Háborúra készül az észak-koreai diktátor?

2024. február 16. 21:15

Kim Dzsongun hosszú évtizedek észak-koreai politikájával szakított, ami egyes elemzők szerint azt jelzi, hogy háborúra készül, míg mások szerint csak védekező pozíciót próbál felvenni.

2024. február 16. 21:15
null

Az elmúlt hetekben Kim Dzsongun észak-koreai diktátor váratlanul megváltoztatta országa Dél-Koreával kapcsolatos több évtizedes politikáját: kihirdette, hogy Észak-Korea nem törekszik többé a megbékélésre és az újraegyesítésre szomszédjával– számolt be a CNN. 

Észak-Korea „nem akar háborút, de nem fogja elkerülni”

– jelentette ki Kim egy politikai összejövetelen a múlt hónapban a KCNA állami hírügynökség szerint. Ha háborúra kerülne sor, az ország célja „a Koreai Köztársaság elfoglalása, elnyomása és visszaszerzése, valamint a köztársaság területének leigázása” – tette hozzá. 

Az elmúlt időszakban Észak-Korea újabb fegyverkísérleteket hajtott végre és „háborús előkészületeket” jelentett be válaszul Amerika állítólagos „konfrontációs lépéseire”. Az ország tapasztalt megfigyelői között vita alakult ki: vajon mi lehet a diktátor szándéka? Robert Carlin és Siegfred Heckler neves szakértők a 38 North nevű, Észak-Koreával foglalkozó kiadványban azt írták, hogy 

Kim Dzsongun „stratégiai döntést hozott, hogy háborúzni fog”.

A CNN leírja: más szakértők nem értenek egyet ezzel, mert úgy gondolják a diktátor tudja: egy eszkaláció a biztos bukáshoz vezet. 

Ezt is ajánljuk a témában

Változó világrend

Kim ismert a provokációiról, és az elmúlt években jelezte, hogy Dél-Koreával kapcsolatban megváltoztatja a politikáját.

Szakértők szerint azonban a mostani lépések annak köszönhetőek, hogy Dél-Korea és az Egyesült Államok elkezdte fokozni a hadgyakorlatokat és a katonai koordinációt, ami megijeszti Kimet. Ugyanakkor magabiztosabbnak is érzi magát, mivel 

az orosz-ukrán háború miatt Észak-Korea közelebb került Oroszországhoz. 

A CNN által megkérdezett szakértők szerint Dél-Korea ellenséges állammá való átminősítése lehetővé teszi Kim számára, hogy igazolja nukleáris és rakétaarzenáljának folyamatos növelését. A súlyos nemzetközi szankciók ellenére Kim az elmúlt években olyan fegyverek kifejlesztésére összpontosított, amelyekkel nemcsak Dél-Koreát és Japánt, hanem az Egyesült Államok területét is meg lehet támadni. 

Amerika nem aggódik

Egyes szakértők szerint Kim a lépéssel nem támadó, hanem inkább védekező pozíciót vett fel. 

A diktátor ezt saját nyilvános nyilatkozataiban is jelezte, amikor a múlt hónapban azt mondta, hogy 

az ország nem egy „megelőző támadásra” készül a fegyverkezéssel, hanem a „törvényes önvédelemre".

Öt amerikai tisztviselő nemrég azt nyilatkozta a CNN-nek: az Egyesült Államok nem látja annak a jelét, hogy Kim Dél-Korea elleni esetleges támadásra vagy nukleáris provokációra készülne.

Nyitókép: KCNA VIA KNS / AFP

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
muszlim1970
2024. február 17. 07:30
Imádom!!!Egy igazi hős!Nem fosik a terrorista,náci,fasiszta Nyugattól!
Ugandai Bubu
2024. február 17. 00:10
Vegytiszta "komcsi" rendszer. Ezeknek a komcsi hulladékoknak tapsol a fidesznyuggerek nagy része, akik Magyarországból minimum Fehéroroszországot akarnak csinálni. Itt egyelőre még csak a nersajtó kezd effelé menni...
kokrowatz-0
2024. február 16. 22:09
már a nagyfaterja is háborúra készült.
Master
2024. február 16. 22:00
CNN-t ,már az amerikaiak sem veszik komolyan.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!