Az Európai Bizottság a Pfizer mellé állt a Magyarország ellen indított perben

2023. december 07. 06:50

Az amerikai gyógyszergyártó hárommillió COVID-19 vakcina ellenértékét kívánja behajtani Magyarországon.

2023. december 07. 06:50
null

A Poilitico értesülése szerint az Európai Bizottság is megszólalt a magyar kormány és a Pfizer közti jogi vita kapcsán. A Bizottság cáfolja az Orbán-kormány állításait azzal kapcsolatban, hogy feleslegesen nagy mennyiségű vakcinát rendelt meg, és ezt később rákényszerítette a tagállamokra.

A Pfizer szerint a magyar kormány jelenleg hárommillió vakcina értékével, azaz 60 millió euróval tartozik.

A bizottsági szóvivő, Stefan De Keersmaecker hangsúlyozza, hogy az Európai Bizottság nem vásárolt közvetlenül Covid-19 elleni oltóanyagot, hanem a tagállamokkal való konzultációk eredményeként kötött keretszerződéseket a gyógyszercégekkel. Ezzel szemben a Kormányzati Tájékoztatási Központ viszont azt állítja, hogy a Bizottság túlzott mennyiségű vakcinát rendelt meg, aminek a költségét később kényszerűen akarta behajtani a tagállamokon.

A lap szerint a jogi vita már majdnem egy éve tart, mivel Magyarország 2022 novemberében értesítette a Pfizert, hogy az ukrajnai konfliktusra hivatkozva nem kívánja kifizetni a vélelmezett tartozást.

Európai Bizottság hangsúlyozza, hogy a pandémia idején az irányító testület hozta meg a fontos döntéseket, és a tagállamokkal együttműködve tárgyaltak a gyógyszercégekkel a vakcinák beszerzéséről.

Bár néhány vakcina késve érkezett meg az európai piacra, a grémium tárgyaló delegációja közvetítette a tagállamok szándékait a gyártók felé. A Bizottság szerint Magyarország is változtatni kívánt a Pfizerrel kötött szerződésén, de végül nem írta alá a módosítást, így a korábbi megállapodás érvényben maradt.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fatman
2023. december 07. 19:21
nem csoda, az ő korrupciós ügyük volt... a Bizottság amúgy is mindig az amerikai multik érdekében dolgozik, nem az európai tagálamok érdekében...
nempolitizalok-0
2023. december 07. 11:35
Még szép, az eurolibsi csürhe nem kapja meg a pénzét a Pfizertől, ha nem fizetünk. Nem szabad fizetnünk.
janicsar-2
2023. december 07. 11:28
A döntő kérdés az, hogy a cég időben tudta volna leszállítani a vakcinákat,, vagy késve. Esetleg elkésve. Ez dönti el, hogy kinek lehet igaza. Mert jelentősen késve szállítva , a vevőnek joga van máshonnan beszerezni a szükséges árut. Főleg ha fontos a mielőbbi használat. Igazából csak ebbe lehet bele kapaszkodni ha nem időben akartak szállítani. Vissza emlékezve, utolsók között voltunk a szállításban. Ezért kellett a rengeteg kínai vakcina. Egyébként a leócsárolt orosz vakcina volt a legjobb. Szinte semmilyen mellékhatásról nincs hír, vele szemben.
polárüveg
2023. december 07. 10:39
Az új trend az európai érték: a Bizottság szinte mindenben a tagországok kárára dönt. Saját szabályait ugyanúgy nem tartja be, ahogy a tagállamok szuverenitását is letapossa. Mi is lehetne ezekre a megjelölés? Gazemberség?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!