„A Hamász egy apokaliptikus háborúba vitte bele a palesztin népet” – Világrend

2023. november 01. 17:09

Mi lesz Gázával a háború után? Hogyan alakulnak át a közel-keleti hatalmi viszonyok? Az izraeli háború geopolitikai összefüggéseiről, a régió biztonsági átrendeződéséről egy biztonságpolitikai és egy Közel-Kelet-szakértőt kérdeztünk podcast-műsorunkban.

2023. november 01. 17:09
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

Izrael radikálisan és mindenkorra el akarja intézni a Hamász-kérdést, mert tudja, egy későbbi háborúnak még súlyosabb ára lehet. Ezzel viszont mind magát, a zsidó államot, mind a térség államait kényes geopolitikai örvénybe navigálhatja, amelynek a kimenetelét senki sem látja.

A palesztin átlagember szemszögéből az izraeliek lesznek a felelősek – nyilván aki egy kicsit értelmesebb, világot látottabb, az tudja, hogy a Hamász merre viszi a palesztin népet: egy apokaliptikus háborúba vitte bele” – magyarázta az adásban Demkó Attila.

A regionális hatalmak egyelőre kivárnak, várják a megváltozott erőviszonyok új kontúrjainak kirajzolódását.

Átalakul a világrend, mindenki megpróbál helyezkedni, próbál önállóbb külpolitikát folytatni, mint korábban, ugyanakkor a feltörekvő hatalmak is azon államokhoz nyúlnak, akikkel már megvan a korábbi kapcsolatuk” – hangsúlyozta Sayfo Omar.
 

Az izraeli háború geopolitikai összefüggéseiről szóló beszélgetésben a következőkről esett szó:

– Mik a Hamász-féle gerillahadviselés elleni izraeli katonai akció kockázatai?

– Ki fogja kormányozni a Gázai övezetet a háború után?

– Hogyan alakulnak át a közel-keleti államok közötti kapcsolatok?

– Mit profitálhat az átrendeződésből az új világrend három hatalma, Oroszország, Kína és Irán?

A műsor vendége: Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő, az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője és Sayfo Omar, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója.

--

A beszélgetést itt nézheti meg:

--

Az adást az alábbi linken hallgathatja meg:

--

 

Összesen 117 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Uztu
2023. november 02. 07:06
Nebtegyünkmmár úgy mintha a palesztinokat nem akarták volna évtizedek óta kitakarítani onnan
Proxima Centauri
2023. november 02. 06:31
Európa többszáz évig közlekedett a rómaiak építette utakon, az indiaiak talán még ma is a brit vasúti síneken utaznak. Fokvárost nem a zuluk építették, ahogy Montreal sem a dakoták, Sydneyről nem is beszélve. A filiszteusok sem olajbogyót termeltek, maximum kecskebogyót.
pipa89
2023. november 02. 04:38
Dehogy a Hamász! Washington és Brüsszel használja fel a Hamászt! Lássunk tisztán! Zelenszkijtől elfordultak az alhambrai vacsorán! Szinte napra rá jött az Hamász támadás Izrael ellen, miután 22 órával korábban Biden egyeztetett a szaúdiakkal. Ez az afganisztáni kivonulás reprintje, most Ukrajnából. A jenkik a problémát rátestálták a rogyazodó EU-ra! Mert a célkeresztjükbe Iránt vették. Rzért robbantották ki a közel-keleti konfliktust. NE ESSÜNK KI A SZÉLESVÁSZNÚ KERETBŐL! A történések között egyetlen kapocs van: az USA-t irányító globalokufárok!
ZZoltan
2023. november 02. 02:01
Telán így helyesebb: Izrael apokaliptikus háborúba vitte az egész térséget. Nem most, mindig. Arról meg ne is beszéljünk, hogy a 2. vh utáni nagyobb háborúkat 90%-ban az amerikai-neoliberális zsidó pénzügyi körök robbantották ki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!