Kitakarították a hajléktalanokat és a migránsokat Párizsból az Olimpia előtt

2024. április 01. 19:31

Aggódnak a vidéki polgármesterek, hogy elárasztják településeiket a „nem kívánt személyek”.

2024. április 01. 19:31

Nyitókép: Telmo Pinto/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

 

Legkevesebb 500 migránst és hajléktalant költöztettek át a fővárosból Franciaország vidéki területeire és kisvárosaiba, miközben a 2024-es nyári olimpiai játékok megrendezésére készül júliusban és augusztusban a francia főváros. A költözést humanitárius aktivisták és egyes helyi hatóságok a hajléktalanok elrejtésére tett kísérletnek tartják – írta a France24.

Az intézkedést követően

több polgármester aggodalmát fejezte ki a településükre érkező migránsok és hajléktalanok miatt.

Serge Grouard, a mintegy 100 ezer lakosú közép-franciaországi Orleans polgármestere hétfőn újságíróknak megerősítette, hogy a pletykák szerint a költözés célja a fővárosban az olimpia előtti rendrakás. Grouard szerint akár 500 hajléktalan migráns is érkezhetett a városba az ő előzetes tudta nélkül. „Nem vagyok biztos benne, de nyilvánvalóan furcsa egybeesés” – tette hozzá. „Az újonnan érkezőknek az állam költségén három hetet kínálnak egy szállodában, de aztán magukra hagyják őket, hogy boldoguljanak, ahogy tudnak” – magyarázta.

Floriane Varieras, Strasbourg alpolgármestere az AFP-nek elmondta, hogy hasonló problémákkal szembesült, és átláthatatlannak nevezte a helyzetet.

Egyes emberijogi aktivisták a lépést szintén a közelgő nyári olimpiával hozták összefüggésbe, azt állítva, hogy a kormány azért indította a kampányt, hogy szalonképesebbé tegye a francia fővárost.

Az állam regionális biztonsági hivatala ugyanakkor azt állította, a legutóbbi áthelyezések a szükségszállások telítettségének következményei, és hozzátette, 

az intézkedésnek nincs köze az olimpiához.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
röviden
2024. április 03. 15:56
Mit szól ehhez A szoci Hidalgo?
OrangeOrder
2024. április 02. 07:34
Kitakarítani? De hát nem így volt szabad és szép?
5m007h 0p3ra70r
2024. április 02. 06:52
Gondolom.
pandalala
2024. április 01. 23:03
profit
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!