Nekiment az ukrán külügyminisztérium Szijjártó állításainak: a szankciók az oroszoknak ártanak, nem az EU-nak

2022. november 18. 16:27

Oleh Nikolenko orosz gazdasági adatokkal érvelt a magyar külügyminiszterrel szemben.

2022. november 18. 16:27
null

Az ukrán külügyminisztérium hivatalos statisztikai adatokkal válaszolt Szijjártó Péternek, aki szerint az Oroszország elleni szankciók inkább magának Európának ártanak, mint az orosz gazdaságnak.

Oleh Nikolenko az EU Tanács, a Világbank és az IMF adatait hozta elő, hogy bizonyítsa a szankciók hatását.

Ezek szerint Oroszország GDP-je 5,5-9%-kal csökkent, a kereskedelmi forgalom 30-35%-kal csökkent, az infláció elérte a 22%-ot, mintegy 1000 külföldi vállalat, amely a GDP 40%-át adta, elhagyta az országot, az EU-ba irányuló olajimport pedig az év végére 90%-kal csökken. Ráadásul az Orosz Föderáció számos technológiát és alkatrészt nem tud nyíltan importálni, és kénytelen csökkenteni a termelést.

„Az orosz gazdaságot 30 évvel visszavetették. Nem igazak azok a kijelentések, hogy az európai szankciók nem befolyásolják az orosz gazdaságot. Bármennyire is próbálja Moszkva vagy Budapest lekicsinyelni a brüsszeli döntések hatékonyságát, a szankciók működnek, és korlátozzák Oroszország képességét az Ukrajna elleni háború finanszírozására. Kinek kellene tehát lemondania: azoknak, akik védik az európai békét és biztonságot, vagy azoknak, akik aláássák az EU erőfeszítéseit az orosz agresszióval szemben?” – foglalja össze Oleh Nikolenko.

Nyitókép: Mandiner Archív

Összesen 258 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Batman007
2022. november 23. 16:15
Ma is leált a Barátság olajvezeték.
Kriszta67
2022. november 21. 17:36
Ja, persze. Ilyen jó életünk még sose volt itt Európában.
Vonyisz
2022. november 19. 09:52
Olvasom az uki hivatalos vélemnyét, persze ez nem uki hanem usi vélemny. Azaz ezt üzeni nekünk magyaroknak Cézár a tengeren túlról. Igazából egész EU-nak üzeni. Merthogy uki részről értelmezhetetlen, hogy egy legatyásodott EU hogyan is lehetne segítség az ukiknak. Nyilván sehogy. Ilyenkor eszembe jut, hogy a kárpátaljai magyarok ellen az ukikat hol usi, hol orosz titkos biztatók uszítottak. Megnyugtató, hogy a magyar-uki barátságot életveszélyesnek tartják magukra nézve díszíben és cáriában is. Akkor viszont ezzel ki is jelölték a magyar és uki önérdeket.
Mandolini
2022. november 19. 09:01
Sajnos az ukrán vezetés a fasizmus útjára lépett! De ez nem azonos az ukrán nép egészével!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!