Brit lap: A Nyugatnak van mit tanulnia a magyar kultúrától

2023. augusztus 03. 19:05

A The Spectator szerint az Orbán-kormány a magyar művészet újabb aranykorát hozta el.

2023. augusztus 03. 19:05

Miközben a Nyugat kulturális teljesítményének nagy részét ma a szégyen jellemzi, hogy egyáltalán művészetként létezik, nemhogy művészetnek neveznénk, addig a magyarok nem is lehetnének büszkébbek a magas kultúrához való jelentős, kompromisszummentes hozzájárulásukra – írt a The Spectator hasábjain Toronyi-Lalic Igor a lap szerkesztője. 

Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar négyszer lép fel Edinburgh-ban, utána pedig három koncertet ad a BBC Proms sorozatában Londonban augusztusban. A Concerto Budapest zenekar pedig Keller András vezetésével szeptemberben turnézik Nagy-Britanniában és Írországban.

„A magyar zenei élet magasröptű gazdagságát nehéz lesz elkerülni.

Ha a bölcsességük egy részét át tudják adni, nem ez lesz az első alkalom, hogy a magyarok megmentik a nyugati kultúrát”

– írja a szerző, aki szerint „a magyar kultúra ma is aranykorát éli. Felmerül a kérdés: miért? Lehet, hogy Orbán Viktornak köze van ehhez? – teszi fel a kérdést. „A művészet nagyon fontos a kormány számára” – mondja Keller András hegedűművész, karmester, a Concerto Budapest zeneigazgatója. Hozzáteszi, „Orbán Viktor kultúra-támogatása nem politikai jellegű. Csupán arról van szó, hogy szereti az országot (...) és fantasztikus művészetünk van.”

Még Fischer is, aki nem rajong a kormányért, elismeri, hogy „valószínűleg igen, az Orbán-kormány jót tett a kultúrának” – íja Toronyi-Lalic. „Mindenki egyetért abban, hogy az egész még mindig alulfinanszírozott. De Orbán Viktor növelte a forrásokat, mondja Keller. A művészetek a GDP 1,2-1,4 százalékát kapják, ami több, mint az EU átlaga” – teszi hozzá Keller. Ez százalékban kifejezve

56-szor magasabb, mint az Arts Council England költségvetése.

Amikor Toronyi-Lalic felveti azt, hogy Nyugaton sokan úgy gondolják, hogy Orbán Magyarországa fasiszta, Keller azt válaszolja, hogy  „ez nem igaz. Vissza kell utasítanom ezt a mondatot. Ön tegnap érkezett. Mi volt a benyomása? Azt tanácsolom mindenkinek, aki ezt mondja, kérem, jöjjön ide, és nézzen körül. Nem azt mondom, hogy itt minden tökéletes a politikában. De az emberek teljesen szabadon mondhatják el, amit akarnak – fogalmazott. 

A cikk szerzője szerinte az erős állami támogatás, a tehetség, mellett talán azért virágoznak Magyarországon a dolgok, mert

a magyarok megőrizték a művészi alkotás belső szükségessége és szépsége iránti mélységes vonzalmukat, amit ma Nyugaton egyetlen művésznek sem lenne mersze kifejezni.

***

Nyitókép: Jászai Csaba / MTI

 

Összesen 90 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina11
2023. augusztus 04. 11:08
A cikk szerzője szerinte az erős állami támogatás, a tehetség, „marsi gondolkodásmód”, mellett talán azért virágoznak Magyarországon a dolgok, mert a magyarok megőrizték a művészi alkotás belső szükségessége és szépsége iránti mélységes vonzalmukat, amit ma Nyugaton egyetlen művésznek sem lenne mersze kifejezni." nem is ezért tartják őket...
catalina11
2023. augusztus 04. 11:07
Brit lap: A Nyugatnak van mit tanulnia a magyar kultúrától" ..The Times szombati kulturális mellékletében ezt a kiállítást rangsorolta az első helyre. Írásában emlékeztetett arra, "mára a feledés homályába vész, hogy a kommunizmus előtt Magyarország egyike volt Európa LEGGAZDAGABB és a KULTÚRÁRA legtöbbet adó országainak".
5m007h 0p3ra70r
2023. augusztus 04. 08:53
>>>Janos Kovacs 2023. augusztus 04. 00:48 Lefogadom, hogy egy tetves mandis se meri beirni, mit olvasott utoljára.<<< Az fillért sem érő értéktelen kommentedet. Ha, arra vagy kíváncsi, hogy az elmúlt 3 hónapban melyik könyvet olvastam, ahhoz végül kurvára semmi közöd, de azért neked elárulom: Holly Davis - Ferment.
balbako_
2023. augusztus 04. 06:33
Mert mi kis nemzet lévén nemcsak a magyar nagyokat ismerjük, hanem a külföldieket is. A nyugat már a saját nagyjait sem ismeri....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!