Halálra vertek egy lengyel ferencest

2021. november 17. 14:47

Belehalt a kórházban sérüléseibe az a lengyel pap, akire egy Varsó melletti város parkjában találtak rá. A 35 éves ferences rendi szerzetest megverték, ügyében nyomozás zajlik.

2021. november 17. 14:47
null
Vágvölgyi Gergely
Vágvölgyi Gergely

November 11-én este halálra vertek egy lengyel ferences szerzetest a Varsó melletti Siedlce egyik parkjában – tudósít a polsatnews.pl. A mindössze 35 éves Maksymilian Adam Świerżewski atya a beszámolók szerint csütörtök este sétára indult, rendtársai csak péntek reggel fedezték fel, hogy nem tért vissza a kolostorba. Eközben az Aleksandria Parkban este nyolc és kilenc óra között megtalálták az eszméletlenül fekvő, ütések és rúgások nyomait viselő szerzetest, akit kórházba szállítottak, ám az orvosok már nem tudták megmenteni az életét, nemsokkal éjfél után belehalt sérüléseibe. 

Maksymilian atya 16 éve volt a kisebb testvérek rendjének tagja, 9 éve szentelték pappá. A rendtársai által közreadott tájékoztatás szerint buzgó és kedvelt pap volt. Népszerűségét hitelességének tulajdonították – az elhunyt ferences nem csupán Lengyelországban, de a szomszédos Fehéroroszországban is lelkipásztori tevékenységet folytatott. 

„Egy ilyen buzgó és kedves pap halála nagy fájdalommal tölti el szívünket” – írták a ferencesek a KAI-nak küldött üzenetükben. A rend tagjai imát kértek elhunyt társuk lelki üdvéért, a fiatalon elhunyt pap gyászoló családjáért és közösségéért. Mint fogalmaztak, megbocsátanak az elkövető(k)nek és bíznak benne, hogy barbár a cselekedet után megtér(nek) Istenhez. 

„Ennek a papnak a halála legyen új papi és vallási hivatások magva” – fogalmaztak a lengyel ferencesek. 

Maksymilian Adam Świerżewski halálának ügyében a rendőrség és az ügyészség is nyomozást folytat, a boncolás hivatalos, végleges eredményeit szerda estére ígérik. A Siedlcei Járási Ügyészség a napokban kiadott közleménye szerint jelenleg a cselekményt halálos kimenetelű verésnek minősítik, de a boncolást követően, amikor a halál okáról és a hatásmechanizmusáról is van pontos tudomásuk, elképzelhető, hogy az eseményt gyilkosságnak minősítik át. A rendőrség a helyszín átvizsgálása után jelenleg a tanúkat hallgatja ki. A brutális gyilkosság a lengyel parlamentben is terítékre került. 

Grzegorz Suchodolski, Siedlce segédpüspöke közösségi oldalán jelentette be, hogy csütörtök este imavirrasztást tartanak az elhunyt ravatalánál, pénteken pedig engesztelő szentmisét mutatnak be érte a város székesegyházában. A szertartást a hívek rádión és televízióban is követhetik. Szombaton délelőtt Szumowóban is szentmisében imádkoznak a meggyilkolt papért, majd holttestét a helyi temetőben helyezik végső nyugalomra. 

Európában legutóbb idén augusztusban öltek meg katolikus papot. Olivier Maire atyát, egy misszionárius közösség vezetőjét Nyugat-Franciaországban gyilkolta meg egy általa korábban befogadott ruandai bevándorló. Az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak a papok és szerzetesek elleni fizikai támadások a kontinensen, melyek több esetben halálosnak bizonyultak. A keresztényellenes cselekedeteket monitorozó, bécsi székhelyű Observatory nevű szervezet éves jelentéseiben folyamatosan a templomokat, temetőket, köztéri szobrokat és feszületeket, valamint egyházi személyeket érő atrocitások számának növekedéséről tudósít. 

Lengyelországban tavaly ősszel erősödtek fel egyházellenes indulatok, amikor a lengyel alkotmánybíróság döntése nyomán szigorúbb abortuszszabályozás lépett életbe. Akkor életpárti aktivistáknak és keresztény híveknek a saját testükkel kellett megvédeniük több templomot, amelyekbe erőszakos abortuszpárti tüntetők hatoltak be, megzavarva szentmiséket és károkat okozva a berendezésben. 

Kiemelt kép: Facebook
 

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
koronaszepe
2021. november 18. 16:26
Megdöbbentő, felháborító eset, részvétem azoknak, akiket illet! . (Pont) ps Talán érdemesebb lenne megvárni, hogy kiderüljön a brutális bűncselekmény indítéka, amiről egyelőre semmit nem tudunk.
Krupp Skya
2021. november 18. 11:04
Amikor kiszabadult a börtönből a lengyel ÁVH-s tiszt aki agyonverte Jerzy Popieluszkót azt mondta: Újból megtenném és nem vitték vissza még tíz évre.
..--..
2021. november 18. 07:52
-zsoltkom- Az nagyon szembetűnő, hogy a nyilatkozó ferencesek keresztény módon beszélnek a fájdalmukról és hogy más szándékuk nincs a kimondott szavakkal, mint a békesség és a gyász.
quimby
2021. november 17. 22:42
Szentté lesz avatva. Mártírhalált halt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!