Hamász-alapító fia: Véget kell vetni a Hamász gázai uralmának, mert a következő háború még rosszabb lesz!

2023. október 30. 18:46

Miközben az ENSZ és a különböző nyugati NGO-k tűzszünetet szorgalmaznak a palesztin terrorcsoport és Izrael között, Moszab Hasszán Juszef, a Hamász korábbi tagja azt hirdeti: a tűzszünet csak egy újabb háborúhoz vezetne. Szerinte az egyetlen út a békéhez: a háború.

2023. október 30. 18:46
Hajdú Tímea
Hajdú Tímea

Az október 7-ei mészárlás után a nyugati hatalmak nagyrészt támogatóak voltak a Gázát uraló Hamász elleni fellépéssel kapcsolatban, de ez a támogatás inogni látszik, ahogy a palesztin áldozatok száma növekszik.

Ezt is ajánljuk a témában

A hétvégén Jake Sullivan, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója azt állította, hogy ugyan a Hamász palesztin civileket használ emberi pajzsként Gázában, de szerinte ez „nem menti fel Izraelt a civilek védelmére vonatkozó felelőssége alól”.  

Bár Izrael folyamatosan arra szólítja fel az észak-gázai lakosokat, hogy induljanak el az övezet déli részébe, az IDF információi szerint a terrorszervezet eltorlaszolja a menekülési útvonalakat. 

Az arab világ és az ENSZ is tűzszünetet követel, miközben Izrael már korlátozott szárazföldi akciókat is végrehajt Gázában. 

Az elmúlt napokban a nyugati tévécsatornákon nyilatkozó palesztinpárti aktivisták elsősorban Izraelt hibáztatták a gázai humanitárius válságért. Az Izraelt vádoló hangok mellett felbukkant olyan palesztin hang is, amely pontosan az ellenkezőjét állította, mint a többi aktivista. Moszab Hasszán Juszef minden megszólalásában azt hirdette:

a gázai civil áldozatokért egyedül a Hamász a felelős, és Izraelnek fel kell számolnia a palesztin terrorszervezetet ahhoz, hogy béke legyen.

Moszab Ciszjordániában született, édesapja Hasszán Juszef sejk, a Hamász egyik alapítója és a ciszjordániai részleg egyik vezető alakja. A férfi a Hamász „hercegeként” nőtt fel, de fiatalon börtönbe került, ahol beszervezte őt a Sin Bét, az izraeli belbiztonsági szolgálat. Moszab éveken át kémkedett Izraelnek, áttért a keresztény hitre, és segített több merényletet megakadályozni. Mikor már túlságosan veszélyessé vált a helyzete, az Egyesült Államokba menekült, és ott telepedett le. Történetéről könyv és dokumentumfilm is készült. 

Ezt is ajánljuk a témában

A Hamász fia

Múlt héten az izraeli háború kapcsán Moszab Hasszán Juszef interjút adott Piers Morgannek. A témában megszólaló szakértőkkel ellentétben a férfi személyesen átélte az izraeli-palesztin konfliktus valóságát. Magyarul is megjelent könyvében, A Hamasz fiában leírta, hogy gyerekként kővel dobálta a júdeai izraeliek autóit, és később elkötelezett volt amellett, hogy izraelieket fog ölni. Pontosan belelátott a Hamász szervezeti működésébe, és egykor ő maga is hitt az ideológiájában. 

A Hamásznak alapítása óta egyetlen célja van: elpusztítani Izrael államát. 

A legjobb kompromisszum legfeljebb arra jó, hogy 15 évig tűzszünet legyen, de nincs garancia arra, hogy mi lesz utána. Nem titok, hogy a Hamász el akarja pusztítani Izraelt, hiszen nem fogadják el a létezéshez való jogát” – mondta Moszab Piers Morgannek. 

A Hamász október 7-i támadásával kapcsolatosan kijelentette: a terrorcsoport rászabadította a poklot a palesztinokra. 

„Nem lep meg a Hamász brutalitása, de meglepett az október 7-i támadás nagysága. Egész közösségeket irtottak ki, belekötöttek egy nukleáris hatalomba, a régió legerősebb országába, egy olyan országba, aminek nagy múltbeli traumája van, együtt él a holokauszt emlékével, azzal, amit a nácik tettek az elmúlt században.”

Ezzel a pokol kapuját nyitották meg a palesztinok számára.

„Ennyire felelőtlenek ezek az emberek. Készek arra, hogy feláldozzanak palesztin gyerekeket, a teljes palesztin népet, és felhasználják őket arra, hogy elérjék az ideológiai és vallásos céljaikat. Nem érdekli őket az emberek élete. El kell választanunk a palesztinok ügyét és a Hamász ügyét. A Hamász ügye beteg, egyenesen a pokol ihlette. El kell őket távolítani a hatalomból. Ez az én üzenetem. 

A Hamász extagjaként, egyik alapító fiaként azt üzenem: elég volt. Ha nem állítjuk meg őket, a következő háború még halálosabb lesz, 

és ki tudja, mi fog történni, ha a Hamászt nem számolják föl” – jelentette ki a Hasszán Juszef. 

Ki a felelős?

Ahogy a könyvében is leírta: a Hamász már a kilencvenes években visszautasította a békefolyamatot, ők az egész izraeli területet szeretnék, és nem elégednének meg azzal, amit az 1947-es ENSZ-felosztás adott volna nekik. A Hamász alapítójának fia szerint a palesztinok örülni fognak, ha véget ér a terroruralom az övezetben. 

„Ha egyszer a Hamász megbukik, az emberek ünnepelni fognak Gázában. Ebben biztos vagyok. A gázaiak hosszú ideje el vannak nyomva, el kellett viselniük ostromot és erőszakot. Sok-sok háborút is elviseltek, csak azért, mert a Hamász hatalomra éhezik" – jelentette ki Hasszán Juszef. 

A háború kiterjedésével kapcsolatban a férfi elmondta: ha Irán továbbra is ragaszkodik Izrael elpusztításához, azzal az egész régiót veszélyezteti. Szerinte a jelenlegi konfliktusnak az egyetlen pozitív kimenetele a Hamász teljes felszámolása és vezetőinek számonkérése: 

Ezúttal egyedül a háború vezethet el a békéhez. 

Hasszán Juszef  hozzátette: szerinte minden egyes gázai civil haláláért egyedül a Hamász a felelős. Sok palesztin nem fogadja ezt el – kontrázott Piers Morgan, aki elmondta: neki eddig az ellenkezőjét mondták a palesztin ügy aktivistái, akik szerint Izrael túl keményen lép fel. Az Amerikában élő Moszab kijelentette: mindenki, aki támogatja a Hamászt, bűnrészes. Szerinte sok aktivistának fogalma sincs a palesztin helyzetről, csak felhasználják a témát a saját céljaikra. Kijelentette: „A Hamász emberi pajzsként használja a lakosságot. Ez egy tény. És az is tény, hogy Izrael figyelmezteti a lakosokat, hogy hagyják el a célponttá vált épületeket. Mindeközben a Hamász úti akadályokat állít fel, és nem engedi meg, hogy evakuálják a civil lakosságot. (...) Izrael egy demokrácia. Izrael számon kérhető.

 Izrael nem szomjazik palesztin vérre. 

Izraelnek a hatalmában lenne eltörölni a földről egy teljes arab várost. Akkor miért nem él vissza a hatalmával?” – tette fel a kérdést a férfi, hozzátéve, a zsidó állammal ellentétben a palesztin terrorcsoport azzal a kis hatalommal is visszaél, amivel rendelkezik. 

A Hamász alapítójának a fia szerint tehát a tűzszünet nem oldana meg semmit, mert előbb-utóbb újabb háború következne.

A Hamasz fia című könyvében Hasszán Juszef leírta: az teszi megoldhatatlanná a problémát, hogy a Hamász vallási ügyet kreált az izraeli-palesztin konfliktusból. Nem véletlen, hogy a terrorcsoport az október 7-i mészárlást „al-Aksza árvíznek” nevezte el, a Templom-hegyre utalva. Ahogy Moszab írja a könyvében: a Hamász tagjai szerint Izrael földje Allahé, így számukra az egyetlen megoldás Izrael elpusztítása. 

Nyitókép: Moszab Hasszán Juszef 2019-ben a Várkert Bazárban, az MCC rendezvényén/Fotó: Földházi Árpád

Ezt is ajánljuk a témában

Minden szélsőséget a félelem vezérel – Hamászosból lett izraeli kém a Mandinernek

„Semmi örömet vagy szépet nem hajlandók felfedezni ebben az életben, szerintük a valódi örömök a halál után következnek” – mondja a dzsihadista terroristákról Moszab Hasszán Juszef a Mandinernek. Pontosan tudja, miről beszél, hiszen a Hamász fontos figurájából vált az izraeliek kémjévé – hogy aztán az Egyesült Államokban kapjon később menedékjogot. Üldözött életet él, de semmit nem bánt meg korábbi döntéseiből.

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
iimre
2023. október 31. 10:08
""Bármilyen megállapodással is zárul a gázai konfliktus leg­újabb szakasza, a szembenállás gyökereit nem számolja fel. Ahhoz ugyanis a Hamasznak fel kellene adnia azt a dokumentumot, ami 24 évvel ezelőtt kőbe véste a szervezet alapvető célkitűzéseit. http://cikkek.soti.ca/hamas-covenant.html/Az Iszlám Ellenállás Alap­okmánya — így nevezi magát a Hamasz chartája — azonban nem politikai, hanem alapvetően vallási program, így megváltoztatására a szervezet egyetlen testülete vagy vezetője sem jogosult. A 36 cikkelyből álló dokumentumnak nincs szerzője, azt <i>»A Legkönyörületesebb Allah Nevében« fogalmazták meg és fogadták el. A szöveg minden állítását és programpontját az iszlámból vezeti le, és a Koránból vett idézetekkel támasztja alá. »Az Iszlám Ellenállási Mozgalom jelmondata: Allah a célja, a Próféta a példaképe, a Korán az alkotmánya: útja a dzsihád, és a halál Allah ügyéért a legnagyszerűbb vágya.« (8. cikkely)" [folytatás a válaszban) 

august
2023. október 31. 06:30
Csak szólok, hogy az Antifa pont ugyanolyan, mint a Hamász. ----------A "nyugaton" valami nagyon elgurult, hisz nemrég még az USA támogatta a szíriai radikális (legejező-kibelezős) negyven akárhány csoportját, amelyik a hivatalos kormány ellen harcolt, fölfegyverezte őket, és néhány ilyen csoportot ma is támogat, az ilyen alakulatokból rengetehet befogadtal, és éppen a svédektől követelik a törökországban robbantók kiadatását. Amúgy is érdekes ez az emberi jogi fogalom, hisz minden kegyetlen gyilkosnak joga van az élethez, és azz életfogytiglani börtönhöz, vagyis megfosztják a társadalmaikat a jogos önvédelemtől, ugyanis nem eshet bántódása senkinek, aki brutálisan rátámad, akár a polgáraira, akár az intézményeire. Mert jogai vannak. Aztán elérkezik egy ilyen konfliktus, és kötésig állnak a hullák közt, benne a rengeteg civil és vétlen áldozattal,
Forgalmazó
2023. október 31. 00:56
Béke? Na nee. Menjenek délre a civilek. Ja nem engedi a hamasz. Akkor a hamasz felelős a halálukért. Ennyi.
sentimental
2023. október 31. 00:28
Ez a palesztín Torockai, vagy Vona? :DD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!