Ezt nem hiszi el! Igazolást kell hordaniuk a francia papoknak arról, szexuális bántalmazók-e

2023. május 16. 17:24

Különféle színek jelzik majd az illető pap státusát. Mutatjuk, mindez mit jelent.

2023. május 16. 17:24
null

A francia katolikus papoknak ezentúl maguknál kell hordaniuk egy QR-kódos igazolást arról, hogy szexuális bántalmazók-e – írja a Catholic Herald.

A bankkártya nagyságú igazolás szkennelés után zöld, narancs vagy piros jelzést ad attól függően, mi a pap státusa. Mindez elsősorban azt mutatja, mondhat-e misét az illető és gyóntathat-e, de az is kiderül belőle, hogy esetleg nem olyan expappal van-e dolgunk, akit megfosztottak papi státusától, és visszaél vele. Az ugyanakkor nem fog kiderülni, hogy egy nem zöld pap miért nem zöld.

Mindezt ráadásul a francia püspöki kar találta ki az átláthatóság nevében. 

A püspökök már megkapták kártyájukat, 18 ezer klerikus pedig az év végéig kapja majd meg.

A kártyák ötlete 2021-ben merült fel, amikor egy jelentés feltárta, hogy 1950 óta 216 ezer kiskorút, többségében fiúkat abuzáltak klerikusok Franciaországban. Ugyanez a jelentés 45 ajánlással állt elő a prevenciót illetően, de ilyesfajta kártyák kibocsátása nem volt köztük.

MTI/EPA/Julien De Rosa
Philippe Marsset francia püspök
a karácsonyi éjféli misét celebrálja
a párizsi Saint Germain l'Auxerrois-templomban
2019. december 25-én.

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Igazszó
2023. május 17. 09:09
Megérdemlik, ha hagyják! Pusztuljanak!
felcsutfan
2023. május 17. 08:32
Érthető és támogatandó... óvodai konyhás néniknek eü. kiskönyv, papoknak molesztálási bárca. Ki milyen kockázatot jelenthet a kiskorúakra nézve.
MyOp
2023. május 17. 08:22
Új értelmet nyert a "hanyas vagy te disznó...?, na de van nálatok hanyas!", a telefonbetyárkodás hőskorában született egykori felvétel.
Ízirájder
2023. május 17. 07:47
Miért érzem úgy hogy ez ismerős valahonnan? Hordj magadnál egy kártyát vagy hordj magadon egy kártyát? Ez már csak ragozás kérdése....... :(
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!