Forrón indul az év a Távol-Keleten: mozgolódásba kezdett Észak-Korea

2024. január 05. 11:33

Kétszáz lövést adott le Észak-Korea a két ország közötti tűzszüneti vonal tengeri szakasza felé.

2024. január 05. 11:33
null

Észak-Korea tüzérségi gyakorlatot tartott pénteken a dél-koreai határ közelében, kétszáz lövést adott le a két ország közötti tűzszüneti vonal tengeri szakasza felé, megsértve ezzel a felek közötti 2018-as katonai egyezményt – közölte pénteken a dél-koreai hadsereg illetékese. Válaszul a dél-koreai hadsereg is éles tüzérségi gyakorlatot tartott a térségben – jelentette be a szöuli védelmi minisztérium.   

az észak-koreai tüzérség helyi idő szerint pénteken 9 és 11 óra között lőtte ki a lövedékeket, amelyek a tengeri határtérségtől északra csapódtak a vízbe, és nem okoztak semmilyen kárt a dél-koreai hadsereg tájékoztatása szerint.

A déli hadsereg vezérkari főnöke provokációnak nevezte az északi lőgyakorlatot, és hangsúlyozta, hogy Szöul megfelelő válaszlépéseket fog tenni, 

de nem árulta el, hogy mit.

A déli tüzérségi lőgyakorlat elkezdése előtt a térségben lévő Jongpjong- és Pengnjong-szigetek polgári lakosságát délben evakuálták. A lakosok csaknem négy órával később térhettek vissza otthonukba. 

A két Korea tengeri határvidékén 1999 óta számos, halálos áldozatokkal is járó összecsapás történt. 2010-ben Észak-Korea tüzérségi támadást indított Jongpjong-sziget ellen, és ebben négy dél-koreai vesztette életét. A 2018-as egyezményben Phenjan és Szöul vállalta, hogy nem tartanak tüzérségi gyakorlatokat és légi megfigyelést sem a határ mentén kialakított ütközőzónákban. Észak-Korea azonban tavaly novemberben felmondta az egyezményt, miután Dél-Korea részben felfüggesztette azt egy észak-koreai katonai kémműhold sikeres fellövése után.

(MTI)

Nyitókép: Dél-koreai védelmi minisztérium / AFP

 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
grrrgo
2024. január 05. 16:50
Kezdem azt hinni, hogy Orbán Viktornak megint igaza lesz. (Mármint: "a harmadik világháború az ajtónkon kopogtat") Vannak olyan időszakok a történelemben, amikor a "forradalmi szellem kitör a palackból" Lásd: Napóleoni háborúk, 1848, I.VH, II.VH, azaz mint a felállított dominóknál az országokban ill. országok közti felgyülemlett feszültség kirobban. Egy-egy ország vagy kisebbség egyedül nem kezdhet semmit ha a történelem épp Status quo-i állapotban van, de amikor "több vulkán is egyszerre kezd kitörni, akkor a kisebbek is elkezdenek bekapcsolódni a tektonikus aktivitásba" Most éppen Orosz vs Ukrán, Gáza vs Izrael, Észak Korea vs egész világ?, Kína vs Taiwan, Kína vs USA feszültségek vannak a világban. Ahol "pár vulkán már ki is tört". Reméljük nem lesz ebből ismét egy "szupervulkán kitörés".
Akitlosz
2024. január 05. 11:42
Régi hagyomány. Már Xerxész is megkorbácsoltatta a tengert.
chief Bromden
2024. január 05. 11:42
Majd Kína zsebre rakja őket Tajvannal együtt.
RasPutin
2024. január 05. 11:39
Kim olyan mint a figyelemre vágyó gyerek. Csapkodja a fedőket egymáshoz hogy vele törődjenek ne a hutikkal hamasszal vagy az orosszal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!