Finanszírozott béranyaság: így segítené Kalifornia a meleg párokat a gyerekvállaláshoz

2023. szeptember 07. 14:44

Kaliforniában új kategóriába kerülnének a gyereket nevelni kívánó meleg párok, így a biztosítóknak is fizetniük kellene a mesterséges megtermékenyítést az esetükben.

2023. szeptember 07. 14:44

Az Evie magazin beszámol arról: Kalifornia új törvényt kíván elfogadni, amivel azt segítenék, hogy a meleg párok béranyasággal juthassanak gyermekhez.

Az új törvény kötelezné a biztosító cégeket, hogy finanszírozzák a mesterséges megtermékenyítést és a béranyaságot.

A kaliforniai törvényjavaslat kiterjesztené a „terméketlenség” kategóriáját,

egészségügyi állapot helyett egyfajta státusként fognák fel, miszerint egy személy nem alkalmas egyedül vagy partnerével a szaporodásra, orvosi beavatkozás nélkül. E meghatározás alapján a meleg férfiak is bekerülnének a „terméketlen” kategóriába, ezzel pedig a biztosítóknak is finanszírozniuk kellene a gyerekvállalási próbálkozásaikat.

Caroline Menjivar kaliforniai demokrata szenátor szerint az új javaslat biztosítaná, hogy a queer pároknak ne kelljen többet fizetniük a családalapításért, mint a nem queereknek.

A családalapítás itt azt jelenti, hogy

meleg férfi párok béranya segítségével juthatnának hozzá gyermekükhöz.

A kaliforniai biztosító cégek ugyanakkor nem örülnek a tervezetnek, hiszen nagyobb kiadásaik keletkeznének az eddigiekhez képest.

Más kritikusok pedig azt emelik ki, hogy a jogszabály nem foglalkozik a gyerekek igényeivel, valamint azzal, hogy a női petesejtet adó és a gyermeket kihordó nők egyszerűen a meleg párok eszközeivé válnának, más számára szülve gyereket.

Greg Burt, a Kaliforniai Családok Tanácsának igazgatója tradicionalista nézőpontból kritizálja a tervezetet, mondván, hogy az támadás a hagyományos családmodell ellen. 

Szerinte a javaslat csak tovább rombolja az apa, az anya és a gyermek hármasának családképét,

és mindenkivel megfizettetnék az úgynevezett termékenységi egyenlőség ügyét. Hozzátette: „Az, hogy az egészséges szinglik és az azonos nemű párok nem tudnak gyermeket vállalni, az nem a terméketlenség miatt van, hanem mert ez a biológia”.

2021-es adatok szerint ötezer gyermek született béranyaság útján az Egyesült Államokban. Globális szinten a béranyaipar 14 milliárd dolláros forgalmat generált 2022-ben.

 

Nyitókép: illusztráció (Vanessa Carvalho, AFP)

 

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. szeptember 17. 23:44
Ki a francos francot érdekel a gyerek sorsa? Csak akkor izgalmas, ha tranzitálni akar. Az ukrán lányok készen állnak, hogy 650 Euroért (mínusz a költségek) gyerekt szüljenek bárkinek, cserébe vállalják, hogy senkivel sem élnek nemi életet, nemi erőszak esetén pedig kizárhatók a programból. Nincs fontosabb az lmbtq közösség igényeinél. A mi dolgunk őket szolgálni.
istvanpeter
2023. szeptember 08. 14:05
Hát bizony, az elmebajnak igen súlyos következményei vannak!
mdave88
2023. szeptember 07. 20:00
Handmaid's Tale? Vagy ilyenkor nem elnyomás?
george-soros-2-0
2023. szeptember 07. 17:52
Ez nyilván oké. Gyerekgyár buziknak, támogatással. De ooooban meg menjen ki a méhembő.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!