Német külügyminiszter: „A gázai háborút nem szabad ürügyként használni egy másik front megnyitására!”

2024. január 10. 22:51

Németország 15 millió eurónyi támogatást ad Libanonnak.

2024. január 10. 22:51

Németország 15 millió eurónyi támogatást ad Libanonnak annak érdekében, hogy hadserege jobban tudja szavatolni a biztonságot az ország déli részén, ahol továbbra is feszült a helyzet az Irán által támogatott Hezbollah síita fegyveres mozgalom és Izrael közötti összecsapások miatt.

Minél nagyobb támogatást tud nyújtani az ENSZ-misszió és Németország a libanoni hadseregnek, annál hatékonyabb lesz közös hozzájárulásunk a feszültség mérsékléséhez”

– hangsúlyozta Annalena Baerbock német külügyminiszter szerdán Bejrútban, a világszervezet libanoni békefenntartó missziójánál (UNIFIL) tett látogatásakor.

Kiemelte, hogy a libanoni hadsereg minél jobb felszerelése, kiképzése és a katonák megfelelő fizetése éppolyan fontos, mint a libanoni kormány képessége a cselekvésre. A német diplomata szavai szerint egy ilyen ütőképes hadsereg létrejöttének nélkülözhetetlen elemei az ország területének hatékony ellenőrzésére, valamint a fegyveres milíciák és terrorista szervezetek felderítésére irányuló hadgyakorlatok. Megjegyezte, hogy az UNIFIL együttműködése a libanoni hadsereggel központi szerepet játszik ebben.

Elmondta, hogy a most bejelentett pénzt Berlin alapvetően üzemanyag-beszerzésére szánja, valamint olyan középtávú intézkedések megvalósítására, amelyek a szárazföldi határok őrizetének javítására irányulnak. Baerbock emellett „maximális katonai önmérsékletre” szólította fel a feleket.

A Hamász elleni gázai háborút nem szabad ürügyként használni egy másik front megnyitására és egy újabb regionális háború kiprovokálására”

– figyelmeztetett.

Az UNIFIL 1978 óta figyeli folyamatosan az Izrael és Libanon közötti határterületet, jelenleg valamivel több mint tízezer katona vesz részt a küldetésben, ezen belül körülbelül kétszáz német. A német külügyminiszter Bejrútban találkozott Nadzsíb Míkáti libanoni miniszterelnökkel is, a város kikötőjében pedig felkeresett egy német fregattot, amely mintegy 120 fős legénységével október 20-a óta vesz részt a tengeri határok biztosításában az ENSZ-misszió részeként.

(MTI)

Fotó: Michael Kappeler/dpa

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Trüpéma
2024. január 11. 09:16
Nem lennék annak a tízezer fős kontingensnek a helyében, amikor beszorulnak 200000 izraeli és 60000 hezbollah harcos közé. Tényleg kell az az üzemanygtámogatás, pucolni onnan! Persze a német gazdáknak nem jut, hiszen minden ideológiai vircsaft fontosabb, mint a haza sorsa...
NoFace
2024. január 11. 08:06
...pedig milyen okosan tud nézni abba az irányba amerre mutatnak neki! :D
eN
2024. január 11. 07:46
Már nagyon ideje egy 360 fokos fordulatot tenni!!!
EX_Terminator
2024. január 11. 07:42
Drágám? FÉRGEK VAGYTOK ÉS EGÉSZ EGYSZERŰEN EL LESZTEK TAPOSVA.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!