Több európai ország is támogatja a Nemzetközi Büntetőbíróság Netanjahu elleni elfogatóparancsát

2024. május 21. 10:39

Gázai övezetben és Izraelben elkövetett háborús és emberiesség elleni bűncselekmények miatt tartoztatnák le a vezetőket.

2024. május 21. 10:39
International Criminal Court

Nyitókép: Selman Aksunger/Anadolu via Getty Images

Franciaország és Belgium nyilatkozatot tett közzé, amelyben támogatta a világ legfőbb háborús bűnökkel foglalkozó bíróságának kérését, hogy adjanak ki elfogatóparancsot Izrael és a Hamász vezetői ellen, miután Izrael és az Egyesült Államok is élesen elítélte ezt a törekvést – írja az ApNews.

A Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze, Karim Khan, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, Yoav Gallant védelmi minisztert és három Hamász-vezetőt – Jehja Sinwar, Mohammed Deif és Iszmail Haníje – vádol a Gázai övezetben és Izraelben elkövetett háborús és emberiesség elleni bűncselekményekkel. Netanjahut és Gallantot nem fenyegeti közvetlen letartóztatás, a hétfői bejelentés szimbolikus csapás volt, amely elmélyítette Izrael elszigeteltségét a gázai háború miatt.

Az izraeli erők kedden rajtaütöttek egy militáns erődítményen a megszállt Ciszjordániában, a palesztin egészségügyi minisztérium szerint legalább heten meghaltak és többen megsebesültek.

Srí Lanka nemzeti gyásznapot hirdetett kedden, miután iráni tisztviselők bejelentették, hogy Ebrahim Raisi elnököt és Hossein Amirabdollahian külügyminisztert holtan találták hétfőn, órákkal azután, hogy helikopterük lezuhant a ködben, és az Iszlám Köztársaság két kulcsfontosságú vezető nélkül maradt.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2024. május 22. 07:51
Egy vitát úgy a legkönnyebb rendezni, hogy elfogató parancsot adunk ki. Amúgy ha a nemzetközi szervezetek vezetését átveszik az arabok, akkor Izraelnek gondjai lesznek a diplomáciában.
Peter Exathlon
2024. május 21. 19:30
"Több európai ország is támogatja a Nemzetközi Büntetőbíróság Netanjahu elleni elfogatóparancsát" Több európai ország? Konkrétan mindegyik, kivéve Magyarországot. Nem merítek leírni?
nempolitizalok-0
2024. május 21. 11:54
Hopp, nem szeretik már a zsidókat???? Túl sok a muszlim náluk. Mekkora lenne a felzúdulás ballibsiknél ha Magyarország is:DDDD
Gullwing
2024. május 21. 11:36 Szerkesztve
Nem kell már a zsidó....🤣 Bpesti zsidók akkor most ki a rasszista???? Tudjuk mi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!