Tovább folyik a vita arról, ki kötötte a szerződést a gyógyszercégekkel

2021. március 21. 11:06

Az EU azt állítja, az Európai Bizottság csak előzetes beszerzési megállapodásokat kötött, a konkrét – mennyiségi, szállítási – szerződéseket a tagállamok írták alá.

2021. március 21. 11:06
null

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete reagált a borsonline.hu szombaton megjelent cikkére, amely azt írta, Stella Kyriakides uniós egészségügyi biztos „letagadta”, hogy Brüsszelnek köze van a megállapodásokhoz. A lap szerint a szerződéseket érzékeny (sensitive) minősítéssel látták el, mintha „titkolni akarnának valamit”. Az Európai Bizottság az uniós tagállamok megbízásából és egyetértésükkel kötött előzetes megállapodásokat koronavírus elleni oltóanyagok beszerzésére hat vakcinagyártóval – írta az EU-képviselet. Ezek a megállapodások a közös oltóanyag-beszerzés alapvető feltételeit szabják meg. A tagállamok bármelyike dönthetett volna úgy, hogy nem vesz részt ebben a megállapodásban, de egyik sem élt a lehetőséggel – közölték. Az uniós szintű előzetes beszerzési megállapodások alapján a tagállamok egyénileg kötik meg a konkrét megrendelési szerződéseket a gyártócégekkel. Az adott államra vonatkozó gyakorlati szállítási és mennyiségi feltételeket ezek a szerződések tartalmazzák – írták.

A szerződéses feltételek bizalmas kezelését a vakcinagyártók kötötték ki

Ezekről a tagállami megrendelésekről beszélt az Európai Bizottság szóvivője a testület csütörtöki sajtótájékoztatóján, amikor azt mondta, hogy nem az uniós bizottság, hanem a tagállamok kötik meg a szerződéseket, „ami természetesen nem mond ellen az Európai Bizottság által aláírt előzetes beszerzési megállapodások létezésének" - emlékeztettek. Kijelentették továbbá, hogy az Európai Bizottság az általa kötött uniós keretmegállapodásokra vonatkozó átláthatóság híve, a dokumentumok nyilvánosságra hozatala azonban nem rajta múlik. A szerződéses feltételek bizalmas kezelését a vakcinagyártók kötötték ki üzleti érdekeikre hivatkozva – írták. „Ezért jogilag csak szerződéses partnereink hozzájárulásával lehetséges a megállapodásokat nyilvánosságra hozni. Ennek fényében az Európai Bizottság kapcsolatban van a vállalatokkal, (...) hogy minél több keretszerződést megismerhessen a nyilvánosság” – áll a közleményben. Az uniós bizottság a szerződések közül hármat – AstraZeneca, CureVac, Sanofi-GSK – már nyilvánosságra hozott az érintett cégek egyetértésével, bizonyos bizalmas üzleti adatok kitakarásával – írták.

Hat céggel szerződtek

Az Európai Bizottság eddig a Johnson & Johnson (400 millió adag), a BioNTech-Pfizer (600 millió adag), a Moderna (460 millió adag), az AstraZeneca (400 millió adag), a CureVac (405 millió adag) és a Sanofi-GSK (300 millió adag) vállalattal írt alá szerződést vakcinabeszerzésről.

(MTI)

Fotó: MTI

Összesen 201 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
T. Péter
2021. március 21. 20:55
425 000 + 680 000 = 1 105 000 1 105 000 / 1 600 000 = 0,69 Ezt azért elég nehéz másként számolni. :-) Igen, van közte első és második is. A százalékot mindkét félére együtt számítják, a belinkelt gov.hu is úgy csinálja, tehát kevés okát látnám, hogy mi most itt másként tegyük.
Esvány
2021. március 21. 17:18
"Az EU azt állítja, az Európai Bizottság csak előzetes beszerzési megállapodásokat kötött, a konkrét – mennyiségi, szállítási – szerződéseket a tagállamok írták alá." MINDEN lényeges körülményről: mennyiség, ár, szállítási határidő, stb. a Bizottság állapodott meg. A tagállamoknak csak annyi választása maradt, hogy kéri, vagy nem kéri a lakosságarányosan ráeső részt, ezen kívül ki kell (vagy kellett?) fizetni kell az EU által kialkudott árat. Akkor miről is vitáznak?
bagira
2021. március 21. 16:46
Ha így van ,, tagállamok egyénileg kötik meg a konkrét megrendelési szerződéseket a gyártócégekkel,, még is az eu tiltotta egyes országoktól való vásárlást. Brüsszel mosakszik hazudozik össze vissza akár csak a betolakodók esetében , voltak menekültek ,majd bevándorlók , eu felemelők, végül kiderült semmire kellő terrorista gyilkosok bűnözők vírus hordozó megszállók. Brüsszel hiteltelen hazug ennyit ér a szavuk.
bagira
2021. március 21. 16:31
Gondoljuk újra. ,,Az EU azt állítja, az Európai Bizottság csak előzetes beszerzési megállapodásokat kötött, a konkrét mennyiségi, szállítási szerződéseket a tagállamok írták alá,, Akkor az eu beszerzési szerződést amit kötött azt az eu tiltotta a tagországoknak ? Hogy is van , Magyarok Kínátról Oroszoktól veszi a nagy mennyiségű oltó anyagot eu látás távolságban sincs a vásárlásnál nem vett tőlük szerződést nem kötött velük , utóbb járt keze-lába keletről is vásárolna , de már akkora a magyarok javában a keleti vakcinával oltottak , EB hogyan köthetett beszerzési megállapodást ? Brüsszeltől vakcinát alig kapunk . Ha kapnánk 500 ezerrel több beoltott lenne. EB-brüsszeli kommunista banada egyik állítását a másikkal agyon vágja . Hazug Európán élősködő banda.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!