Reagált a tajvani elnök Hszi Csin-ping szavaira, miszerint elkerülhetetlen Kína és Tajvan egyesülése

2024. január 01. 11:10

A tajvani kormány ismételten figyelmeztetett, hogy Kína megpróbál beleavatkozni a választásokba, álhírekkel, valamint katonai vagy kereskedelmi nyomásgyakorlással.

2024. január 01. 11:10

Tajvannak Kínával fenntartott kapcsolatairól a nép akarata alapján kell dönteni, és a békének méltóságon kell alapulnia – jelentette ki hétfőn Caj Ing-ven tajvani elnök, miután Hszi Csin-ping kínai államfő kijelentette, hogy elkerülhetetlen a szigetnek a szárazföldi Kínával történő újraegyesítése.

Kínai katonai nyomásgyakorlással is erősíteni kívánja a demokratikusan kormányzott Tajvan feletti rendelkezési követeléseit, ahol január 13-án elnök- és parlamenti választásokat tartanak.

Újévi sajtótájékoztatóján egy Hszi beszédével kapcsolatos kérdésre válaszolva Caj Ing-ven kijelentette:

a legfontosabb elv, amely alapján a Kínával fenntartott kapcsolatoknak folytatódnia kell, az a demokrácia.

Kínának tiszteletben kell tartania a tajvani választások eredményeit és mindkét fél felelőssége a béke és a stabilitás fenntartása a Tajvani-szorosban – hangsúlyozta Caj asszony.

Ezt is ajánljuk a témában

A tajvani kormány ismételten figyelmeztetett, hogy Kína megpróbál beleavatkozni a választásokba, álhírekkel, valamint katonai vagy kereskedelmi nyomásgyakorlással.

Caj Ing-ven nem jelöltetheti magát harmadszor, májusban távozik, amikor a megválasztott új elnök leteszi az esküt.

(MTI)

Nyitókép: MTI/AP/Hszinhua/Li Hszueren

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
herceg-3
2024. január 01. 20:43
Nem sikoltozni kellene, hogy Kína megpróbál beavatkozni a választásokba, hanem ha így látják, akkor tenni ellene! Bizonyíték híján csak pofazacskó szellőztetés a vád!
B_kanya
2024. január 01. 19:41
"Tárkány ÁlmosEhetős Odó 2024. január 01. 12:01 • Szerkesztve Ja. Ez pont olyan, mint amikor egy európai politikus, aki az Unió lakosságának 2, az Unió GDP-jének 1%-át képviseli, folyamatosan osztja az eszet a többi 98%-nak." A balti csivavákról vagy a seggbőlszületett luxemburgiról beszélsz?
B_kanya
2024. január 01. 19:38
P.F.Juli 2024. január 01. 19:06 "Most Tajvan van hasonló helyzetben, ezért megeshet, hogy onnan is kimenekítik a tudósokat, akik a csipgyártás "mesterei", ha Kína részéről túlságosan erősödik a nyomás" Érdekes lehet, hogy a tajvani gyártó - becsszóra :) - próbál egy chipgyárat összehozni muricában, de aszondják azért késnek, mert nincs elég képzett munkaerő. Tisztességes ember nem is gondolhat olyat, hogy amikor a tajvani kínaiak rájöttek, hogy amint beindul a termelés muricában megszűnik az, amiért murica nem löki be Tajvant a húsdarálóba proxynak. Amúgy is, csak 3-4 évet késnek még a tajvaniak által kifizetett M777-es könnyű tarackok meg az a pár száz dzsevelin...
P_F_Juli
2024. január 01. 19:06
Amerika Németországból is elvitte a tudósokat, akik segítettek egyrészt az atomprogram befejezésében, másrészt az űrprogram sikerességében. Amerika az agyelszívás nagymestere. A tudósai nem Amerika szülöttei. Most Tajvan van hasonló helyzetben, ezért megeshet, hogy onnan is kimenekítik a tudósokat, akik a csipgyártás "mesterei", ha Kína részéről túlságosan erősödik a nyomás. Amerikának van az ilyenben gyakorlata, nem kell félteni őket. A jövő technológiáját nem akarják átengedni Kínának, kérdés, melyikül lesz a gyorsabb, vagy netán az erősebb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!