A kijevi parlament elfogadta a mozgósítás szigorításáról szóló jogszabályt

2024. április 11. 22:59

A mozgósítási rendszert kicselezőkre vasszigorral csap le az új szabályozás.

2024. április 11. 22:59

Nyitókép: Anadolu Diego Herrera Carcedo / ANADOLU / Anadolu via AFP

A ukrajnai parlament elfogadta a mozgósítás, a katonai nyilvántartás és a katonai szolgálat egyes kérdéseinek javítását célzó törvényjavaslatot – írta meg az ukrán Pravda. Az Ukrajnát évek óta foglalkoztató mozgósítási kérdések közül kiemelkedik a pedofil bűncselekmények miatt indított nyomozások növekvő száma, melyek további feszültséget szítanak az országban. Az oroszok offenzívája és az ukrán erők fogyó létszáma komoly aggodalomra ad okot, és az ukrán hatóságok aktív fellépésére sürgetik az ország vezetőit.

Az új jogszabályok egy része azonban heves kritikát váltott ki az emberi jogok megsértése miatt. A kormány korábban benyújtott egy törvényjavaslatot a szigorításokról, ám azt a társadalom erős tiltakozása miatt vissza kellett vonniuk. A jogszabály kiforratlan volt, és számos pontját kifogásolták az emberek és a jogvédők. Az új verzió januárban került a képviselők elé, és bár ez is sok vita és módosítás után került elfogadásra,

az új szabályozás továbbra is számos problémás elemet tartalmaz.

Mit kifogásolnak a kritikusok?

Az egyik kiemelkedő változás az idézések kézbesítésének könnyítése, 

amely lehetővé teszi a hadkiegészítő parancsnokságoknak, hogy akkor is hatályosnak nyilvánítsák az idézést, ha nem sikerül azt személyesen átadni az érintettnek a lakcímén. 

Ez a gyakorlatban súlyos következményekkel járhat, különösen akkor, ha az érintett nem kap értesítést, és ezért nem tud megjelenni a mozgósítási rendeletnek megfelelően.

Emellett olyan intézkedések is bekerültek a jogszabályba, amelyek korlátozzák azokat, akik mentesülhetnek a mozgósítás alól, és különféle következményekkel járnak azokra nézve, akik megpróbálják kicselezni a rendszert. A jogszabály célja az, hogy hatékonyabbá tegye az ukrán hadsereg mozgósítási rendszerét és erősítse az ország védelmi képességeit, ugyanakkor aggályokat vet fel az emberi jogok és polgári szabadságok tiszteletben tartása kapcsán.

 

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-77
2024. április 30. 18:51
🍓 ️ ­A­ ­­­d­ö­g­­­ö­­­s­ ­l­­á­n­­y­­­o­­­k­­­ ­v­­­á­r­n­a­­­k­­­ ­­r­­á­­­d­­­ 👉 𝗪­𝗪­𝗪­­.­­­𝗖­­𝗨­𝗠𝟰­­­.­𝗙­𝗨­­­𝗡
chief Bromden
2024. április 12. 07:44
Posztnyugaton összemossák a nemzeteket, keleten meg pusztítják őket amíg az érdekeik azt kívánják. Találnak hozzá jutalékért, kastélyra valóért embereket.
Patika
2024. április 12. 03:41
Ha így folytatják a feltámadás napja lesz az ukránok egyetlen nemzeti ünnepe...
békalepcse2.0
2024. április 12. 03:23
M8ndenki menjen ki a frontra mert különben minket kivégeznek. .. Mobdá ezt az ukrinácik felkent megváltója, mihajló podolják... Majd ha egyszer ezt a férget bírósagi ítélettel akasztják, szívesen lennék a hóhéra, mert ezt a gyáva férget rettegni látni az nekem lelki gyönyörüség lenne. Minidig mindenben utáltam a másokon taposást, inkább magam vállaltam be akár a megaláztatást, de ez a féreg annyira az élet ellentéte hogy az életigenlésem ellenére simán raknám a nyakába a kötelet. Nem okozna lelki gondot ha egyedúl nekem kéne kivégeznem. Gyors lenne és kíméletes, de előtte a szemébe néznék és ezt már pár aljacigányon gyakoroltam és nem bírták a szemem pillantását sem. Pedig aztán ha van békés ember az pont én vagyok. Inkább meglázkodom mint megsértsek valakit, vagy ép fizetek mint ellentmondjak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!