Szinte már vártuk: kritizálják a nagy sikerű Shōgunt, mert nincsenek benne feketék

2024. március 11. 12:15

Még az sem zavarja a szerzőt, hogy nem is lehetnének, hiszen a cselekmény az 1600-as évekbeli Japánban játszódik.

2024. március 11. 12:15
null

Nyitókép: YouTube-képernyőfotó

***

Meglehetősen nagy sikerrel robbant be a köztudatba a „Shōgun” című sorozat, amely a Disney+ streamingszolgáltatón tekinthető meg. A minisorozat az azonos című, James Clayell által írt regény adaptációja, és az 1600-as évekbeli Japánban játszódik, ahol többek között a feudális Japán, valamint az európai nagyhatalmak közti kölcsönhatás is nagy hangsúlyt kap. 

A Medium.com szerzője azzal indítja recenzióját a sorozatról, hogy már az 1980-as verzió is „megerősítette a fehér megmentők meséjét, ami így is túl gyakori a filmiparban és történelemkönyvekben”. A 2024-es verzióban a portugál, spanyol, angol és holland karakterek nagy része ugyan nem heroikus, de ez nem elég a szerzőnek, aki azt a kérdést feszegeti:

Hol vannak a feketék a sorozatban?”

Állítja, „nem azért kérdezem, mert szeretném látni a feketék reprezentációját, amikor az nem volt történelmileg pontos”, hanem azért, mert „1600-ban és azelőtt is voltak feketék Japánban”. Ezt pedig az alábbi példával igyekszik bizonyítani: „több forrás szerint az egyik korai valódi shōgun, Sakanoue no Tamuramaro (758-811) fekete volt”.

Az mondjuk némileg kigáncsolja a szerző érvelését, hogy rögtön utána kénytelen elismerni: eleve rengetegen tagadják, hogy valóban fekete lett volna, sokkal valószínűbb, hogy az említett shōgun az ainuktól, Észak-Japán sötétebb bőrű őslakos népétől származott, akiket kényszerű asszimilációnak és gyarmatosításnak vetettek alá. Azaz nem afrikai volt. 

 

 

 

Összesen 140 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tibi72
2024. március 14. 01:41
Minden hetedikes fiút a falumban szülei zavartak el a táncbemutatóra, mert ahogyan a tánciskola befejeződött, úgy a Shógunnak is vége lett, ugyanazon órában.. Majdnem harminc évvel később ismételték.
survivor
2024. március 14. 01:24
ELgáncsol..
EJP1
2024. március 13. 10:34
Van az a pénz, amennyiért ezek ennyire hülyék!
pragmatika
2024. március 12. 16:46
Mi az hogy fekete ? Fúj rasszisták ! Az afrojapán. Bizony. És a leghősiesebben harcoló szamuráj, mind egytől egyig afrojapán volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!