A PiS megnyerte a lengyel választást, de az ellenzéknek van esélye kormányt alakítani

2023. október 16. 22:02

Jócskán elhúzódhatnak a koalíciós tárgyalások.

2023. október 16. 22:02

A szavazatok 98 százalékos feldolgozottsága mellett a Lengyelországban jelenleg kormányzó Jog és Igazságosságnak (PiS) a szavazatok 35,86 százalékát, a fő ellenzéki erőnek, a Polgári Koalíciónak (KO) pedig 30,28 százalékát sikerült begyűjtenie a vasárnapi parlamenti választásokon a lengyel választási bizottság (PKW) által közreadott hivatalos eredmények szerint.

A harmadik helyre a szavazatok 14,43 százalékával a szintén ellenzéki Harmadik Út (Trzecia Droga) került. 

Az adatok szerint átlépi még a parlamenti bejutási küszöböt a voksok 8,51 százalékával az Új Baloldal (Nowa Lewica), valamint a nemzeti radikális és újliberális pártok szövetsége, a Konföderáció (Konfederacja) is, amely 7,15 százalékot szerzett.

Radosław Fogiel, a Jog és Igazságossog (PiS) szóvivője úgy nyilatkozott,

hajlandóak tárgyalni a Szejmben a koalícióról bárkivel,

aki nem akar asszisztálni az ellenzéki PO-vezér Donald Tusk diktátumához. Kosniak-Kamysz, a Harmadik Út pártkoalícióban induló PSL vezetője viszont egyértelművé tette: kizárt, hogy pártja együttműködjön a PiS-szel. 

Krzysztof Śmiszek, a Lewica képviselője a TVN24-nek nyilatkozva elmondta, a Baloldalt nem zavarja, ha Tusk lesz a kormánykoalíció miniszterelnök-jelöltje, mindaddig, amíg a Lewicának komoly beleszólása lehet az új kormány döntéseibe.

A jelenlegi helyzet alapján úgy tűnik tehát, hogy a három baloldali párt, vagyis a PO, a Harmadik Út és a Lewica (Baloldal) alakíthat közösen kormányt. A kormányalakítás azonban, úgy tűnik, nem fog gyorsan megtörténni, ugyanis Andrzej Duda lengyel elnök korábban megerősítette, hogy az eddigi lengyel parlamenti választási szokásjognak megfelelően

a választások után először a győztes pártot bízza meg a kormányalakítással. 

Ettől függetlenül a szakértők szerint az eredmények egyértelműen Tusk győzelmét mutatják, aki jó esélyekkel számít a miniszterelnöki pozícióra.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: ANDRZEJ IWANCZUK / NurPhoto / NurPhoto via AFP

 

Kapcsolódó cikkek a Lengyel választás aktában.

Összesen 120 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hcs336
2023. október 17. 13:13
Most nagy az öröm, de lesz ennek még böjtje. Lesz ebből még forradalom is.
faramuci
2023. október 17. 09:43
Libikóka,instabil kormányt szeretne az eu,mint az olaszoké,folyamatos kormányválságokkal,helycserékkel. Megosztják a lengyeleket,majd leuralják.
petronius50
2023. október 17. 09:07
Botmixeres Katka hogyhogy nincs még börtönben?? Egyébként pedig ne örüljön annyira, lengyel barátainknak szüksége van egy Tusk féle sokkterápiára, ami után remélhetően gyorsan megjön majd a józan eszük...
Chekke-Faint
2023. október 17. 07:11
No ez olyan állapot amiből nemsokára megint egy választás lesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!