Ukrajna hazaterelné az elmenekült ukránokat

2024. január 25. 10:36

Az ukránok szeretnék, ha az Európai Unió úgy szigorítaná a migrációs szabályokat, hogy az ukrán menekültek hazatérjenek.

2024. január 25. 10:36
Refugee shelter burned down

Ukrajna tárgyalásokat kezdett EU tisztviselőkkel az új migrációs szabályokkal kapcsolatban, mert szeretnék, ha minél több ukrán térne haza – számolt be a Politico. 

Hetekkel azután, hogy Oroszország megszállta Ukrajnát, ukrán menekültek milliói áramlottak az EU-ba, mivel a blokk megnyitotta kapuit előttük. Az úgynevezett „ideiglenes védelmi irányelv” egy kivételes intézkedés volt, amelynek köszönhetően 4.2 millió ukrán érkezett az Európai Unióba. Ez az irányelv azonban csak átmeneti időre érvényes és a tervek szerint 2025 márciusában véget fog érni. 

A Politico beszámolója szerint az ukránok előzetes megbeszéléseket folytatnak annak feltérképezéséről, hogy milyen uniós szabályok lépnek érvénybe 2025 márciusa után, különösen abban az esetben, ha az EU ígéretet tesz arra, hogy a háború elhúzódása alatt is támogatja a menekülteket. 

Az ukránok szeretnék elérni, hogy az EU szabályozása arra serkentse az ukránokat, hogy térjenek haza

a gazdaságilag egyre nehezebb helyzetbe kerülő országba. 

Decemberben az ukrán hadsereg vezetői közölték Zelenszkij elnökkel, hogy legalább 500 ezer férfi mobilizálása lenne szükségük. A hadiállapot következtében a 18 és 60 év közötti férfiak nem hagyhatják el Ukrajna területét, azonban az Európában menekültek 18%-a: 18 és 60 év közötti férfi. 

Ezt is ajánljuk a témában

Szerhij Anatolijovics Lescsenko, Zelenszkij tanácsadója egy svájci lapnak azt nyilatkozta, hogy szerinte 

itt az ideje, hogy befogadó országok befejezzék az ukrán menekültek segítését, hogy azok hazatérhessenek. 

A tanácsadó a Politico-nak elmondta: ez az ő személyes véleménye, nem pedig az ukrán kormány álláspontja. 

Kijev hivatalosan nem kérte arra az európai országokat, hogy próbálják meg arra biztatni az ukrán menekülteket, hogy térjenek haza, azonban az uniós diplomaták arról számoltak be, hogy az ukránok a menekült szabályok szigorítását szeretnék, hogy az állampolgáraik visszatérjenek Ukrajnába. 

Az EU-ban jelenleg 750 ezer ukrán férfi tartózkodik. Az ukrán parlament jelenleg is dolgozik egy mobilizációs törvényjavaslaton. A lap szerint, ha a törvény átmegy akkor várhatóan Kijev növelni fogja a nyomást az EU-n. 

A blokk migrációért felelős miniszterei hamarosan tárgyalnak arról, hogy maradhatnak-e az ukrán menekültek, ha még jobban elhúzódik a háború.  Az ideiglenes védelmi irányelv már kétszer meg lett hosszabbítva. Az Európai Bizottság szóvivője azt nyilatkozta: 

„Az Európai Unió kész addig támogatni Ukrajnát és az orosz bombák elől menekülőket, amíg csak szükséges.”

A háború előtt több mint 40 millió ukrán élt az országban, a jelenlegi becslések szerint mintegy 35 millióan maradtak. 

Nyitókép: ENS BUTTNER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

 

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. január 26. 07:11 Szerkesztve
Miért akarnánk hogy magyargyűlölők itt maradjanak?
2024. január 26. 06:45 Szerkesztve
Jójó menjenek védjenek meg minket, és vigyék a szaĺvai ukránnyai barátaikat. De vigyék novákot meg orbánt és a sleppjeiket is, mert a mai napig adják nekik a pénzünket, üzemanyagunkat, áramunkát az itteni ukránoknak meg a seggüket is kinyalják, kétnyelvü egész kelet m.o. a 2. Nyelv az ukrán.
szarvas-2
2024. január 26. 05:45
Valamiert nem akarnak meghalni a Kula Bácsért,a Podoljakért,meg a " zongorista "harmadik zsidóért..
Csigorin
2024. január 25. 15:33
zsele elobb megy udulni a Krimbe minthogy azok onkent hazamennek mig zsele haboruzik, de meg utana is
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!