Törölték az ír rendező kizárólag férfiszereplős Beckett-darabját, mivel csak férfiak jelentkezhettek a meghallgatásra

2023. február 09. 06:30

Mindeközben Hollandiában.

2023. február 09. 06:30
null

A Godot-ra várva hollandiai színpadra állítási kísérlete Beckett-i fordulatot vett, amikor a helyszín lemondta az előadásokat, mert az ír rendező csak férfiakat hallgatott meg a kizárólag férfiakból álló szereplőgárdába – számol be az Irish Times.

Teljes szívemből mondhatom, hogy az életem az elmúlt hetekben abszurddá vált

– mondta a 24 éves Oisín Moyne, aki remélte, hogy rendezőként debütálhat az élet irracionalizmusáról szóló Samuel Beckett-művel.

„Ellentétes az egyetem befogadási politikájával”

A darabot, amelyben Vladimir és Estragon mellett időnként más férfi szereplők is felbukkannak – miközben várnak valakit, aki soha nem érkezik meg – november óta próbálták, és márciusban kellett volna színpadra állítani a Groningeni Egyetem kulturális központjában.

Az előadásokat azonban törölték, miután a helyszín felfedezte, hogy a darab öt férfi szerepére kiírt castingfelhíváson csak férfiak vehettek részt, és erről tájékoztatták a produkciót készítő csapatot, ami ellentétes az egyetem befogadási politikájával.

A Groningeni Egyetem szóvivője azt mondta, hogy a darab 1953-as bemutatója óta már más időket élünk.

Az az elképzelés, hogy csak férfiak alkalmasak erre a szerepre, elavult, sőt diszkriminatív

– mondta Elies Kouwenhoven, az egyetem sajtóreferense. Hozzátette: az egyetem egy nyitott, befogadó közösség, ahol nem helyénvaló másokat kizárni, semmilyen alapon.

A rendező a The Irish Timesnak elmondta, hogy fontolóra vette, hogy más nemű embereket is beválogasson a szerepekbe, de ezt nem tehette meg a drámaíró halála előtt meghatározott és a Beckett-hagyaték által fenntartott szabályok miatt.

Nyitókép: színpadi jelenet egy marseille-i színház Godot-ra várva című előadásából. Fotó: BERTRAND LANGLOIS / AFP

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ehetős Odó
2023. március 09. 18:10
Na látjátok! Az ember szíve direkt örül, amikor egy enyhén mólés férfiember egy kövér kuplerosnét fektet meg a Parlamentben! A groningeni aberráltakat látva a miferink maga a megtestesült normalitás.
barackos pite
2023. február 09. 12:39
Mi van akkor ha valamelyik férfi színész lmbtq -nak mondja magát már meg van oldva. A Gershwin-testvérpár ikonikus operáját, a Porgy és Bess-t az 1983-ban elhunyt Ira Gershwin végakarata szerint csak „all-black cast” játszhatja, tehát a cselekményben szereplő két fehér rendőrt kivéve mindegyik karaktert fekete énekesnek kell alakítania. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a Porgy-t szerte a világban csak vendégművészek játszhatják, ahogy az például 2017-ben a Margitszigeten történt. Ebben az esetben senki sem problémázott, nem tett panaszt . miért.
Szles
2023. február 09. 11:50
Bezzeg, ha fehérrel akarnának egy négert eljátszani
kbkbkb
2023. február 09. 10:33
Mi van????????????
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!