Végzetes plusz kilók: a túlsúlyosok könnyebben halnak meg a vírustól

2021. március 04. 16:25

Azokban az országokban magas a Covid-19 következtében elhunytak aránya, ahol jelentős a túlsúlyosak száma – derült ki egy nagyszabású kutatásból.

2021. március 04. 16:25
null

Abból a mintegy 2,5 millió halálozásból, mely a SARS-CoV-2, vagyis az új típusú koronavírus okozta Covid-19 miatt következett be, 2,2 millió olyan országokban történt, ahol magas a túlsúlyosak aránya – állapította meg az Elhízástudományi Világszövetség friss jelentésében.    

Ott a legtöbb a halott, ahol a legtöbb a kövér

Azokban az országokban – az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, Olaszország – a legnagyobb a Covid-19-cel összefüggő halálozási arány, ahol a felnőttek több mint fele túlsúlyos.   

A probléma nemcsak az elhízás, hanem az a testtömeg, amelyet sok országban ma már normálisnak tekintnek.

A halálozási arány 10 százalékkal magasabb ott, ahol a felnőttek több mint 50 százalékának magasabb a testtömegindexe (BMI) 25-nél, vagyis annál az értéknél, ahol a normális testsúly végződik és a túlsúly kezdődik.    

A túlsúlyosaknak elsőbbséget kellene adni a Covid-19 elleni védőoltáskor és a teszteknél, mivel náluk magasabb a halálozási arány – írta jelentésében az Elhízástudományi Világszövetség. Azon országok közül, ahol a felnőtt lakosság több mint fele túlsúlyos, Belgiumban a legmagasabb a halálozási arány, a második Szlovénia, a harmadik az Egyesült Királyság. Olaszország és Portugália az 5. és a 6., az Egyesült Államok a 8. helyen áll.    

Vietnamban a legalacsonyabb a túlsúlyosak aránya és a világon ott a második legkisebb a Covid-19-cel összefüggő halálozási arány.    

A kor után a túlsúly a legnagyobb kockázat

Az ENSZ Egészségügyi Világszövetségének (WHO) főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz szerint a túlsúly és a halálozási arány közötti kapcsolat egyértelmű, ezért nemzetközi erőfeszítéseket sürgetett az elhízás okai elleni harcban.   

 A Covid-19 okozta halálozások legnagyobb kockázati tényezője az életkor, a túlsúly a második

– áll a jelentésben. Az már ismert, hogy a túlsúly növeli a fertőzőbetegségek, köztük az influenza kockázatát is. „Tudtuk, hogy egyes országokban gondot jelent, de sokkoló volt látni, hogy az összefüggés mennyire érvényes az egész világon, mindössze néhány kivétellel, mint Új-Zéland és Izland, ahol viszont szigorú intézkedésekkel védték a sérülékeny populációt” – idézte a The Guardian online kiadása Tim Lobsteint, a jelentés szerzőjét, a WHO és az angol állami egészségügyi szolgálat (PHE) korábbi tanácsadóját.    

Az ápoltak többsége túlsúlyos Nagy Britanniában

A túlsúly növekedésével a Covid-19 súlyosságának kockázata is fokozódik.

Az adatok elemzése azt mutatja, hogy az Egyesült Királyságban, ahol a felnőttek majdnem 64 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, a Covid-19-ben szenvedő, intenzív osztályon kezelt páciensek majdnem 20 százaléka normális testtömegű, 32 százalékuk túlsúlyos és 48 százalékuk elhízott.    

Az Egyesült Államokban, ahol 68 százalékos a túlsúlyos vagy elhízott felnőttek aránya, az intenzíven ápolt Covid-19-ben szenvedők közül

12 százalék normális testtömegű, 24 százalék túlsúlyos és 64 százalék elhízott.    

„Az eredményeket nem torzítja egyes államok gyenge adatszolgáltatása, a halálozásokat ugyanis általában pontosan jelentik, ha a kórházi esetek számát nem is” – mondta el Lobstein.    

Megvizsgálták, számít-e, hogy az ország a gazdagok vagy a szegények közé tartozik, és azt találták, hogy

a jövedelmi szintnek sincs szerepe.    

„Vannak gazdag országok, ahol alacsony a túlsúlyosak száma, mint Japánban és Dél-Koreában, itt nagyon csekély a Covid-19-cel összefüggő halálozási arány is. Ugyanígy az alacsonyabb jövedelmű országokban, köztük Dél-Afrikában és Brazíliában, ahol a túlsúly már a felnőttek több mint felére jellemző, magas a halálozás” – magyarázta a kutatás vezetője.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Ulises Ruiz Basurto

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fehér Agyar
2021. március 05. 09:27
Akkor sajnos a hazai lakosság is komoly veszélyben van jelentős túlsúlyossága okán.
szodabár
2021. március 05. 07:28
Ez nálunk leginkább szegény elnyomott és éhező cigányokat érinti. Ez nem genetika és pajzsmirigy, hanem szimpla zabálás. https://www.borsonline.hu/aktualis/8-evesen-105-kilo-a-kis-benjamin-a-225-kilos-geza-segit-neki-fogyni/223686
Anonymtalan
2021. március 04. 22:19
Hát a képen látható illusztráció nem túlsúly kategória már, az azon az eufremisztikus kifejezésen néhány ezer fényévvel túl van.
annamanna
2021. március 04. 18:14
Már tavaly tavasszal is mindenki emlegette a facebookon, hogy hízik.... nem tud mit csinálni, be van zárva és eszik. Az alkoholfogyasztás is kimutathatóan jelentősen megugrott: "az alkohol értékesítése világszerte 291 % -kal nőtt a világjárvány idején." (tehát háromszorosára nőtt, azért az nem semmi). Egy második egészségügyi vészhelyzetet is okozhat a koronavírus https://www.nak.hu/tajekoztatasi-szolgaltatas/koronavirus/101793-az-alkoholfogyasztas-is-megnott-a-koronavirus-jarvany-ideje-alatt "Az emberek élelmiszerkészletet halmoztak fel, ami nem csak ételből, de italból is állt. Ennek köszönhetően világszerte szignifikánsan megugrott a bor és egyéb alkoholok értékesítésének a mennyisége március elejétől. A másik pont a karantén időszaka volt, amikor mindenkinek otthon kellett ellátnia magát." https://www.hnt.hu/a-koronavirus-hatasa-a-borfogyasztasra-es-ertekesitesre/ Sőt! "Alkohol és öngyilkosság: a koronavírus az ápolók mentális egészségét is pusztítja" https://infostart.hu/kulfold/2021/02/13/alkohol-es-ongyilkossag-a-koronavirus-az-apolok-mentalis-egeszseget-is-pusztitja "Egy közelmúltbeli kutatás eredményei szerint az angliai intenzív osztályokon dolgozók majdnem fele nyúlt alkoholhoz vagy fogalmazott meg öngyilkos gondolatokat a koronavírus-járvány tavaszi hullámának idején. A felmérés 45 százalékra teszi azok arányát, akiknél a következő három jelenség közül legalább egyet diagnosztizáltak: poszttraumás stressz szindróma (PTSD) súlyos szorongás depresszió és alkoholfogyasztási problémák Minden nyolcadik dolgozóra igaz, hogy a felmérés előtti két hétben gondolt már arra: jobb lenne, ha nem élne, vagy megfordult a fejében az, hogy saját magának ártson valamilyen módon – tudósít a Sky News." Önmagában a bezártság, mindenkinél hasonló tünetekkel jár. Megnő a családon belüli erőszak, depresszió és öngyilkosság, ráadásul nagyon sok beteg ellátatlan marad, bár a munkahelyi- és közlekedési balesetek aránya meg pont lecsökken, ugye, szóval mindig akad valami a mérleg másik serpenyőjében is. Olyan megoldás nincs sajnos, ami mindenkinek egyformán jó lenne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!