Tyű, de csúnyán változik a Spiegelnél a narratíva – talán ha tetszettek volna őszintén beszélni jogállamisági hablaty helyett!

2023. október 26. 05:19

Entschuldigung, német lap, de Orbán és Európa „piszkos dealjét” az imént még jogállamisági eljárásnak tetszettek hívni, és örülni tetszettek neki. Hát hogy van ez?

2023. október 26. 05:19
VON DER LEYEN, Ursula
Kohán Mátyás
Mandiner

Európa „piszkos dealje” Orbánnal. Brüsszelben „kétes üzletet” terveznek. Az EU „milliárdos összegeket” szabadít fel, melyeket „Orbán jogállamiság-sértései miatt blokkolt”. Ilyen szavakkal illetik, azaz

nagyon, de nagyon nem örülnek a Spiegelnél annak a hírnek, hogy Magyarország EU-s pénzhez juthat

(erős feltételes módban), ha engedi kifizetni ukrajnai fegyverszállításokra az Európai „Békekeret” (nagyon mókás) aktuális részletét (erős feltételes módban).

Ezt is ajánljuk a témában

Csak azt nem értem, minek nem örülnek.

Egyrészt az ugye eleve teljesen kizárt, hogy Orbán Viktorral bármiféle „piszkos dealt” kössön az Európai Bizottság, s politikai feltételekért cserébe adjon Magyarországnak pénzt,

hiszen ugye politikai feltételek sohasem voltak.

A nagypolitika a Magyarországgal szembeni eljárásoknak brüsszeli elmondás szerint soha nem is volt része. Soha nem is volt semmi köze ennek Magyarország Ukrajna-politikájához – az LMBTQ-hoz és a migrációhoz pedig még annyira sem volt köze. Legalábbis mi így tudtuk, ezt írta a Spiegel is: jogállamiságossági kihágások, bíróságok túlzott orbanitása, ió, ció, áció, korrumpáció. Navracsics Tibort idézve még meg is sértődtek a biztosok, ha felvetette nekik, hogy ugyan nincs-e a magyar pénzek és a nagypolitikai ügyek között véletlenül bármiféle összefüggés.

És miután Brüsszel mindig igazat mond, ezt kizárhatjuk ugyebár. „Piszkos dealtől” tehát, Herr*in von der Spiegel, nem kell félni. Ha Magyarország pénzt kap – jelen esetben a minimum minimumának a minimumát, a kohéziós alap jogállamisági eljárásban nem érintett 13 milliárd euróját, a többi 15 milliárdunk így is a trezorban marad –, az kizárólag azért lehet, mert teljesítettük az Európai Bizottság rájuk vonatkozó feltételeit.

Semmilyen más forgatókönyv nem lehetséges, hiszen bármiféle „deal” Magyarország politikai zsarolásának nyílt beismerése lenne.

Ha a Békekeret félmilliárd eurójáról meg az uniós költségvetés felülvizsgálatáról a globális minimumadóhoz és az ukránok tizennyolcmilliárd eurójához hasonlóan pont ugyanakkor születik megegyezés, amikor a magyar pénzekről, az merő véletlen egybeesés lesz.

Ugye nem tetszenek azt mondani, hogy mindezek megszavazását ki tetszettek zsarolni belőlünk?

(Arra már ki sem térek, hogy vajon mikor lett a merkeli kompromisszum Európát előrevivő műfajából „piszkos deal” meg „kétes üzlet”, tempora mutantur, sic transit, ad astra, satöbbi.)

De félre a tréfával: Magyarország a szóban forgó tizenhárommilliárd euróhoz kapcsolódó bizottsági feltételeket maradéktalanul teljesítette. Májusban. Hogy maradéktalanul megvalósultak a Brüsszel által kért reformok, azt mi sem bizonyítja ékesebben, mint hogy Varga Zs. András Kúria-elnök nagyon dühös rájuk, mert életidegenek és megnehezítik a Kúria működését.

A brüsszeli akadálypályának ezen részén tehát végignavracsicsoltuk magunkat, a bizottsági igények megküldettek, Budapesten törvénybe iktattattak, s most a kasszához fáradunk,

miután nincs már miről beszélni. Ezt a Bizottság is tudja; ezért készül ideadni azt a tizenhárommilliárd eurót, nem Ukrajna miatt vagy bármi másért. Maguk szabdalták szét a pénzeinket kicsit fájdalmasan, valamivel nehezebben, illetve hétrét görnyedve megszerezhető válfajokra; most, hogy az első szintet teljesítettük, nem köphetik szembe magukat.

S a Spiegelnek valójában ez nem tetszik: hogy a feltételek véletlenül teljesíthetőre sikerültek, s a galád, jogállamiatlan Orbánt valójában nem is zavarja annyira a jogállamiság, teljesítette őket. Azaz pénzt fog kapni, hiába robbantotta fel a halvaszületett migrációs paktumot és parolázott Putyinnal.

Tetszettek volna ezeket a feltételek közé írni, ha ezekkel volt a gond.

Most, hogy a Bizottság felépítette a saját színházát, megírta saját forgatókönyvét, majd Magyarország ennek alapján játszott, már nincs mit tenni.

Jöhet itt a Spiegel az Európai Parlament magyar szakkörének átlátszó kifogásaival, a bírósági reformmal szemben nem az volt a brüsszeli igény, hogy „jó legyen”, hanem az, hogy legyen benne betű szerint az, amit kértek. Benne van. Beismeri maga a Spiegel is: hogy a Parlament érveinek „van-e jogi relevanciájuk, azt a brüsszeli diplomaták kérdésesnek tartják. Attól tartanak, hogy a Bizottság arra kényszerül, hogy legalább a blokkolt pénzek egy részét felszabadítsa, ha már Magyarország formálisan teljesítette a feltételeket”. Az Európai Parlament igényei szépek és nemesek, csak szerintük sincs túl sok közük a Bizottság feltételeihez.

Így állunk tehát: Brüsszel formálisan feltételeket támasztott, s mi azokat formálisan teljesítettük. Jöhet a pénz ezért járó része, s fog is jönni. Ha most a szőlő mégis savanyú, mert a valódi gond a migráció, Putyin meg az LMBTQ volt – nos, akkor tetszettek volna őszintén beszélni jogállamisági hablaty helyett.

Erről szólna az a jogállamisági eljárás, Entschuldigung, aminek az imént még örülni tetszettek; feltételekről és reformokról.

Örüljenek hát neki most is, igen tisztelt kollégák.

Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand

Kapcsolódó vélemény

undefined

Kohán Mátyás

Mandiner

Idézőjel

Netán tényleg nettó politikai zsarolás lenne az EU-s pénzek visszatartása, óh, fájdalom? Kohán Mátyás írása.

 

Összesen 274 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ma is bukik a Zorbán...
2023. október 28. 10:56
Semmi különös, a bolsevisták Ukrajnába akarják a pénzt küldeni, mert onnan visszakapják korrupcióban a 30%-át. Állítólag Kaili bőrödjében is az volt, csak kitalálták fedősztorinak Katart. Az mégis kisebb botrány, hiszen azon senki sincs melepődve, hogy a bolsevisták korrupttak, pénzért bármit megtesznek, elárulnak.
Lajoss
2023. október 28. 10:54
Matykó,öcsisajt,a magyar pártállam nem EU-konform…ezt már végre mindenki látja.
Ma is bukik a Zorbán...
2023. október 28. 10:45
Hát, Matyi fiam, ez elég jó lett. Elimerésem, jelentősen javultál. De nem vagyok maradéktalanul elégedett. Soraidból a helyzetet nem ismerő olvasó azt a következtetést vonhatja le, mintha valóban lett volna gond a magyar jogállamisággal. Olyasmit irsz, hogy "kijavított" a kormány valamit. Ezzel azt sugallod, mintha valamit ki kellett volna javítani, nem pedig a bolsevik terroristák szemétkedésének áldozatai lennénk. Azért ezt nem kéne, mert még lefordítják a cikkedet a szélsőségesek, és azt hazudják, hogy "Jó reggelt!"...
Fed74
2023. október 28. 10:22
Inkább egy logopédust keresnél magadnak, te ratyi fideszes geci!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!