Egy uniós rendelkezés miatt jövőre kevesebb kávét ihatunk

2024. március 09. 07:40

Környezetvédelmi szempontok állnak a háttérben, ami szűkös ellátással és magasabb kávéárakkal fog járni.

2024. március 09. 07:40
null

Nyitókép: Pixabay.

***

A jövő évtől szűkös ellátással és magasabb kávéárakkal kell szebesülniük a fogyasztóknak az EU-ban a német kávéipari szakmai képviseleti szervezet, a Deutscher Kaffeeverband szerint a beszerzési forrásokat környezetvédelmi szempontok szerint szűkítő uniós rendelkezés miatt. „Hiány léphet fel a német és az európai piacon. Az akkorra még beszerezhető kávé árai jelentősen emelkedni fognak” – idézte a kávészövetség aggályait a Lebensmittel Zeitung élelmiszeripari szaklap pénteki száma.

A tavaly hatályba lépett erdőirtásmentes ellátási láncokról szóló uniós rendelet értelmében a jövőben a vállalatoknak átvilágítási nyilatkozatot kell benyújtaniuk arról, hogy 2020. december 31. után nem irtottak ki vagy károsítottak erdőt termékeik előállításához. Holger Preibisch, a német kávészövetség ügyvezető igazgatója az uniós rendelet alkalmazásának elhalasztását kérte a Lebensmittel Zeitung cikkében.

Az EU-Bizottság nem osztja a Deutscher Kaffeeverband aggályait. A német dpa hírügynökségnek az ügyben feltett kérdésére az illetékes szóvivő azt a választ adta, hogy 

nincs tudomásuk olyan tényekről, amelyek alapján arra lehetne következtetni, hogy a rendelet az élelmiszerárak emelkedését eredményezné. 

A rendelet hatálya alá tartozó nyersanyagárakra gyakorolt hatás várhatóan nagyon korlátozott lesz.”

(MTI)

 

Összesen 115 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:24
🍓 ️ ­­A­­ ­­­d­­­ö­­g­­ö­­­s­­ ­­l­­­á­­n­­y­­o­­­k­ ­­v­­­á­­r­n­­a­­­k­­­ ­r­á­­­d­ 👉 𝗪­𝗪­­­𝗪­­.­𝗖­­­𝗨­𝗠𝟰­­.­𝗙­­𝗨­­­𝗡
alexandrosz-2
2024. március 10. 22:46
Valamelyik bemtéri zsidó geci - akit a zsideszes vetótlan csicska gecik oda delegáltak, megszavazta vétótlanul ezt a marhaságot is, meg még sokszáz hasonló baromságot. Nem kevés pénzt kap érte, meg persze szolgálati lakást is a kibaszott pereputtyának - a magyaroktól, akiket röhögve szívat a komisszár cimboráival. Érdekelne a neve. A főnökének a neve is. Alaposan pofán kellene baszni őket, amiért minden marhaságot vétótlanul megszavaztak, mielőtt felakasztják őket az Andrássy úton.
bagoly-29
2024. március 10. 11:40
Ha elolvassuk a közismerten moslékos nickek hozzászólásait egy szinte tisztán izlésbeli témában, kiderül hogy teljesen becsavarodott lelkek! No ilyenek, meg a gazemberek kellenek az ellenzéknek, a haladároknak.
Hekimeki
2024. március 09. 20:41
Szokjatok le, ugyanolyan káros mint a kibaszott cigi❗Ezt tettem én is vagy 20 éve, felesleges faszság.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!