Itt a rettegett eszkaláció? Az USA arra utasította állampolgárait, hogy azonnal hagyják el Libanon területét

2023. november 05. 09:20

Arra kérik őket, addig távozzanak, amíg lehet. A diplomatákat is menekíti Washington.

2023. november 05. 09:20
null

Libanon azonnali elhagyására kérte az amerikai állampolgárokat az Egyesült Államok külügyminisztériuma szombaton. A washingtoni külügyi tárca konzuli szolgálatának utazási információs oldalán megjelent frissített figyelmeztetés egyben az egész világra kiterjedően óvatosságra kéri a külföldön tartózkodó amerikai állampolgárokat.

A dokumentum Libanonra vonatkozó része a kiszámíthatatlan biztonsági helyzetre hivatkozva arra kéri az amerikaiakat, hogy 

addig távozzanak a közel-keleti országból, ameddig a kereskedelmi repülőjáratok közlekednek.

Egyben azt javasolják, hogy az Egyesült Államok minden Libanonban tartózkodó állampolgára rendelkezzen saját önálló cselekvési tervvel, amennyiben válsághelyzet alakulna ki, és amely független az amerikai kormányzat segítségnyújtásától. Ugyanis „arra nincs garancia, hogy egy kialakuló válsághelyzetben az Egyesült Államok kormánya evakuálja az amerikai magánembereket és családtagjaikat” – hívják fel a figyelmet. A dokumentum megfogalmazása szerint „a civilek amerikai katonaság által támogatott kimenekítése ritka”.

Irakra vonatkozóan arra kérik az ott élő amerikaiakat, hogy folyamatosan kövessék a helyi média jelentéseit, valamint kerüljék a tiltakozó megmozdulásokat és gyűléseket.

A közlemény szerint a világ több pontján megnövekedett feszültségek, terrortámadások, tüntetések és amerikaiakkal szembeni erőszakos cselekmények megnövekedett kockázata miatt a külügyminisztérium világszerte fokozott figyelemre kér minden állampolgárt.

A szombaton kiadott közlemény megemlíti, hogy a washingtoni kormány felhatalmazást adott az Izraelben és Libanonban működő amerikai diplomáciai képviseleteken dolgozók egy része és családtagjaik számára a távozásra, valamint elrendelte az Egyesült Államok bagdadi nagykövetsége és erbili főkonzulátusán dolgozó diplomaták egy részének távozását.

(MTI)

Nyitókép: A Palesztin Állam és a Hezbollah radikális libanoni síita szervezet zászlóit lengeti egy férfi libanoni katonák elõtt az izraeli-libanoni határon fekvõ Kfar Kilában 2023. október 9-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, több mint 800 izraeli életét vesztette, a Hamász elleni izraeli válaszcsapások halálos áldozatainak száma a Gázai övezetben 500, a sebesülteké meghaladja a háromezret. Az izraeli hadsereg ellencsapásokat hajtott végre a libanoni határnál is.
Forrás: MTI/AP/Mohammed Zaatari

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Héja
2023. november 05. 16:54
Tudhatják, hogy a Hezbollah addig rakétáz,míg Izrael újfent kivasalja.
Hekimeki
2023. november 05. 15:12
Az USAt kellene már porig bombázni hogy érezze a törődést a qrva anyjába😠😠😠😠😠😠😠
Tommaso
2023. november 05. 14:01
Még nincs itt az eszkaláció. Az USA állampolgármentése NEM az USA belépését jelenti. Jelentheti azt is, hogy Libanonból a Heszbollah fokozza támadásait, amire (valszeg) fokozott izraeli válaszcsapás a felelet. És az USA - abszolút érthetően - nem szeretne amerikai áldozatokat. Mert az viszont már kiválthatná az általuk nem kivánt beavatkozásukat. Az USA ameddig lehetséges, kimaradna mind az ukrajnai, mind a közel-keleti háborúból. Kérdés, hogy Irán és az iszlamista terrorista világ hagyja-e.
Tommaso
2023. november 05. 13:41
Teljesen jogos az aggodalom. Libanon területéről támadnak egy országot, amelyik jogos önvédelemből visszalő. HA Libanon kormánya, ahogy Szerbia kormány sem, nem tesz meg mindent, sőt, jóformán semmit, a területéről kiintduló agresszió megakadályozására, akkor az őt és polgárait érő válaszcsapásért kizárólag a Libanoni kormány a felelős.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!