Az ukrán legfelsőbb bíróság szerint nem náci szimbólum az ukrán ultranacionalisták által használt SS-jelkép

2022. december 06. 11:56

A „Galícia” SS-hadosztályt 1943. április 28-án hozták létre.

2022. december 06. 11:56
null

A Strana.ua internetes hírportál az Ukrán Nemzeti Emlékezet Intézetének ügyvédjére hivatkozva arról ír: 

Az ukrán legfelsőbb bíróság szerint a galíciai SS-divízió szimbólumai nem kötődnek a nácizmushoz.

A lap megjegyzi, hogy 2020-ban az ukrajnai elsőfokú bíróság jogellenesnek minősítette a Nemzeti Emlékezet Intézetének döntését, amelynek alapján e jelkép nem tartozik a náci szimbólumok használatának tilalma alá.

Ezt a döntést most a Legfelsőbb Bíróság hatályon kívül helyezte.

A „Galícia” SS-hadosztályt 1943. április 28-án hozták létre, és egészen a következő nyárig létezett, amikor a Vörös Hadsereg legyőzte a Lviv/Lemberg melletti Brodi városánál. A hadosztály katonái háborús bűnöket követtek el civilek ellen, részt vettek például a lengyel Huta Pieniacka nevű falu megsemmisítésében, ahol több mint 500 embert gyilkoltak meg.

SS-hadosztályt 1943. április 28-án hozták létre, és egészen a következő nyárig létezett, amikor a Vörös Hadsereg legyőzte a Lviv/Lemberg melletti Brodi városánál. A hadosztály katonái háborús bűnöket követtek el civilek ellen, részt vettek például a lengyel Huta Pieniacka nevű falu megsemmisítésében, ahol több mint 500 embert gyilkoltak meg.

Nyitóképen: Ukrán nacionalisták az említett SS-divízió szimbólumával. Fotó: Yuriy Dyachyshyn / AFP

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gordon.
2022. december 07. 09:12
Ennek a címernek a használata jelen esetben nem náci, hanem inkább nacionalista indíttatású. A nacionalizmus pedig kelendő termék háború, főleg honvédő háború idején. Szerintem ezzel a legtöbben tisztában is vannak. A sokat emlegetett-vitatott Bandera valódi története (akinek akadnak tisztelői a mai Ukrajnában) szintén tanulságos. Csak röviden: két testvére náci haláltáborban (Auschwitz) végezte, más testvérei és családtagjai a szovjet Gulag vendégei lettek évtizedekre. Maga Stepan Bandera német fogságba került (Sachsenhausen) 1942-44 között. Az ok: az önálló ukrán állam (Bandera célja) gondolatát a németek elvetették, Bandera viszont erről nem mondott le és ennek a jegyében működött. Náci volt Bandera? Elsősorban ukrán szélsőnacionalista. Ennek jegyében szélsőséges antiszemita és lengyel-ellenes, bűnös tömeggyilkosságokban-népirtásban (zsidók és lengyelek). Náci kollaboráns - a céljai elérése érdekében, egyes vonatkozásokban nem állt messze a náci ideológiától. De ma nem a náci vonatkozások miatt tűrik, hanem az önálló Ukrajna gondolatának jegyében. Banderát ki kellene dobni természetesen a szemétbe, de ennek pont most nem jött el az ideje. Amúgy sok valódi híve nincs, de a nemzeti függetlenség veszélyeztetése idején itt-ott aktuális. A fő szempont egyébként a jelenlegi Ukrajna esetében nem rokonszenv kérdése egyáltalán, hanem az orosz birodalmi nyomulással és abszurd agresszióval szembeni állásfoglalás kérdése.
Vasalo
2022. december 06. 19:18
Hitler vagy az EU birosága sem döntött volna másképp. Ugye mindenütt dul a demokrácia. Röhej.
elfújta az ellenszél
2022. december 06. 18:04
Hogy is mondták Brüsszelben: Ukrajna példamutató mintademokrácia. De ha nálunk lenne SS hadosztály, akkor még az atomot is ránk küldenék
irondome
2022. december 06. 17:57
Gábor Gyuri, Gyurcsány Feri, Szabó Timi, Donáth Ancsa lsz. kommentáljátok a döntést!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!