Economist-jelentés: Magyarországon erősödött a demokrácia 2022-ben

2023. február 02. 19:02

A lista alapján Magyarország megelőzi Horvátországot, Romániát és Bulgáriát is az EU-s tagállamok közül.

2023. február 02. 19:02
null

Megjelent az Economist Intelligence Unit 2022-es, demokráciák állapotát vizsgáló jelentése, melyről a hvg.hu számolt be. Eszerint hazánk a maximális tíz pontból 6,64-et – az előző évhez képest 0,14-gyel többet – kapott. Ezzel megelőzzük az EU-s tagállamok közül Bulgáriát, Horvátországot és Romániát, az összesített világranglistán pedig az 56. helyen állunk. 

A legerősebb demokráciákkal rendelkező országok Norvégia, Új-Zéland és Izland lettek, míg a lista alján Észak-Korea, Mianmar és Afganisztán szerepel. A világelső Norvégia 9,81 pontot ért el.

A jelentés megemlíti az elmúlt év legnagyobb nyerteseit és veszteseit is aszerint, hogy az előző évhez képest hány pontot javult vagy romlott a demokrácia állapota. Az első kategóriát Tunézia nyerte, 0,62 ponttal szerzett többet, mint egy évvel korábban, Oroszország eredményét viszont drasztikusan rontotta Ukrajna megtámadása, ugyanis 0,96 pontot veszített, ezzel 22 hellyel csúszott lejjebb a listán: a 167-ből a 146. helyen áll jelenleg.

Nyitókép: Az Országgyűlés plenáris ülése 2022. március 10-én (Fotó:MTI/Máthé Zoltán)

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pipa89
2023. február 06. 09:04
Ja, tényleg? Gyurka és Langley jelenléte, meg a guruló dollárok erősítik a demokráciát, mi? Kretének!!!!
nemox
2023. február 04. 17:41
Gyerekek azért nem a kibaszott románokat kellene viszonyítási alapnak venni. Teljesen szégyen és gyalázat az, hogy a kormánynak magyarországon mekkora teljhatalma van a véleményformálás területén, és sikerül befelé minden kívülről érkező újdonságot a saját igényük szerint eladni a népnek. Ez továbbra sem változott, emiatt továbbra is a sereghajtók közt vagyunk. És ez baj. Új demokrácia kéne ami tényleg emberségességen és (szak-)értelmesen meghozott döntéseken alapul, nem pedig azon, hogy mivel lehet a tömeget a legjobban behülyíteni. Az élen kellene járjunk, és a hülye mafiásodó nyugatnak megmutatni, hogy hogyan kell ezt csinálni. "Románia és bulgária előtt..." Hagyjál már...
Sándor
2023. február 03. 11:58
Mi az, hogy sehol nem Ukrajna az első ?! Valami susmus van a dologban!!!
Pierre
2023. február 03. 11:35
a mandiner cimadasa szokasosan a szandekos felrevezetes mintaja. A listan valtozatlan a helyunk a tavajihoz kepest, az ertek ingadozasa egy hajszallal magasabbat mutat az elozo evhez kepest. Jovore roszabb lesz, Horvatorszag elhuz mellettunk, Romania is elozesbe kezdett tobb fronton is. Szoval az utolsok versenyebol varhatoan lecsuszunk a legutolso helyert folyo parharcba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!