Cseh Katalin a Guardian hasábjain szidja Orbán Viktort

2023. december 18. 12:13

A momentumos EP-képviselő az Európai Bizottság azon döntését is kritizálta, amely 10,2 milliárd eurós uniós forrást szabadított fel hazánk számára.

2023. december 18. 12:13

Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője a Guardian hasábjain élezte a nyelvét Orbán Viktoron, illetve súlyos kritikával illette az Európai Bizottság azon döntését, amely 10,2 milliárd eurós uniós forrást szabadított fel hazánk számára Brüsszelben.

„Putyinhoz hasonlóan Orbán Viktor is megtanulja, hogy büntetlenül cselekedhet: a pénz folyamatosan érkezik. Az EU kapitulációja a magyar miniszterelnök zsarolása előtt súlyos hiba. Orbán arra törekszik, hogy a tömböt a saját képére formálja” – kezdte mondanivalóját Cseh Katalin.

„Az európai vezetők döntése, hogy hivatalos EU-tagsági tárgyalásokat kezdenek Ukrajnával, történelmi jelentőségű – reményt ad egy olyan népnek, amely bátran harcol az orosz agresszió ellen, és életét áldozza az európai jövőért. A megállapodás új történelmi fejezetet jelent az EU számára, de jogilag mind a 27 vezető egyhangú szavazatára volt szükség, és ez csak azért vált lehetségessé, mert

Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor – aki azzal fenyegetőzött, hogy blokkolja a tárgyalások megkezdését Ukrajnával – elhagyta a termet, gyakorlatilag tartózkodott, mintsem vétójoggal élt.”

– tette hozzá a magyar EP-képviselő.

Mint ismert, a csúcstalálkozót megelőzően az Európai Bizottság 10,2 milliárd eurót, a Magyarországnak fizetett teljes összeg harmadát szabadította fel, miután a magyar kormány jelképes reformokat hajtott végre a bírói függetlenség helyreállítása érdekében.

Ezt is ajánljuk a témában

Cseh Katalin úgy fogalmazott: az EU kapitulált Orbán piszkos zsarolási taktikája előtt, a magyar miniszterelnök pedig aláássa az EU hitelességét a tagság által megkövetelt jogállami normák érvényesítésében. Az európai vezetőknek sikerült vegyes és nyugtalanító üzenetet küldeniük, amely felbátorítja Orbán Viktort.

„Ez veszélyes precedenst teremt, mert a zsarolók mindig visszatérnek, hogy többet és többet követeljenek. Mi az EU terve? Hajlandóak-e a vezetők hatalmas összegeket kiosztani és kiküldeni Orbánt a teremből, amikor egyhangú döntések meghozatalára van szükség?”

 – tette fel a kérdést Cseh, aki azt írta: az EU vezetői megdöbbentően naivak, ha azt hiszik, hogy pénzükért cserébe tartós támogatást szereztek. Orbán valószínűleg újra és újra megismétli ezt a taktikát, miközben Ukrajnát arra használja fel, hogy több pénzt szabadítson fel rezsimje számára! Az EU egész egyszerűen szétesne, ha minden vezető fenyegetést és zsarolást használna, hogy elérje a szándékát – fogalmazott a momentumos.

Cseh hozzátette, súlyos hiba, hogy az EU nem foglalkozott Orbán kihágásaival. Véleménye szerint a magyar miniszterelnöknek szélsőjobboldali tekintélyelvű elképzelései vannak Európáról, és ennek mentén igyekszik átformálni az EU-t. Mivel a szélsőjobb Európa-szerte erősödik, Orbán a szövetségesei 2024-es európai parlamenti választási győzelmét látja, amit a legutóbbi hollandiai választási eredmények is megerősítenek.

Ezt is ajánljuk a témában

Az EP-képviselő kijelentette, Orbán Putyinhoz hasonlóan megtanulta, hogy tetteinek nincsenek valódi következményei; a pénz továbbra is érkezik. Ez pedig veszélyes jelzés arra vonatkozóan, hogy a demokratikus elvek legdurvább megsértése is büntetlenül marad.

„Az európai polgároknak meg kell küzdeniük a szavazóurnáknál a szélsőjobboldallal. Az egész kontinensen össze kell fognia a haladó, liberális, Európa-párti többségnek! Európa jövője a tét.”

Fotó: Hans Lucas via AFP

Összesen 205 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2023. december 19. 18:02
Madam Botmixer.
tapir32
2023. december 19. 07:53
Ezt a primitív, demagóg szöveget még a hívő liberáldeviánsok sem veszik komolyan. Ez a legbutább trampli a tyúkólban.
fekete-hunyor
2023. december 19. 06:00
"pénz folyamatosan érkezik" remélem, arra gondolt, érkezni fog. A szélsőjobb egész Európában erősödik. Akkor milyen győzelmet vár a hölgy?
bagira002
2023. december 19. 05:33
Cseka a 10 milliárdot nem vághatta zsebre , írígy.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!