulcutt szerint az identitáspolitikával szembeni ellenállás nem korlátozódik a jobboldalra.

2024. április 02. 22:53

Nyitókép: Shutterstock

 

Bízza a franciákra, hogy intellektualizálják a háborút az ébredéskor – írja a Politico szerzője. Nagyjából havonta egyszer a francia társadalom egy nagyon meghatározott részének krémje összegyűlik a Le Laboratoire de la République-ban , egy Párizs központjában található agytrösztben, hogy figyelmeztessenek a szerinte veszélyes és megosztó tényezőkre.

A Laboratoire által szervezett rendezvények nem csak néha fókuszálnak az úgynevezett WOKE jelenségre, hanem az visszatérő téma. 

A felszólalók között van Kamel Daoud francia-algériai regényíró, aki a wokeizmust veszélyesnek és unalmasnak minősítette, valamint a befolyásos akadémikus és iszlám specialista, Gilles Kepel, aki elítélte az egyetemi eltörléskultúrát, valamint Nathalie Heinich, egy szociológus, aki a wokeizmust  az új totalitarizmusnak minősítette. „Nem vártuk meg [a woke generációkat], hogy megküzdjenek a rasszizmussal és a szexizmussal” – mondta Heinich a Politicnak adott interjújában. „Azt hiszik, hogy ők találták ki ezeket a harcokat? Nem kell betiltanunk azokat a beszédeket, amelyek nem felelnek meg nekünk, hogy előmozdítsuk a diszkrimináció elleni küzdelmet.”

Miért jött létre az agytröszt?

A 2021-ben Jean-Michel Blanquer, Emmanuel Macron elnök volt oktatási minisztere által létrehozott agytröszt egy olyan köztársasági eszmény védelmére jött létre, amely túlmutat a fajokon és a valláson. Az woke ideológia pesszimista, mert az embereket olyan csoportok képviselőivé redukálja, amelyek fix identitásúak, és elhomályosítják az egyént: nő, fekete, muszlim, meleg. „Ez a kavarodás csak még több konfliktust szül társadalmainkban” – vélekedett Blanquer.

Az Egyesült Államokban a woke elleni tiltakozást elsősorban olyan jobboldali szereplők tűzték ki, mint például Ron DeSantis floridai kormányzó. Franciaországban pedig a populisták és a szélsőjobboldal, mindenekelőtt Eric Zemmour, a Reconquest párt vezetője, de támogatói vannak a baloldalon is.  „Erősnek kell lennie a woke-al szembeni védekezésünknek” – mondta Brice Couturier, a Laboratoire havi vitáinak házigazdája, aki önmagát baloldalinak nevezi, aki kritikus volt az iszlám-baloldalisággal és a transznemű ideológiával szemben is. „A republikánus eszmény egyenlőségre törekszik” – mondta. „Nem illik össze azzal a gondolattal, hogy az identitásnak, még a faji identitásnak is fontos kulturális jelzővé kell válnia.”

A woke eszmék és a 18. század

Az úgynevezett woke eszmékkel szembeni francia ellenségeskedés szerintük a 18. századi felfordulásig nyúlik vissza, amikor a forradalmárok nemcsak lefejezték a királyt, hanem a társadalom alapjaitól való újjáépítését is megkezdték. A klerikusok és nemesek által uralt Ancien Régime helyén a Köztársaság a szekularizmus és az egyenlőség eszméit emelte ki, amelyben az etnikai, regionális és vallási identitás az univerzalizált franciaságba foglalódott. A francia kormány még ma sem hajlandó statisztikát vezetni az ország etnikai és vallási felépítéséről, azzal érvelve, hogy ez megosztó lenne, és a második világháború alatti adatgyűjtésre emlékeztetne, amelyet a zsidók összegyűjtésére használtak. 

A bevándorlással kapcsolatos viták nagy része, különösen a túlnyomórészt muszlim országokból érkező bevándorlásról, a nyilvános szférában megjelenő nyílt vallásosság elleni kifogások köré összpontosult.

Az elmúlt években a francia politika legmagasabb szintjeit is elérte a wokeizmussal kapcsolatos aggodalom. Macron 2022-ben kijelentette, hogy ő „a woke-kultúra ellen” van, és ellenzi a vitatott történelmi szobrok eltávolítását. „Szembe kell néznünk a történelmünkkel” – tette hozzá. Felesége, Brigitte pedig a nemsemleges névmások ellen foglalt állást. A nemrég kinevezett konzervatív kulturális miniszter, Rachida Dati pedig ígéretet tett a wokeizmus, „a cenzúra politikája” elleni küzdelemre.

 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zatoicsi
2024. április 03. 08:15
Woke - mintha ennek az ideológiának a követői valóban felébredettek lennének, holott a WOKE vallás épphogy altatni próbálja az embert. Aki magáévá tette még mélyebbre zuhan a léthazugság gödrében. A WOKE ellentmond a normalitásnak és tagadja az igazságot. Idehaza ezt a szart jellemzően a SZADESZ-es zsidók importálták.
Akitlosz
2024. április 03. 04:40
Nem woke wake hanem waka waka. https://www.youtube.com/watch?v=pRpeEdMmmQ0
Patika
2024. április 03. 04:26
Itt az ideje tisztázni a a WOKE kifejezést. A kibaszott anglicizmus kitermelte mozaikszót. Most csakl ezt az egyet. Az afro-amerikai (USA-ban élő néger) találta ki a tiltakozásul a pejorációjuk ellen. Ez síma előítélet elleni lépés. Nálunk ilyet a cigányozás, zsidózás vált ki. Aki nem érti mire való, annak most egy kiragadott példa bőven elég lesz. : Igy utazik a cigányság a BKV-n ingyen. Ha a vezető jergyet mer kérni tőlük akkor jön a mért csak tőlem kéred baszd meg? Mert cigány vagyok baszd meg? A rák egye ki a beled, ha most ki nem taposom belőled! Bekaphatod te magyar büdös köcsög geci! Érted már? Unlike-kkal jelezd ha nem, vagy szerinted nics ilyen. A woke szent mozgalma a tapasztalással szemben azt mondja, ha cigányt látsz ne félj, az mind rendes. Ha zsidókat látsz, azok egyike se szegregáns szemléletű parazita és nem különül el, nem él külön világban és nem használ ki téged, vagy magát a woke-t előnyszerzésre. Szóval a víz nem mindig folyékony --- igazságot terjeszti.
2024. április 03. 04:10 Szerkesztve
A baloldal feladta létezésének alapjogát, amikor úgy döntött, hogy mivel az elégedett munkás nem marxista, hanem kispolgár, aki fütyül az osztályharcra, ezért más "elnyomottakkal" kell helyettesíteni. Innen egyenes út vezetett a wokehoz. Úgyhogy pont ők ne sírjanak. Ez vonatkozik J.K. Rowlingra is, aki woke volt, amíg a nő állt az elnyomottak hierarchiájának a csúcsán, aztán megsértődött, amikor a transzlények meg az emancipált nőket megvető menekültek letaszították onnan.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!