Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Bezártak egy londoni könyvtárat az ágyipoloskák miatt

2023. november 03. 09:45

A szakértő szerint Londonra is átterjedhet az ágyipoloska fertőzés.

2023. november 03. 09:45

Egy nyugat-londoni könyvtárat bezártak, mert ágyipoloskákat találtak a bútorok kárpitján. A létesítmény mindaddig nem lesz látogatható, amíg a rovarokat el nem távolítják – számolt be róla a The Independent.

Az Ealing Központi Könyvtár személyzete

hétfőn evakuálta a látogatókat, miután ágyipoloskákat fedeztek fel a könyvtárban

– mondta egy látogató az újságnak. Egy másik személy arról számolt be, hogy a könyvtár az előző héten még a szokásos módon volt nyitva, azonban a párnákat eltávolították a bútorokról, hozzátette, kiábrándító, ha a személyzet tudott a problémáról, de nem tájékoztatta a látogatókat. 

A kiürítést követő nap a könyvtár vezetősége bejelentette, hogy az intézmény „alapvető karbantartási munkálatok miatt” csütörtökig zárva tart. Aznap viszont újabb közleményt adtak ki arról hogy a könyvtár továbbra sem áll készen az újranyitásra, hozzátették, hogy a kártevőírtók továbbra is „keményen dolgoznak”.

Az eset hetekkel azután történt, hogy Franciaországot is poloskafertőzés sújtotta, amely miatt országszerte iskolákat kellett bezárni. Október elején Sadiq Khan, London polgármestere újságíróknak elmondta, hogy a város tömegközlekedési rendszere naponta fertőtleníti az üléseket, hogy megakadályozza a rovarok terjedését, és azt állította, hogy

hivatala nem gondolja, hogy ilyen problémák felmerülhetnek a brit fővárosban”.

David Cain brit mikrobiológus és egy ágyi poloska irtó cég alapítója azt nyilatkozta a médiának, hogy Londonban a párizsihoz „hasonló szintű” problémákat tapasztalhatnak, mivel a jelentések szerint a vérszívó rovarokat nyilvános helyeken észlelték.

Az ágyi poloskák olyan apró rovarok, amelyek általában az ágyneműn élnek, de az brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) szerint számos helyen elrejtőzhetnek, többek között a ruházatban, bútorokban, ágykeretekben, képkeretek mögött és a laza tapéta alatt is. Az NHS útmutatása szerint a rovarok csípése nagyon viszkethet, és fájdalmas duzzanatot, valamint egyeseknél súlyos allergiás reakciót okozhat.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: FRANK MOLTER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
google-2
2023. november 04. 19:25
Evolúció. Már csak ez hiányzott.
fraktoaster
2023. november 03. 13:05
Kockázati tényezők többek között: nagy népsűrűségű lakóhelyek, gyakran váltózó-ismeretlen eredetű lakók, alacsony higiénia, rossz szociális helyzet, ismeretlen eredetű használt bútorok tömeges adása-vétele. Tehát belvárosi Airbnb-k, motelek, munkásszállók, szociális otthonok, társasház semi-hajléktelen lakótárssal nem jó ómen. Ilyen helyről aztán könnyen lehet hazavinni a rovarokat, vagy továbbvinni pl. kórházba. Egy érdekes budapesti példa a privát plazmaadó centrumok. Bárki adhat plazmát, fizetnek érte, a csövesek, igénytelenek állandóan odajárnak, ezért elég sok az ágyi poloska...
fraktoaster
2023. november 03. 12:57
Az ágyi poloskák jellemzően rejtőzködő, többnyire éjszaka előbújó állatok. Rejtekhelyük a bútorok, ágyak, parketta, szegőléc stb. repedései, hézagjai, nyílása. Normál esetben nappal szabad szemmel nem fogod őket látni. Csak indirekt jelek utalnak a jelenlétükre (vérnyom a lepedőn, apró barna-fekete pöttyök és kosz (székletük) a bútorokon, padlón, ágyneműn). Amikor fényes nappal, emberek által éberen használt helyiségben megjelennek, bátran előbújnak az extrém fokú fertőzöttséget sejtet. Ami nem 1-2 hét alatt alakult ki...
Bell & Sebastian
2023. november 03. 12:39
Nem kell becézni, elég undorító teremtmény a polos.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!