Korbácsolás, döntés az özvegyekről, adósságkezelés – így működik a saría Afganisztánban (VIDEÓ)

2023. szeptember 25. 17:12

Az iszlám törvénykezést a két évvel ezelőtti tálib hatalomátvétel után vezették be újra a közép-ázsiai országban.

2023. szeptember 25. 17:12
null

Pár napja igazán exkluzív tartalom került fel a The New Yorker You Tube-csatornájára. A felvételen testközelből követhetjük végig, hogyan működik jelenleg a tálibok által uralt Afganisztán igazságszolgáltatási rendszere. 

A 2021 augusztusában, az amerikai kivonulás után hatalomra került fel iszlám fundamentalisták rövid időn belül betiltották a zenét, kitiltották a nőket az egyetemekről, majd a középiskolákból. Emellett az első perctől nyilvánvalóvá tették: az élet minden kérdését a saría törvényekkel összhangban kívánják szabályozni.

A saría az iszlám erkölcsi, morális vezérelve, az iszlám teológiai rendszerében az Isten által meghatározott helyes viselkedés, szubsztanciális jog, az iszlám hagyomány részét képező vallási törvény. A saría kiterjed a mindennapi élet valamennyi területére, még a tisztálkodási és étkezési előírásokra is. Legfőbb célja a közösség szabályozása. A saría legfőbb forrásai közé a Kru. VII. században keletkezett Korán, és a szintén ebben a században élt Mohamed próféta „minden hagyományát és gyakorlatát” magában foglaló szunna tartozik.

A New Yorker videójában ennek a gyakorlati működését vehetjük szemügyre, a lehető legautentikusabb környezetben, egy vidéki afgán tartományban.

 Az első jelenetben a talpig fehérbe öltözött bírónak egy lopási ügyben kell döntést hoznia. A vádló és a megvádolt egyaránt jelen van, de a fiatal fiú nem ismeri el, hogy ellopta volna a dolgot. A fiú talpát végül megkorbácsolják, miközben ő azt ismételgeti, hogy nem lopott, és azt sem tudja, hol lehet a kérdéses tárgy.

A második jelenetben egy adóssági ügyet ( pénzkölcsön) úgy old meg a bíró, hogy elrendeli a részletfizetést, két hónapos határidővel. ( A határozatot le is írják, és háromszor lepecsetélik  a videó tanúsága szerint.)

A harmadik, legérdekesebb ügyben a bíróságnak arról kell döntést hoznia, hogy melyik férfi rokonánál éljen tovább egy fiatalon megözvegyült asszony: apjánál, vagy egykori férje testvéreinél. 

 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bodrigyuri
2023. szeptember 25. 22:41
Tegnap volt jomkippur, vagy mi a fasz. Akkor a zsidók is korbácsolják magukat, meg elmondják a kolnidré nevű rizsát, oszt minden bűnük meg van bocsátva előre. Csak a korbácsolós kiegyensúlyozottság végett. Hogy ne legyen egyoldalú a tájékoztatás.
Onurisz
2023. szeptember 25. 21:06
Mérő és Perintfalvi asszonyok most láthattak egy autonóm nőt, aki eldönthette, hogy a sógora háztartási- és szexrabszolgája akar lenni vagy az apja gondozója. Javaslom a hölgyeknek, hogy költözzenek a feminista Afganisztánba. Már csak a zsák kedvéért is.
lájkbajnok
2023. szeptember 25. 19:45
Illibernyák mimtaállam a fideszeseknek. Orbánisztánt is így szeretnék berendezni a narancstálibok.
lutra
2023. szeptember 25. 19:44
Ne hallgassuk el: a Korán szerint az özvegy döntheti el, hogy kinél éljen, a nő az apját választotta, a bíró meg jól lebaszta a sógort, hogy fejezze be a primitív iszlám-előtti szokást, ami alapján az elhunyt testvére utáni örökségként tekintett az özvegyre. Amúgy primkók az iszlamisták, főleg amiért a nőket bebugyolálják, az eléggé elmebeteg szokás...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!