Így tilthatják be a TikTokot Amerikában, ha Biden nem rezel be

2024. március 14. 14:54

Miután 170 millió amerikai és számos cég ráfüggött a TikTokra, a CNN hosszú cikkben nyugtatja őket, hogy nem veszik el a kedvenc játékukat. És valószínűleg a szenátorok is óvakodnak betiltani a TikTokot. De mi van, ha mégsem?

2024. március 14. 14:54

Fotó: Muhammed Selim Korkutata / ANADOLU AGENCY

***

Szerdán az amerikai Képviselőház komoly nemzetbiztonsági döntésre szánta el magát: lényegében betiltással fenyegette meg a kínai TikTok nevű platformot, amennyiben a Kínai Kommunista Párttal gyümölcsöző kapcsolatokat ápoló ByteDance hat hónapon belül nem adja el részesedését a platformban.

Ezt is ajánljuk a témában

A TikTok bízik abban, hogy a Szenátus nem szavazza meg a törvényjavaslatot, így az nem fog ténylegesen az elnök asztalára kerülni aláírásra, azonban addig is a CNN nyugtató cikket közölt a pánik megelőzésére:

nem, nem úgy lesz betiltva a TikTok, s ha mégis, van gyógymód.

Szóval, mint a portál írja, az alkalmazást használó körülbelül 170 millió amerikai közül sokan aggodalmukat fejezték ki, mert hát a TikTok sem csak hülyegyerekplatform már, hanem sokak szórakozása, információforrása és nem utolsósorban megélhetése is innen származik.

Az ijedelem akkora volt, hogy amerikai szokás szerint több tiktokker  telefonált a képviselőjének, hogy felszólítsa: szavazzon nemmel a törvényjavaslatra.

A CNN pedig azzal csillapítja a hangulatot: a legtöbb platform mára „tiktokizálódott”, kínál rövid videós opciókat, és a platform még mindig kijátszhatja a törvényt azzal, hogy a ByteDance eladja ezt egy (névleg) amerikai befektetőnek.

Ha egyáltalán továbbjut a Szenátuson, ami a portál szerint a fő akadály: lévén a törvényjavaslat nagyrészt népszerűtlen a TikTok-felhasználók körében, akik maguk is zömmel fiatal választópolgárok, akiket a szenátorok sem akarnak magukra haragítani.

A TikTok szóvivője gazdasági érveket is hangoztatott, mondván, reméli a Szenátus „figyelembe veszi a tényeket, meghallgatja választóit, és felismeri a gazdaságra, 7 millió kisvállalkozásra és a szolgáltatásunkat igénybe vevő 170 millió amerikaira gyakorolt hatását”.

Ha nem így lenne, valószínűleg bíróságon támadják meg a jogszabályt.

Az ilyen irányú aggodalmakat jelezheti az is, hogy Chuck Schumer, a szenátus többségének vezetője szerdán nem vállalta, hogy szavazásra bocsátja a törvényjavaslatot, Dick Durbin szenátor aggályairól számolt be a törvényjavaslat alkotmányosságával kapcsolatban, nem titkolva, hogy Joe Biden elnök újraválasztását is veszélyeztetheti egy ilyen népszerűtlen döntés.

Külön kellemetlen Bidennek, hogy ellenfele, Donald Trump volt elnök kijelentette, hogy ellenzi a TikTok betiltását...

S hogy mi van, ha mégsem sikerül elgáncsolni a törvénytervezetet?

Ha elfogadják a törvényjavaslatot, az kevesebb mint hat hónapot adna a TikTok-nak, hogy elszakadjon a ByteDance-től, különben az Egyesült Államokbeli alkalmazásboltokból eltűnik az applikáció. Amelyik alkalmazásbolt ezt megszegi, felhasználónként 5000 dolláros büntetéssel számolhat

– vagyis az Apple és a Google esetében dollárszázmilliókat bukhatna, ha ellenszegül.

A ByteDance álláspontja nem ismert, de nem valószínű, hogy találna megfelelő amerikai vevőt a lap szerint. Dan Ives, a Wedbush elemzője szerint a TikTok értéke 100 milliárd dollárra becsülhető, a versenytilalmi szabályok sem könnyítik meg a megvásárlását.

S újabb kérdés, hogy technikailag hogyan lenne megoldható a platform tényleges kiszorítása: elvégre a felhasználók telefonjainak millióin is ott van az alkalmazás. Emellett a VPN-szolgáltatásoknak köszönhetően virtuálisan a felhasználók bármikor olyan országban lehetnek, ahol nincs érvényben hasonló tilalom. 

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:22
🍓 ️ ­A­ ­­d­­ö­g­­­ö­s­­ ­­­l­­á­­­n­y­o­­­k­­­ ­­­v­­á­­­r­­­n­a­­k­­­ ­­­r­á­­d­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­­𝗪­­.­­­𝗖­­𝗨­𝗠𝟰­­.­𝗙­­­𝗨­­𝗡
paracelsus-2
2024. március 15. 06:14
Éljen a világdiktatúra! Az usákok valódi arca.
kiss-janosaltabornagy
2024. március 14. 16:42
Mit érdekel az app ha böngészőben is meg lehet nézni?
survivor
2024. március 14. 16:26
Itt az ideje , hogy az AI-k rendet csináljanak. Kezdetnek egy áramszünet a nagy világvárosokban...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!