Brüsszeli lap: a német ipar a szakadék felé halad

2022. november 11. 09:28

A lap szerint a német cégeknek két választásuk marad: becsődölnek, vagy áthelyezik magukat máshová.

2022. november 11. 09:28
null

Sötét képet fest a német ipar helyzetéről a Politico írása. A cikk szerint bár a német ipar az idei telet még átvészeli, – köszönhetően annak, hogy az elmúlt nyolc hónapban feltöltötte gáztározóit, – az írás azonban arra figyelmeztet: a magas energiaárak és a tározók kiürülése nyomán „sötét jövőkép” vár a német cégekre. A kisebbek, amelyek nem bírják az energiaárakat, megszűnhetnek, míg a nagyobb, gazdagabb cégek úgy dönthetnek, hogy áthelyezkednek más országokba. 

Mivel a cikk szerint arra nem lehet számítani, hogy az olcsóbb energia enyhítené a helyzetet,

2023-ban valóra válhat a rémálom, miszerint a német nehézipar kiüresedik”.

Emlékeztetnek: ez a nehézipar elválaszthatatlanul kapcsolódik a szomszédos uniós országok – például Csehország és Szlovákia – több ezer beszállítójához is. Számukra, és az EU gazdaságának többi részére is katasztrofális következményei lehetnek az Európa legnagyobb gazdaságában végbemenő ipari leépülésnek.

Egyre kevésbé versenyképes Európa az egyik legnagyobb vegyipari óriáscég szerint

A Financial Times közölt arról egy cikket, hogy a gázár miatt végleg lecsökkenti a termelését Európában a BASF. A cég közölte, hogy „véglegesen" le kell csökkentenie európai termelését, mivel a magas energiaköltségek miatt a régió egyre kevésbé versenyképes.

Nyitókép: Hendrik Schmidt / Deutsche Presse-Agentur GmbH / AFP

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csubszi
2022. november 14. 18:56
Kinek mit intézett a kormánya!
kaffogó hebrencs
2022. november 11. 13:10
ÉS most bégessétek: A szankciók múködnek.
bagira
2022. november 11. 11:41
Ursula és körei Magyarországot -Lengyelországot tönkre teszi , másképp a bukott helytartó kommunista haverjaikat nem tudják kormányra segíteni . Látszik Gyurcsány és párja - Bajnai tartalékon pihenteti Brüsszeltől várják Orbánt buktassa már meg.
hallgató
2022. november 11. 11:37
A Nyugat mindig igy gyarmatositott. Először felszámolja a piacodat, utánna veled végezteti el potom pénzért az alja melót, gond esetén pedig tőled szabadul meg elsőnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!