Tovább küzdenek a jogaikért az LMBTQ-aktivisták Oroszországban

2023. január 06. 09:31

A Coming Out nevű csoport vezetője szerint Putyin „remek ötletet” adott nekik: propagandát fognak folytatni.

2023. január 06. 09:31
null

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Vlagyimir Putyin december 5-én aláírta azt a törvénycsomagot, amely kitiltotta az orosz médiából az LMBTQ-propagandát. A tilalom filmekre, könyvekre, reklámokra, médiakiadványokra és számítógépes játékokra is vonatkozik.

A Humenonline ennek kapcsán idézi Alekszandr Voronovot, a Coming Out nevű LMBTQ-csoport vezetőjét, aki a PinkNewsnak adott interjút az oroszországi aktivizmus jelenlegi helyzetéről.

Voronov azt nyilatkozta, hogy már az orosz-ukrán háború és a törvény aláírása előtt is sokan elhagyták Oroszországot, azonban így is

Az interjúból kiderült, hogy a Moszkván és Szentpéterváron kívül, „csendben működő szervezetek egyfajta krízisegységként működnek”, míg más szervezetek, mint a Coming Out is, elhagyták Oroszországot, azért, hogy „hallatni tudják a hangjukat”.

Voronov elmondta, hogy az év elején Litvániába menekült, „a fokozódó üldöztetés miatt”.

Attól tartanak, további jogokat is elvehet az orosz kormány

A szervezet vezetője a jövőbe tekintve kijelentette, hogy az oroszországi LMBTQ-emberek „nem tudhatják, hogy a jövőben milyen irányba fognak fejlődni a dolgok, de egyre kevesebb a remény, hogy a változások pozitívak lesznek”. Attól tart, hogy már meglévő LMBTQ-jogokat is elvehet a kormány.

Gondolatait azzal zárta, hogy Putyin „remek ötletet” adott nekik a törvénnyel: „A kormány propagandával vádol minket. Köszönjük az ötletet. Pontosan ezt fogjuk csinálni” – idézte a Humenonline Alekszandr Voronovot.

A Coming Out ingyenes pszichológiai és jogi támogatást nyújt queer oroszoknak és hozzátartozóiknak, és többek között információk és erőforrások megosztásán dolgozik.

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Czápa
2023. január 08. 12:49
Ezek még túsznak is szarok! Ki váltaná ki őket?
világbéka
2023. január 07. 15:13
nálunk az első buzimenetet Pető Iván - ÁVH kárpitos apuka - SZDSZ - vezette a Cejuhoz. Pedig a lőtéri kutya nem foglalkozott azzal, kit szop le a Pető meg a többi ávós.
ValakiValahonnan
2023. január 06. 17:29
A változások akkor pozitívak, ha akadályozzák az őrület terjedését/terjesztését, valamint ha ennek hatására az eszementek elhagyják az országot egy szivárványos lét reményében.
KBA98
2023. január 06. 16:13
a frontvonalban a helyük!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!