Megrendíti-e az orosz–ukrán háború az 1945-ben létrejött világrendet?

2022. december 15. 07:46

Addig lehetünk optimisták, ameddig a nagyhatalmak a nemzetközi jogra hivatkoznak. Interjú.

2022. december 15. 07:46
null
Varga Réka

„Látható-e már a háború vége? Milyen megoldások lehetségesek?
A háború egyetlen nemzetközi joggal összeegyeztethető lezárása Oroszország teljes kivonulása lehetne az eddig elfoglalt ukrán területekről, beleértve a Krímet is, de ennek realitása kétséges. Elvileg az is opció, hogy Ukrajna feladja területeinek egy részét, ami adott esetben hamarabb vezetne a békéhez, ám egy ilyen alapon megkötött békeszerződést nemzetközi jogi értelemben semmisnek kell tekinteni, hiszen erőszak hatására születne meg. Ugyanakkor elképzelhető olyan szcenárió, hogy adott esetben mégis ez a megoldás tűnik a nemzetközi közösség részéről kívánatosnak. De tudomásul kell venni, hogy ennek milyen későbbi jogi hatásai lennének.

Milyen hatással lenne az 1945-ben létrejött világrendre, ha Ukrajna feladni kényszerülne egyes területeit, és ezt a nemzetközi közösség elfogadná?
Rengeteg kérdést vetne fel. Először is a nemzetközi jog sarokkövére, az agresszió tilalmára nézve pusztító üzenete lenne. De az erőszakkal történő területszerzés is tilos a nemzetközi jogban, ami a fegyveres erő alkalmazásának tilalmából következik. Ha ez megengedhető lenne, akkor egy másik nagyhatalom is felhatalmazást érezhetne hasonló cselekmény végrehajtására. 
És ha ez megtörténne, a jövőben mennyire érezhetné magát biztonságban egy kisebb állam egy nagyobbal szemben?
Ugyanakkor láttunk már olyat, hogy az államok racionális megfontolásból átléptek a nemzetközi jogon, vagy nemzetközi joggal ellentétes helyzetet fogadtak el. A kérdés itt az, hogy egyrészt mi összeegyeztethető a nemzetközi joggal, másrészt adott helyzetben az államok mit fogadnak el megoldásként, végül pedig az, hogy a kettő milyen viszonyban áll egymással, és egy adott megoldásnak milyen későbbi hatása lesz a nemzetközi jogrendre. Ha egy szabályt az államok folyamatosan átlépnek, akkor az azt jelenti, hogy már nem tartják azt a szabályt kötelezőnek? A nemzetközi jog alapja is végső soron egy politikai kompromisszumok eredményeként létrejött megállapodás, tehát ha a nemzetközi jog mögül kihátrál ez a megegyezés, akkor mi lesz a szabállyal?

Mennyire lehetünk optimisták?
Még február 23-án sem gondoltunk arra, hogy másnap Vlagyimir Putyin orosz elnök kiadja a parancsot Ukrajna megtámadására. Egy biztos: a nemzetközi jog nem mindenható, és Oroszország nélkül ez a konfliktus nem oldható meg. Szerintem addig lehetünk optimisták, ameddig a nagyhatalmak a nemzetközi jogra hivatkoznak, még akkor is, ha érvelésük hibás vagy indokaik átlátszók. Ez ugyanis azt jelenti, hogy a meglévő kereteket tartják irányadónak, mégiscsak a fennálló világrenden belül kívánják rendezni a konfliktusaikat.”

Nyitókép illusztráció. Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej

 

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2022. december 15. 16:35
a 45-ben letrejott vilagrendet 89 mar megrenditette, 91-ben a SzU felbomlasa feltette a pontra az i-t. az meg hogy a nyugat bekebelezett mindent ami maradt egesz az orosz hatarokig nyilt provokacio
machet
2022. december 15. 15:32
Mi van?Azok arra hivatkoznak amire akarnak,ami jobb nekik.
letsgobrandon
2022. december 15. 15:22
"Milyen hatással lenne az 1945-ben létrejött világrendre, ha Ukrajna feladni kényszerülne egyes területeit" .. Fúú, bazmeg... 45 után nem volt olyan hogy "ukrajna" ( meg előtte sem ) .... csak a ruszkik jóvoltából létezik az a náci banánköztársaság 30 éve
Akitlosz
2022. december 15. 12:18
"Megrendíti-e az orosz–ukrán háború az 1945-ben létrejött világrendet?" Már megint tudakozónak akarja használni a Mandiner az olvasóit. A válasz az, hogy ez még nem történt meg, így a válaszért a jósdákhoz tessék fordulni! Egy jó politikus azt válaszolná, hogy nem lehetetlen, van rá esély, elképzelhető, nem kizárt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!