Izraelben használhatták jogtalanul a Pegasus szoftvert

2022. február 01. 17:36

Az izraeli rendőrség elismerte, hogy elkövethettek visszaéléseket az izraeli NSO vállalat Pegasus nevű kémszoftverével – jelentette kedden a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

2022. február 01. 17:36
null

„Bizonyos vonatkozásokban megváltoztatják a korábbi álláspontot az újonnan napvilágra került megállapítások” – közölték a rendőrség képviselői, utalva korábbi, a civilek törvénytelen megfigyelését teljes mértékben elutasító állásfoglalásukra a civilek telefonjainak engedély nélküli lehallgatását firtató ügyben.    

Másfél héttel ezelőtt, a Kalkaliszt című gazdasági lapban megjelent oknyomozó írást követően a főügyész még azt állította, hogy a rendőrségtől kapott információk alapján nem fedeztek fel rendellenességet, s a bűnüldözők a törvényeknek megfelelően jártak el. A rendőrség akkor, az újságcikk nyomán kirobbant botrány után, azt állította: csakis a törvény szerint, bírósági végzések alapján végezték a lehallgatásokat.    

A rendőrség azonban kedden bejelentette, hogy „új dolgokat tártak fel, melyek bizonyos tekintetben megváltoztatják a korábbi állításokat”. Aviháj Mandelblit, az ezekben a napokban leköszönő főügyész vizsgálócsoportot hozott létre, amelynek feladata a rendőrség titkos lehallgatásainak, a Pegasus kémprogram illegális használatának a felgöngyölítése.    

A vizsgálócsoport Amit Harari jogász, a főügyész helyettese vezetésével munkához is látott. A munka eredményét július 1-ég kell bemutatni.      

A Pegasus nevű izraeli kémprogramot több országban újságírók, kormányzati tisztviselők és emberi jogi aktivisták megfigyelésére használták fel. Izrael csakis kormányok számára engedélyezi kibertermékek exportját, törvényes felhasználásra, bűncselekmények megelőzésére és kivizsgálására, valamint a terrorizmus elleni küzdelemre, és a vásárló országok kötelezettséget vállalnak ezen feltételek teljesítésére.

(MTI)

Fotó: Xose Bouzas / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
De Molay
2022. február 03. 15:35
Már megint a zsidók. De nincs ok aggodalomra, nálunk csak törvényesen használták.
eresgé
2022. február 02. 10:31
Szerintem szórakoztató, kiderült a flagship almástermékről amit az európai termékek elleni nyíltan soviniszta marketing emelt fel, hogy pont olyan fxxftalicska mint az összes többi, de emberek szó szeint a szájuktól vonják meg a falatot / izé az almát, hogy ilyenjük lehessen nagyonsokpénzért :D
Magyarvagyoknemturista
2022. február 02. 06:26
Hol vannak a balos kommentelők? Most ugassanak?
fpéter
2022. február 01. 21:12
Nem elég hatékony ez a Pegazus.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!