Von der Leyen–Kallas: Az Oroszországra kivetett szankciók megbénítják az ország háborús gazdaságát

2022. október 08. 19:05

Az Európai Bizottság elnöke és az észt miniszterelnök a Portfolionak írt cikkében azt állítja, a mostani válságban kiderült, micsoda belső erővel rendelkezik az Európai Unió. Egységben, gyorsan és határozottan cselekedtünk.

2022. október 08. 19:05
null

Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja, a Covid19-világjárvány és a kritikus infrastruktúrák elleni fizikai és kibertámadások nyilvánvalóvá tették, hogy a globális gazdaság sérülékeny. Polgáraink biztonsága és jóléte érdekében a nem fenntartható függőségeket kiegyensúlyozott partneri kapcsolatokkal kell felváltanunk – írja a Portfolioban megjelent cikkében Ursula von der Leyen és Kaja Kallas.

Egységesen és határozottan

Az Európai Bizottság elnöke és Észtország miniszterelnöke szerint olyan partnerekkel kell együttműködnünk, akikben megbízhatunk, és akik nem fordítják fegyverként ellenünk a beléjük vetett bizalmat. Emellett demokratikus országokként egységesen és határozottan fel kell lépnünk az önkényuralom ellen, hogy kiálljunk értékeink mellett, és meghatározzuk a globális gazdaság jövőjét.

A két politikus azt állítja, erre vállal kötelezettséget a Global Gateway, az Európai Unió 300 milliárd euró értékű beruházási csomagja, melynek célja, hogy segítsen helyreállítani a nemzetközi és gazdasági szabályokon alapuló világrendet. A szerzők úgy vélik, a közel egy éve indult programban ölt formát az a szemlélet, amelyet Észtország már sokkal korábban zászlajára tűzött: a megbízható konnektivitás eszméje. Az, hogy Oroszország indokolatlanul háborút indított, és

súlyosan megsértette a nemzetközi jogot,

csak még sürgetőbbé tette, hogy átvegyük ezt a megközelítést – fogalmaznak.

Az orosz fosszilis tüzelőanyagokat olyan ellenálló ellátási láncokkal váltjuk ki, amelyek lehetővé teszik a zöld gazdaságra való átállást, és amelyekkel elkerülhetők az újabb függőségi viszonyok – írja von der Leyen és Kallas. Nyílt, biztonságos és emberközpontú digitális társadalmat szeretnénk, amely tükrözi a demokratikus értékeinket és normáinkat. Folyamatos kapcsolatban állunk azokkal a partnerekkel, akik velünk együtt szeretnének építeni egy szabad, virágzó és fenntartható jövőt. Utunkon most választás előtt állunk: hajlandók vagyunk felárat fizetni a bizalomért, vagy sem?

A balti államok tisztában voltak Putyin szándékaival

Európa üzenete egyértelmű: a bizalomnak lehet, hogy ára van – de ezt az árat megéri megfizetni. A szabadság értéke ugyanis felbecsülhetetlen – állítják a politikusok.

A három balti állam és más közép- és kelet-európai országok már évek óta tisztában voltak Putyin szándékaival, és másokat is figyelmeztettek arra, hogy Oroszország nem megbízható partner az energia terén. Észtország – csakúgy, mint Lettország, Litvánia és Lengyelország – már sokkal az előtt elkezdett leválni az orosz energiáról, hogy

a Kreml lerohanta volna Ukrajnát.

Az említett országok beruháztak a megújuló energiába, LNG-terminálokat és energiarendszer-összekötőket alakítottak ki. A REPowerEU-tervnek köszönhetően ma már egész Európa követi a példájukat, hogy soha többé ne függjünk az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól. A mostani válságban kiderült, micsoda belső erővel rendelkezik az Európai Unió. Egységben, gyorsan és határozottan cselekedtünk. Az Oroszországra kivetett szankcióink megbénítják az ország háborús gazdaságát, Ukrajna pedig eredményeket ér el a harctéren – fogalmaz a két politikus.

Nyitókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Sanna Marin finn és Kaja Kallas észt miniszterelnök (b-j) a balti-tengeri országok energiabiztonsági csúcstalálkozóján a dániai Marienborgban 2022. augusztus 30-án. A csúcstalálkozó célja a térség energiabiztonságának növelése, és a regionális együttműködés erősítése.MTI/EPA/Ritzau/Mads Claus Rasmussen

 

Összesen 174 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
florin
2022. október 10. 13:31
Mindegyik legfeljebb bólogatni tud. Jellemtelenségben és a művigyor erőltetésében versenyeznek egymással
Dezsőke
2022. október 09. 19:29
ÚJ EU?
Dezsőke
2022. október 09. 13:24
még nem mondott le ?
Dunhill67
2022. október 09. 12:22
"Az Oroszországra kivetett szankcióink megbénítják az ország háborús gazdaságát,".....ja...meg.....az első félévben megvolt a teljes tavalyi bevétele az orosznak....az energiahordozók eladásából,Európában meg már szeméttel fűtenek
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!