Demkó Attila: Prigozsin és Utkin már most mártírok

2023. augusztus 24. 18:37

A Wagner esetleges bosszúja nehézségekbe ütközik.

2023. augusztus 24. 18:37

„Komolyabb bizonyíték lett volna, ha látjuk Prigozsin holttestét és az felismerhető, persze egy ilyen zuhanás után ezt nem fogjuk megkapni” – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Demkó Attila. Az MCC Geopolitikai Műhely vezetője szerint ezért bár valószínűsíthető Prigozsin és Utkin halála, abban 100 százalékig nem lehetünk biztosak. Teljes bizonyosság afelől sem lehet, hogy a történtek Putyin elnök bosszújának tekinthetők, de nagyrészt kizárható a technikai meghibásodás, tette hozzá a szakértő, aki emlékeztetett arra is, hogy a két hónappal ezelőtti puccskísérlet óta a legrosszabb kapcsolatot a légierővel tartotta fenn a Wagner-vezér, mivel őket érintették talán legerősebben a zendüléskor kialakult harcok. 

Demkó Attila arra figyelmeztetett, „fura dolog”, hogy bár két repülőgép állt rendelkezésre, Utkin és Prigozsin ugyanazon a gépen ültek, ám ő maga szkeptikus afelől, hogy Prigozsin így akart volna eltűnni, éppen Moszkva és Szentpétervár között, ahol a legerősebben érvényesül az orosz állam hatalma. Mint mondta, ha el akartak volna tűnni, azt könnyebb lett volna Afrikában, ahol korábban tartózkodtak. 

Ha merénylet történt, azt nyilvánosan soha nem fogják elismerni, 

ugyanakkor a részleteket és a pontos, teljes igazságot soha nem fogjuk megtudni, nyomatékosította Demkó Attila. Utkin és Prigozsin már most mártírok, a nacionalista és szélsőséges körökben abszolút így tekintenek rájuk, hangsúlyozta Demkó, hozzátéve: legendákká váltak az oroszok egy jelentős részének szemében.  

Arra a kérdésre, hogy a történtek után megmozdulhat-e a Wagner és támadást kezdeményezhetnek-e az orosz reguláris haderő ellen, a szakértő azt mondta, a zsoldossereg a júniusi sikertelen puccskísérlet után fegyverzetének jelentős részét leadta, a Belaruszban lévő wagneresek internetelérését és telefonkapcsolatait pedig korlátozzák, így nehézségekbe ütközik a kapcsolattartás is. Ugyanakkor 

lehetnek közöttük pár tucatnyian, akik mostantól kezdve arra teszik fel az életüket, hogy megbosszulják vezetőik halálát, terroristának álljanak és az orosz állam ellen forduljanak. 

„A csapat magja kemény orosz nacionalistákból áll”, emlékeztetett azonban Demkó Attila.

A műsorban szó esett arról is, mind az orosz, mind az ukrán fél elképesztően sokat túloz győzelmi jelentéseinek keretében. „Az ukrán hadsereg már megsemmisült párszor a felszereléseivel együtt”, utalt Demkó a túlzások mértékére. 

Az MCC szakértője arról is beszélt, hogy az oroszok nagy számban vittek a frontra köztörvényes bűnözőket, valamint nemzeti kisebbségekhez tartozó közkatonákat a peremvidékekről, ennek hatására a társadalmi hatás és elégedetlenség kisebb az orosz oldalon, mint az ukránoknál. Az ukrán oldalon viszont rögtön a háború elején a legerősebb, legaktívabb, leginkább patrióta érzelmű férfiak jelentkeztek szolgálatra, sokkal többen estek hadifogságba, mint a másik oldalon, mostanra már csak azokat tudják besorozni, „aki eddig nagyon nem akarta”

Pusztán katonailag, ha nem történik Oroszországban valami váratlan, akkor az ukránok nem tudják megnyerni ezt a háborút, fűzte hozzá Demkó Attila, aki szerint a háború első napjait leszámítva a nyugati sajtó rendre nagyon alábecsülte az orosz hadsereget és erejét. Igaz azonban az is, tette hozzá, hogy egy jóval kisebb lakosságszámú ország hadseregével küzdenek és egyelőre nincs olyan eredmény orosz részről, amit egyértelmű győzelemként lehet bemutatni. 

Az igazi győzelem Oroszország számára az lenne, ha mind a négy donbaszi megyét elfogadnák és el tudnák vágni az ukránokat a tengertől, mutatott rá Demkó Attila, aki szerint

még egy év múlva is zajlik majd az ukrajnai háború.

 

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Nyitókép: Handout / TELEGRAM/ @concordgroup_official / AFP

 

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ringwoodite
2023. augusztus 25. 03:52
Tisztelt Demko ur! Legyen szives utanajarni a martir szo ertelmenek. Annyit mindenkeppen elarulok hogy aruloknak nem jar ez a cimzetes meghatarozas.
vamonos
2023. augusztus 25. 00:17
Putyinnak miért állt volna érdekében "lefejezni" a Wagnert éppen most, amikor szüksége van rájuk Afrikában?
Dixtroy
2023. augusztus 25. 00:07
"Prigozsin és Utkin már most mártírok" Pont, annyira mint nagyimre. Azt mondják nekünk komcsi pajtásai. És akkor ünnepeljük ellenségeinket, akik meggyaláztak minket, három és, április négyről szóljon az ének, felszaba dúlva zengje a nép.
HunCsz
2023. augusztus 24. 22:55
Meg vagyok gyözödve, hogy ez a náci világkirályság sötét szervezetének a CIA-nak a műve. A Wagnerrel Nigerben és Maliban nagyon nagy szükség van. A korcs dagadt sátán, a több százezer ember haláláért is felelős új kazária szülő anyja Viktoria Nulland oda vonult Nigerbe, hogy a lázadokat lefizesse és elhajtották a picsába, mert biztak a Wagnerbe és az oroszokba. Erre mit ad Isten lefejezik a Wagner komplet katonai irányitását és cinikusan putyinoznak. Elmentek ti a picsába
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!