Mi történt Ukrajnában, amióta a világ figyelme Izrael felé fordult?

2023. október 21. 14:37

Október 7., a gázai konfliktus berobbanása óta mintha megszűnt volna az ukrajnai háború. Csak a reflektorfény ment le róla, a harcok ugyanúgy dúlnak, mint előtte: jelenleg egy ukrán és egy orosz támadás zajlik, az orosz védvonalak masszívan tartják magukat.

2023. október 21. 14:37
Ukrainian soldiers receive training in Zaporizhzhia
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

Ha történt volna bármelyik oldalon jelentős áttörés, akkor a nemzetközi média arról beszámolt volna, a hallgatás egyik oka – a gázai események jelenlegi hír-prioritásán túl – a hadszíntéren beállt patthelyzet. A júniusban megindított ukrán ellentámadás váratlanul kemény orosz ellenállásba, a vártnál masszívabb orosz védvonal-rendszerbe, aknazárba ütközött, amelynek felőrlése, már amennyire azt lehet, a tervezettnél jóval több idő vesz igénybe. Ráadásul hetek múlva újra beáll a kelet-ukrajnai sztyeppéken szokásos késő őszi-téli zord időjárás, a fagy, ami még nehezebbé teszi a hadműveletek végrehajtását.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Az északi arcvonal

A harkivi terület közelében Kupjanszk és Kreminna között az orosz erők támadó műveletekkel próbálkoznak, egyelőre az ukrán védelem útjukat állja.

Donyecki frontszakasz

Az orosz erők október 20-án, pénteken 

a donyecki területen, Avdijivkánál többször kísérlet után újra támadó műveleteket kezdtek, 

annak ellenére, hogy az elmúlt hetekben jelentős ember- és hadianyag-veszteségeik voltak. Orosz katonai bloggerek szerint a környező falvakban nagy tűzpárbaj zajlik, az ukrán védelmi minisztérium közleménye szerint az ukrán erők visszaverték a támadást, és mintegy 200 orosz harci járművet tettek működésképtelenné.

A bahmuti és a zaporizzsjai frontvonalon az ukrán alakulatok továbbra is hatalmas emberi és hadianyag-ráfordítással próbálják áttörni a mélységi, több rétegű orosz védvonal-rendszert, de az elmúlt napok képe nem változott a korábbiakhoz képest: állóháború alakult ki, egyelőre nem tudják áttörni az orosz zárat.  

Ukrainian soldiers receive training in Zaporizhzhia
Ukrán erők gyakorlatoznak a zaporizzsjai frontszakaszon 2023. október 18-án 
Forrás:  Ozge Elif Kizil / Anadolu via AFP

A déli harctér

A front déli részén, Herszon területen az ukrán erők óriási erőfeszítéseket tesznek, hogy tartható hídfőállásokat tudjanak kialakítani a Dnyeper folyó keleti, egyelőre még az oroszok által elfoglalt és ellenőrzés alatt tartott partszakaszain. 

Hírek szerint egy állás már stabilnak tűnik, ez Krinki falu közelében van, 

illetve orosz bloggerek szerint az ukrán erők már közel vannak az Antonovszkij-híd lábához.

A herszoni harctéren megbízható jelentések szerint is egyre gyengül az orosz ellenállás, az itt összevont orosz alakulatok fáradt, rosszul felszerelt egységekből állnak, ez a frontszakasz tűnik tehát leginkább behorpaszthatónak jelen állás szerint, ugyanakkor a folyó egy komoly természeti akadályt jelent az ukrán hadianyag-utánpótlás számára, hiszen a hidakat már a korábbi harcok során felrobbantották. 

Ezt is ajánljuk a témában

Szabotőrök és gerillák

A délkelet-ukrajnai Melitopol városában továbbra is erős ukrán szabotőr-tevékenység zajlik: október 13-án felrobbantottak egy, az orosz erőknek hadi felszerelést szállító vonatot a város közelében. 

Eközben naponta dróntámadások veszélyeztetik az ukrán határ mellett fekvő orosz Belgorod régió településeit egészen Kurszk városáig, de 

Szocsi és a krími orosz célpontok felé is próbálkoznak az ukránok.

Vlagyimir Putyin orosz elnök október 19-én Rosztovban látogatást tett a Déli Katonai Körzet központi parancsnokságán, ahol Valerij Geraszimov vezérkari főnökkel egyeztetett a katonai hadműveletek állásáról. Orosz híradások szerint Geraszimov arról beszélt, hogy az orosz erők kezükben tartják a helyzetet, minden az előzetes katonai tervek szerint halad.

--

Nyitókép: Ukrán erők gyakorlatoznak a zaporizzsjai frontszakaszon 2023. október 18-án  (forrás: Ozge Elif Kizil / Anadolu via AFP)

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizalok-0
2023. október 21. 18:00
Szerencsére a youtuberek ugyanúgy dolgoznak. Én kb. 2 hónapot adok ennek a háborúnak és az ukránok elvesztik a Donyeck medence mellett Fekete tengeri kijáratukat is.
szarvas-2
2023. október 21. 16:53
A bábkomány háborúja zajlik.
lajajakab11
2023. október 21. 16:19
moszkovitáknak INGYEN OROSZ RULETT dupla golyóval! Körönként metiles VODKA " KREMLIN Special Stalinskaya" grátisz! ínyenceknek polóniumos KAVIÁR extra! Haladóknak noviCSOKI ! csak a butyuták írjanak vissza ide!!!
sentimental
2023. október 21. 16:17
https://www.youtube.com/watch?v=cCGfubx7ZxA&list=RDGMEMJQXQAmqrnmK1SEjY_rKBGA&start_radio=1&rv=IJ4r-RceKOk
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!