Kína leállítja a Tajvanba irányuló homokexportot

2022. augusztus 03. 10:42

Avagy így tesz Kína keresztbe a világ chipfogyasztásának.

2022. augusztus 03. 10:42
null

A kínai kereskedelmi minisztérium felfüggesztette a Tajvanba irányuló homokexportot – áll a szerdán kiadott közleményben.

Az exportleállításra azt követően került sor, hogy Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke kedden késő este Tajvanra érkezett, miközben Kína elítélte a 25 éve legmagasabb szintű amerikai látogatást a szigetországban.

Amennyiben az USA elveszítené a Tajvanon gyártott chipekhez való hozzáférést, az 10 százalékkal zsugoríthatná az USA bruttó hazai termékét, és megbéníthatná az amerikai autógyártást is.

Kapcsolódó

Az amerikai chiptörvény a kínaiak fejlődését hozhatja?
Az Egyesült Államok Szenátusa a múlt héten átfogó jogszabályt fogadott el a hazai félvezetőipar támogatásáról, remélve, hogy segítheti a Kínával versenyben álló vállalatokat, és enyhítheti a tartós hiányt, amely az autóktól, fegyverektől, mosógépektől és videóktól kezdve mindent érint. Bővebben is érdekel...

Az Egyesült Államok Szenátusa a múlt héten átfogó jogszabályt fogadott el a hazai félvezetőipar támogatásáról, remélve, hogy segítheti a Kínával versenyben álló vállalatokat, és enyhítheti a tartós hiányt, amely az autóktól, fegyverektől, mosógépektől és videóktól kezdve mindent érint.

Nyitókép: Pixabay

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nasi12
2022. augusztus 04. 13:16
A TSMC óriási beruházást indít amerikában, gondolom a sivatag mellett a szilicium völgyben. Kihasználva az USA chiptörvényböl jövö pénzt. Trump megvétózta a kaliforniai Qualcomm eladását Szingapuri cégnek. Nehogy attól kina megvegye. A Qalcomm az éllovas TSMC vásárló. Egyidejüleg Trump szivatta a Huaweit, nehogy lenyomja az Applet. A játék az amerikai- kínai hidegháboru kezdete volt.
Sany Xepi
2022. augusztus 03. 16:43
Még mielőtt valaki ezen röhög ezen a homok kérdésen. Nem minden homok tiszta SIO2 tehát gondok lehetnek az ellátásban. Tiszta, csak szilícium-dioxidot tartalmazó homok bizony nem mindenhol van.
kerek erdo
2022. augusztus 03. 16:18
Megeszem a kalapom, ha a csipgyártáshoz való alapanyagról van szó. Si-ból nem kell akkora mennyiség, azt bárhonnan behozzák. Az export tilalom nem homokra szó, csak agyatlan újságírók fordítják annak. Dubaiban is homokhiány van a cikkek szerint, pedig nem gyártanak csippet. Betont a sok csillogó épülethez annál inkább, maihez nem jó a sivatagi avgy tengerparti homok, sőt nem is homok kell, hanem sóder, csak englishben összemossák a dolgot, újságíró meg szokás szerint nem érti miről is ír. Szóval sóder export lesz betiltva, amit lehet pótolni, de k rva sok kell, és emiatt drága messziről szállítani, kb mint a víz, olcsó, ha van a közelben. Hiába van víz meg sóder idehaza, nem éri meg Dubajba exportálni....
budapesti
2022. augusztus 03. 14:59
Korábban kellett volna leállítani, a homokosok Tajvanon már "házassággá" nyilváníttatták a perverz kapcsolatukat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!