Jogerős: gyermekek szexuális bántalmazásért 28 év letöltendőt kapott a Dévai Szent Ferenc Alapítvány volt nevelője

2023. május 13. 15:27

Az elítélt két fiút megerőszakolt, tizenegyet szexuálisan bántalmazott, tízet megrontott, tizenhármat fizikailag bántalmazott, egynek pedig veszélyeztette a testi épségét.

2023. május 13. 15:27
null

Jogerősen 28 évi letöltendő börtönbüntetésre ítélték a Dévai Szent Ferenc Alapítvány egyik volt nevelőjét, akit a gondjaira bízott gyermekek szexuális és fizikai bántalmazásában talált bűnösnek a marosvásárhelyi táblabíróság – közölte szombaton a Maszol.ro kolozsvári hírportál, a gyermekmentő hálózatot alapító és vezető Böjte Csaba ferences szerzetes Facebook-bejegyzésére hivatkozva. K.Sz.-t 36 bűncselekmény elkövetése miatt állította bíróság elé az ügyészség.

A vádirat szerint 2007 és 2017 között a tusnádfürdői Szent László Gyermekvédelmi Központ,

majd a Kászonaltíz községhez tartozó kászonimpéri Szent Katalin Otthon nevelőjeként a rábízott fiúgyermekek közül kettőt megerőszakolt, tizenegyet szexuálisan bántalmazott, tízet megrontott, tizenhármat fizikailag bántalmazott, egynek pedig veszélyeztette a testi épségét. Több esetben azonos áldozatról van szó, a sértettek száma összesen tizenöt, mindegyikük kiskorú (a legkisebb 8 évesnél kisebb, a legnagyobb 16 éves) volt az elszenvedett szexuális, illetve fizikai abúzusok idején.

A hajdani nevelőt első fokon 30 évi börtönbüntetésre ítélték még tavaly júliusban. A táblabíróság jogerős döntésben a kétrendbeli nemi erőszakból csupán egy elkövetését találta bizonyítottnak, amelyért a nemi erőszak esetében kiszabható legnagyobb, 10 évi börtönbüntetést szabta ki, majd ehhez a többi bűncselekmény elkövetéséért kiróható, összesen 54 évi börtönbüntetés egyharmadát hozzáadva állapította meg a 28 évi halmazati börtönbüntetést. A végleges bírósági döntést hírül adva

Böjte Csaba arra kérte híveit: imádkozzanak a gyermekek testi és lelki épségéért.

Tavaly júliusban, amikor az elsőfokú ítélet kapcsán először kapott sajtónyilvánosságot a Szent Ferenc Alapítványt megrázó gyermekbántalmazási ügy, nyugalmuk és méltóságuk megőrzésére, munkájuk lelkiismeretes folytatására bátorította munkatársait a ferences szerzetes. Felidézte: hat évvel korábban a gyermekek panaszai alapján maga tett feljelentést a volt nevelő ellen, viszont kiemelte, hogy számos átvilágítás és a hosszas nyomozás eredményeképp kizárólag K.Sz bűnösségét állapították meg a hatóságok, sem őt, sem mást nem marasztalt el a bíróság.

A Böjte Csaba által 1993-ban létrehozott Szent Ferenc Alapítvány (a Magnificat.ro honlapon elérhető információk szerint) 24 bentlakásos és 20 napköziotthont működtet magánadományokból és közpénzekből Romániában, fennállásának három évtizede alatt pedig mintegy hatezer nehéz anyagi helyzetben élő, vagy elhagyott gyerek neveléséről és ellátásáról gondoskodott.

(MTI)

Nyitókép: Szent Katalin Gyermekotthon Kászonimpér/Facebook

Összesen 90 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sámson
2023. május 21. 14:10
Ha ezek a gyermeknevelő intézmények, "szeretetotthonok" vezetve lettek volna, akkor az egyik római katolikus nevelő (K. Szabolcs) nem tudott volna tíz éven át több mint 36 kisfiút megerőszakolni, szexuálisan megrontani, a perverz vágyait rájuk erőltetni. Ezekben az intézményekben Böjte Csaba szerzetes nagyon ritkán fordult meg, nem voltak rendesen vezetve ezek az intézmények. Volt olyan, hogy az egyik Böjte alapÍtváníhoz tartozó "Szent akármi" nevű intézményben a római katolikus intézményvezető egy kislányt éveken át minden este megerőszakolt. Ez milyen intézmény vezetés? Hogyan érvényesültek a gyermekek jogai?
krampus
2023. május 17. 01:56
Remelhetoleg a sittrol kijove mar Kedves Szabrina lesz a neve Kedves Szabolcsnak. Ugy megbaszatnam odabent napi rendszeresseggel, hogy meg az anyjat is leatkozna ez a troger!
Sámson
2023. május 15. 22:05
Kedves Agustus! A bizonyítékokat a Böjte Csaba "Szent ..." nevű árvaházában 36 fiút megerőszakoló, megrontó katolikus K. Szabolcs nevelő ellen a bíróság megvizsgálta, ez alapján 28 év börtönre ítélték. Ha az ítélet ellen panaszod van, azt korábban kellett volna jelezned, és nem itt névtelenül, hanem névvel a bíróságon, mondjuk az elítélt (akkor még csak vádlott) ügyvédjét megkeresve. Böjte Csaba körül az úgy miatt botrány alakult ki, több újságíró nyomozott az árvaházak körül. Az egyik újságírónak nyilatkozott Böjte Csaba titkos szeretője is, az egyik női munkatársa, akivel bántalmazó szexuális viszonyt alakított ki a celeb szerzetes. A nyilatkozatról hangfelvétel is készült. A hanganyag média megjelenése előtt a bántalmazott nő a hozzájárulását visszavonta, így az nem jelent meg a szélesebb nyilvánosság előtt, de a felvétel létezéséről tudunk. A szexuális erőszakokról olvashatsz a neten, a tárgyi bizonyítékok beszerzése (sperma foltok a kisfiú vagy kislány ruháján, stb) komoly apparátust igényel, és engedélyeket is (házkutatási engedély, stb.). Az előforduló kisebb ügyek (lányokat fogdosták az árvaház vezetői és nevelői) bizonyítása közvetlen tárgyi bizonyítékokkal még nehezebb, ezekről az áldozatok beszéltek az iskolában a társaiknak és tanáraiknak. Az egyik intézetvezető által rendszeresen megerőszakolt kislány tett feljelentést, és volt hivatalos orvosi vizsgálaton is a nemi erőszak után. Az ügyről még vagy folyik a bizonyítékok begyűjtése, vagy az ügyvédjével való megbeszélés után a nyilvános kitálalást választotta az áldozat, a bírósági út helyett. Ezt nem tartom annyira szerencsésnek, és az igazság szempontjából hatékonynak, mert egyrészt ezzel nagyon megalázza magát is a nyilvánosság előtt, sőt ilyenkor beindul sokszor az áldozathibáztatás is, őt kezdik el vádolni a fanatikus rom.kat. hívek. Nem elég, hogy rendszeresen szexuális visszaélés áldozata lett, még azt is megkapja sokakról, hogy hazudós. A bíróság az áldozatok személyiségi jogait védi. Jómagam úgy szoktam eljárni az ügyek vizsgálatakor (igaz, nem igaz), hogy keresek két-három független forrást az esetről, katolikus esetekről külső portálokat is, és katolikus portálokon előforduló cikkeket is elolvasok, és amit minden oldalról meg van erősítve, azt igaznak fogadom el. Elfogult embereket nehéz meggyőzni, amikor a rendszeresen meggyalázott kislány ügyét jelwntették Böjte Csabának a nevelők, akkor egyszerűen nem hitte el. Nem helyesen járt el, mert a nemi erőszak GYANÚJÁT is azonnal jelenteni kell a rendőrségnek a román törvények szerint, és a nyomozást a hivatalos szerveknek kell elvégezniük. Gondolom Kedves Szabolcsról sem gondolta mindenki a katolikus nevelők közül, hogy 36 kisfiút megrontott az intézetben.
Sámson
2023. május 15. 10:23
Augustus1, sajnos nem a 28 évre elítélt 36 kisfiút megrontó pedofil K. Szabolcs az egyedüli nemi erőszakoló Böjte szerzetes szeretet otthonaiban. Egy kislány kitálalt, több éven át nemi erőszakot követett el rajta az intézményvezető egy másik "Szent akármi" nevű katolikus szeretet otthonban, ami szintén Böjte Csaba alapítványához tartozik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!