Új ajánlást tett közzé az AstraZenecáról az EMA

2021. május 21. 20:37

A szervezet nem javasolja az AstraZeneca-vakcina második adagját azoknak, akiknél fennállhat a vérrögképződés kockázata.

2021. május 21. 20:37
null

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő ügynökség Humángyógyszer Bizottsága (CHMP) az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem közösen kifejlesztett, Vaxzevria nevű vakcinája folyamatos felülvizsgálatának eredményeképpen tett közzé ajánlást, amely szerint elképzelhető az összefüggés az oltóanyag és a nagyon ritka vérrögképződéses esetek között.

Az ajánlás szerint mindazoknál, akiknél fennállhat a vérrögképződés esélye, az AstraZeneca-vakcina első adagjának beadásától számított három héten belül ellenőrizést kell végezni. Noha a vérrögök alacsony vérlemezkeszám miatti kialakulásának esélye nagyon ritka, az EMA azt tanácsolta a szakembereknek, legyenek tisztában az esetleges tünetekkel, és szükség esetén biztosítsanak megfelelő ellátást a pácienseknek. Kiemelték: a vakcina előnyei továbbra is felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait. 

Az EMA korábban rendkívüli vizsgálatot folytatott a Vaxzevria mellékhatásaival összefüggésben, ugyanis március elején és azóta több ország bejelentette: elővigyázatosságból ideiglenesen felfüggesztik az oltóanyag használatát, miután több olyan esetet is jelentettek, amikor vérrög képződött a beoltottak szervezetében. A korlátozást egyes országok azóta feloldották, mások megerősítették. Az uniós gyógyszerügynökség április elején döntött úgy, hogy a Vaxzevria oltóanyag esetében a vérrögképződés esetleges veszélyét fel kell tüntetni a vakcina „nagyon ritka mellékhatásaként”.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Vajda János

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Friedrich Ferdinand von Beust
2021. május 22. 19:12
Újhelyi előállt már a magyarázattal miért késlekedett a javaslattal a szervezet, aminek ő is munkatársa, jó fél esztendőt?
kata56
2021. május 22. 11:55
Azt nem ertem, az angoloknal miert nrm problema ez... ok gond nelkul oltakoznak astraval... Nem tudnak a bajrol? Ongyilkosjeloltek? Rejtely szamomra.. Pedig az angolok nem hulyek. Nagyon nem.. Akkor????
Anti-liberális
2021. május 22. 11:23
Aki szerint arcátlanság semmibe venni a keleti vakcinákat, de ő maga lelkesen uszít az AstraZeneca vakcinája ellen, az menjen oda ahova én gondolom.
fogas paduc
2021. május 22. 10:27
Be kell tiltani a bagót és a fogamzásgátló tablettákat. Nagyságrendekkel magasabb a vérrögképződés veszélye.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!