Szudáni válság: öt nap alatt tízezren menekültek Egyiptomba

2023. április 26. 18:46

A szudáni válság miatt a héten készültségbe lépett a nemzetközi vörös félhold egyiptomi szervezete.

2023. április 26. 18:46
null

Több mint 10 ezer, különböző állampolgárságú ember menekült a harcok sújtotta Szudánból Egyiptomba öt nap alatt – jelentette be az egyiptomi határőrség szerdán. A tájékoztatás szerint a két országot elválasztó kasztali és arkíni határátkelőkön

április 21. és 25. között összesen 10 194 ember ért Egyiptomba.

A szudáni válság miatt a héten készültségbe lépett a nemzetközi vörös félhold egyiptomi szervezete, amely hétfőn kiadott sajtóközleménye szerint segélyközpontot létesített az arkíni átkelőnél.

Szudánban április 15. óta folynak összecsapások a 2021-es katonai hatalomátvételt irányító Abdel Fattáh al-Burháni tábornok vezette hadsereg, valamint ellenlábasa és egykori helyettese, a Hemedti néven ismert Mohamed Hamdan Dagalo tábornok ellenőrzése alatt álló, félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) között.

A szudáni egészségügyi tárca szerint az összecsapásoknak már 512 halálos áldozata és 4193 sebesültje van. A szemben álló felek hétfőn háromnapos tűzszünetben állapodtak meg, az Afrikai Unió (AU) pedig tartós fegyvernyugvást sürgetett. Bankole Adeoye, a szervezet béke- és biztonsági felelőse aggodalmát fejezte ki a konfliktus régiós kiszélesedése miatt, és leszögezte azt is, hogy az Afrikai Unió nem tűri az esetleges közvetett (úgynevezett proxy) háborút a kelet-afrikai régióban.

(MTI)

Nyitókép: Rapid Support Forces (RSF) / AFP

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2023. április 26. 21:06
Szudáni válság: öt nap alatt tízezren menekültek Egyiptomba 2023. április 26. 18:46 Párezer évvel ezelőtt tízezrek menekültek Egyiptomból - az Igéret Földjére. De ez már történelem.
nemecsekerno_007
2023. április 26. 19:39
Ezt a szar vajon melyik külföldi szolgálatok kavarják?!?!?!
Lobodi
2023. április 26. 19:36
Welcome Refugees! Irány Nyugat-Európa!
Backstab
2023. április 26. 19:33
Hat igen ez az ev is saska jarasnak igerkezik. Nem csalodtam bennuk. De legalabb jol csinaljak fel fogjak oszlatni dajcslandot 5 even belul. De rajuk is fer amilyen hulladek antiszemita emberrel van tele ez a gyongyviragos orszag nem sajnalom oket. Mert akkora antiszemitak hogy azt csak az tudja aki koztuk el.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!