Repedéseket találtak a Nemzetközi Űrállomáson

2021. augusztus 31. 08:41

Az Űrállomás legidősebb, orosz moduljában találták meg a repedéseket amelyek levegőszivárgást is okozhattak.

2021. augusztus 31. 08:41
null

Újabb repedéseket fedeztek fel a Nemzetközi Űrállomás (ISS) egyik moduljában – közölte Vlagyimir Szolovjov, az ISS orosz szegmenseiért felelős repülésvezérlő. Szolovjov szerint a repedéseket a Nemzetközi Űrállomás legidősebb moduljában, az orosz Zarjában (Virradat) találták egy vizsgálat során. Az orosz ISS-missziókért felelős tisztségviselő hangsúlyozta, hogy

amit lát, az nagyon nem tetszik neki.

Mint mondta, a repedések még nem törtek fel, így nem is okozhattak légszivárgást, de idővel ez is megtörténhet. Szolovjov kiemelte, hogy az ISS orosz szegmensei jobb napokat is láttak már, s nincs garantálva, hogy 2025-öt követően is biztonságosak lesznek.

Máshol is reped az ISS

Az ISS legénysége már így is hónapok óta küzd az ISS Zvezda moduljának törzsén keletkezett repedések szigetelésével. A probléma időnként légnyomáscsökkenéshez vezetett. E rések közül többet már leszigeteltek, mindemellett folyik a keresés további lékek után. A Roszkoszmosz orosz űrkutatási hivatal ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az űrhajósok életét nem fenyegeti közvetlen veszély.

Jelenleg vita folyik a 14 ország, köztük az Egyesült Államok és Oroszország által közösen üzemeltetett Nemzetközi Űrállomás jövőjéről.

(MTI)

Nyitókép: A Nemzetközi Űrállomás halad a Nap előtt. MTI/Komka Péter

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2021. szeptember 01. 08:45
Ez nem patkolt tojás? Gondolom, valami tényfeltáró sajtófotós lőtte a képet, közelről.
T. Péter
2021. augusztus 31. 20:31
"Szolovjov kiemelte, hogy az ISS orosz szegmensei jobb napokat is láttak már," Drága aranyos MTI, azt magyarul nem úgy mondjuk, hogy "jobb napokat is láttak már". Úgynevezett idiomatikus kifejezés, nem fordítjuk le szó szerint, hanem megkeressük a magyar megfelelőjét: ebben az esetben például "öreg, mint az országút", vagy "rendkívül rossz állapotban van". Különösképpen azért, mert a "jobb napokat is látott már" létezik magyarul is, és NEM azt jelenti, amit a fenti angol eredeti, hanem azt, hogy "nem volt mindig ilyen szegény, mint most", "korábban jómódban élt, mára elszegényedett". Tessék már felvenni egy embert, aki tud magyarul és angolul IS...
mo ching
2021. augusztus 31. 18:12
Az volt már, hogy azt a fúrt lyukat valószínűleg az a hosszú nevű amerikai űrhajósnő csinálta? Beismerni nem fogják, persze, de az időbeosztás miatt csak ő lehetett. A repedés természetes anyagfáradás lehet, a fúrt lyuk nem az.
diós guba
2021. augusztus 31. 11:01
Nekem a mellékelt képről az jut eszembe-ami már régen foglalkoztat, hogy ki kéne feszíteni a Nap és a Föld közé egy lepedőt, mondjuk akkorát ami a Nap 10%-át eltakarná és így csökkenne a Földre érkező napsugárzás és hülne a Föld hőmérséklete. A lepedő méretét a hatástól függően lehetne szabályozni. A képen a kis felszínű űrállomás is mérhető nagyságú felszínt takar el, persze ha a kép nem fotosopolt. Az űrállomás nem áll mindig a Nap és a Föld között, de a lepedő ilyen rögzített pályán lenne elhelyezve.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!