Német lap: Von der Leyen kiegyezne az autokrata Orbánnal

2022. szeptember 12. 08:38

„Az EP-képviselők baljós paktumtól tartanak” – írta vasárnapi cikkében a Spiegel.

2022. szeptember 12. 08:38
null

„Az Európai Bizottság a támogatások visszatartásával fenyegette Magyarországot a jogállamisággal kapcsolatos aggályok miatt. Azonban most Ursula von der Leyen hirtelen lágyabb húrokat penget. Az EP-képviselők baljós paktumtól tartanak” – írta vasárnapi cikkében a Spiegel.

„Konstruktív a párbeszéd”

A Spiegel felidézi: Varga Judit sokakkal egyeztetett Brüsszelben az elmúlt napokban. A Fidesz politikusa például Věra Jourová alelnökkel, Didier Reynders igazságügyi biztossal és Johannes Hahn költségvetési biztossal is találkozott.

Az igazságügyi miniszter az egyeztetéseket követően „konstruktív párbeszédről” számolt be a Twitteren – sőt,

a jelek szerint felolvadhat a korábban fagyos jogállamisági vita Budapest és Brüsszel között

– mutat rá a német lap.

Az EP-ben borúlátóan figyelik az alkudozást

A Spiegel szerint az Európai Parlamentben nagy szkepticizmussal tekintenek a magyarországi jogállamiságról való alkudozásra.

– idézi a lap Daniel Freund, zöld költségvetési szakértőt, aki szerint „Orbán olyan javaslatokat tesz, amelyek további uniós forrásokat biztosítanak számára anélkül, hogy valóban véget vetne barátai szisztematikus korrupciójának.” 

Az egyeztetések a következő hetekben folytatódnak, Brüsszelnek jövő szerdáig kell határoznia, hogy visszatart-e támogatásokat, és ha igen, mennyit. Ezt követően javaslatát az Európai Unió Tanácsának elé kell terjesztenie.

– fogalmaz a Spiegel.

A Bizottság elnökének szándékairól

A lap szerint ugyanakkor Ursula von der Leyen,

az Európai Bizottság elnöke nyilvánvalóan csillapítani akarja a konfliktust Orbánnal.

Egyrészt mert zárni szeretné az unió sorait az ukrajnai háború miatt, másrészt pedig azért is, hogy ne rontsa el viszonyát teljesen a politikussal, ha még egy ciklusra a Bizottság elnöke szeretne lenni.

Az Európai Parlamentben eközben egyre nő a nyomás. Freund, a Zöld Párt politikusa szerint Von der Leyennek most „nem szabad semmiféle rohadt kompromisszumot kötnie”.

Nyitóképen: Ursula von Der Leyen és Orbán Viktor. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Összesen 162 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
anaconda
2022. szeptember 13. 05:05
„Az EP-képviselők baljós paktumtól tartanak” – írta vasárnapi cikkében a Spiegel. Hogy a bánatban van az, hogy az EU-képviselők még ebben a helyzetben is velünk foglalkoznak? Nincs semmi, ami jobban izgatja őket? Olyasmi, hogy nem lesz elég gáz a télen, nem lesz elég olaj. Azzal a pénzzel foglalkoznak, ami nekünk jár, ami nem képezheti vita tárgyát, és aminek a kifizetését nem lenne szabad zsarolásra felhasználniuk? Az Ukrajnának értelmetlenül adott milliárdok nem izgatnak senkit? Mi köze van az EU-nak egy EU-n kívüli ország háborújának támogatásához? Hol volt az EU, amikor az ukránok irtották az orosz lakosságot? A világon lévő összes háborúban is támogatni akarják az egyik felet? Ha nem, akkor miért támogatják Ukrajnát? Vajon Ukrajna lakosságának mi az érdeke? Hogy még évekig háború legyen idegen országok pénzén, vagy béketárgyalások legyenek? Mert nekem úgy tűnik, hogy a nyugat nem Ukrajnát támogatja, nem az Ukrajna népét, hanem az idióta Zelenszkij hatalmát tartja életben.
pilakfater
2022. szeptember 12. 21:16
Kedves EU-EP Ti még csak most kezditek lelegelni azt a füvet amit a Magyar Miniszterelnökünk már régen lepisilt
olajfa1
2022. szeptember 12. 17:23
Mindent megtettünk! AZ "EU" TÖBBSZÖR DEKRALÁLTA HOGY A MAGYAR TÖVÉNYESSÉG MEGFELELT, MEGFELEL stb AZ EURÓPAI KÖVETELMÉNYEKNEK!!!!!!! Ezt még 2006-8-10-12...18 stb megtette!... AKKOR MOST MI A BÚBÁNAT BAJA VAN az EU hülyegyerekeinek? Minden törvényünk TÖRVÉNYESEBB MINT AZ "EU TÖRVÉNYEI"!!! Minekünk kellene "törvényességi eljárást indítanunk az EU ellen mert az EU nem tartja be a saját törvényeit!!! A gyűlölködőket meg a törvénytelen erőszakos sunyi vizsgálat kezdeményezőit meg meg kellene büntetni!... és legalább fél évre eltiltani az EU-n belüli politizálástól! Azaz az EU-nak BELÜLRŐL KELLENE SZANKCIONÁLNI A TÖRVÉNYTELENSÉGEIKET!!!... és nemn egy állam ellen állandóan "eljárásokat indítani"!!! Vagy ha már egy állam ellen "eljárást indítanak"... AKKOR AZ ÖSSZES TÖBBI ÁLLAMOT IS UGYANAKKOR UGYANOLYAN "ELJÁRÁST KELL INDÍTANI"!!!! Mert ez csak akkor "demokratikus" ha minden állam mindig mindenben ugyan olyan "eljárást" alkalmaznak!!!! ÉS NEM EGYET-EGYET "KIPÉCÉZNEK" ÉS AZT ADDIG VIZSGÁLJÁK AMIG EGY SZŐRSZÁLAT NEM TALÁLNAK!!!!!!...
SwordFish
2022. szeptember 12. 14:38
A Zorbán partra szállt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!