Sz. Bíró Zoltán: Nem valószínű, hogy Putyin környezetében puccsisták lennének

2022. szeptember 15. 17:31

A történész szerint az sem volt életszerű kinyilatkozás a magyar miniszterelnök részéről, hogy „ez nem a mi háborúnk”, mivel ennek a háborúnak vannak különböző stádiumai, amik alól mi sem vonhatjuk ki magunkat.

2022. szeptember 15. 17:31

„A fenyegetőzése semmiképpen sem indokolt, hiszen nem gondolható, hogy félnie kellene. Azt sem gondolom, hogy a környezetében lennének olyanok, akik puccsra készülnének. A orosz társadalmat is olyan hosszú időn át dolgozták meg és hangolták Ukrajna ellen, hogy a nagyobb része támogatja ezt a háborút” – mondta Sz. Bíró Zoltán a Hírklikk munkatársának.

Sz. Bíró szerint

Máig tisztázatlan, hogy valójában miért is indították az ukrajnai háborút. A történész szerint „Putyin mind magát, mind a környezetét meg tudta győzni arról, hogy ukránok nincsenek is, Oroszország pedig akkor nyeri vissza globális súlyát és erejét, ha nem engedi el Ukrajnát”. Véleménye szerint a hajdani orosz birodalom részleges visszaállítása Putyin rögeszméjévé vált, „a háború megindításának végső magyarázata ez lehet”.

– vélte a szakértő. 

Sz. Bíró Zoltán szerint az sem volt életszerű kinyilatkozás a magyar miniszterelnök részéről, hogy „ez nem a mi háborúnk”. „Ennek a háborúnak nyilván vannak különböző stádiumai, amik alól mi sem vonhatjuk ki magunkat. A nyugati szankciók következtében pedig a történelmi tapasztalatok ismeretében vélhető volt, hogy egy autokrácia beleáll a szankciós politikával szembeni küzdelembe. Ennek elemei pedig kihatnak Magyarországra is, ami látható volt előre.”

– mondta. 

„Viszont az is tény, hogy jövőre ezt már nem játszhatja el, hiszen a gázt például nem tudja más piacok felé átirányítani” – tette hozzá a szakértő.

Nyitókép: Alexandr Demyanchuk / SPUTNIK / AFP

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nakatomi
2022. szeptember 15. 21:09
Sz. Bíró Zoltán Oroszország-szakértő számára "máig tisztázatlan, hogy valójában miért is indították az ukrajnai háborút." Én ugyan nem vagyok Oroszország-szakértő, de azért néhány okot egyértelműen meg tudnék nevezni. 1. CIA puccsal megbuktatott ukrán elnök 2. Ukrán kormányok, amelyekben amerikai állampolgárok fungáltak miniszterként. 3. Az ukrán hadsereg amerikaiak által való felfegyverzése és kiképzése. 4. Ogyesszai pogrom az oroszok ellen. 5. A Dobasz folyamatos ágyúzása 6. A krím-félszigeti orosz haditengerészeti bázis bezárásával való fenyegetés. 7. A Budapesti Memorandum felmondásával való fenyegetés, vagyis azzal, hogy Ukrajna atomfegyvert kíván birtokolni. 8. Ukrajna NATO-tagságának a követelése.
Kormánypárti1
2022. szeptember 15. 18:14
A kurva anyádért indította a háborút! Márindemki fullba tolja a kretént?
Backstab
2022. szeptember 15. 18:14
Aki korpa koze keveredik azt . . .
foldizs
2022. szeptember 15. 18:01
Ha már vannak magyar Oroszország-szakértők, akkor rájuk kell hallgatni és nem a mindenhez-IS-értek politikusainkra és biztonsági szakértőinkre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!