Izraeli-dán-osztrák vakcina fejlesztéséről tárgyaltak az országok vezetői

2021. március 04. 18:53

A koronavírus elleni közös oltóanyag-fejlesztésről tárgyalt Jeruzsálemben Sebastian Kurz osztrák kancellár és Mette Frederiksen dán miniszterelnök Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet csütörtökön.

2021. március 04. 18:53
null

A vakcina-csúcstalálkozón megbeszélték, hogy közös vállalkozásban kutatókapacitást hoznak létre második generációs oltóanyagok létrehozására, a koronavírus újabb változatai ellen is hatékony vakcinák kifejlesztésére és termelésére. Az osztrák és a dán vezető megvizsgálta a világelső oltási gyorsaságot felmutató izraeli oltási kampány módszereit és működését is, valamint megosztották tapasztalataikat és elképzeléseiket a koronavírus járvány árnyékában zajló mindennapi életnek és az iskolarendszer működtetésének a lehetőségeiről.    

A három ország hosszú távra tervez

A politikusok a ynet szerint arról is egyeztettek, hogy miként tudnák gyorsítani a közös munkát a nemzetközi szabályozás csökkentésével. A háromoldalú csúcs után az országok járványügyi illetékesei is csatlakoztak a megbeszélésekhez.    

„Nem világos, hogy a koronavírus elleni vakcinák milyen hosszú ideig nyújtanak védelmet, országaink szeretnének együttműködni ennek a kihívásnak a kezelésében” – mondta a tárgyalásokról tartott sajtótájékoztatón az izraeli miniszterelnök. „A cél egy kutatási alap létrehozása, amely majdani oltások lehetőségét vizsgálja, mert valószínűleg a jövőben további védelemre lesz szükségünk” – tette hozzá, és bejelentette, hogy már újabb országok is jelezték csatlakozási szándékukat.    

A dán miniszterelnök arról beszélt, hogy

„Új járványok, egészségügyi kihívások jöhetnek. Meg kell osztanunk egymással ötleteinket, újszerű javaslatainkat és oltásainkat, erre is összpontosítottunk” – tette hozzá  Mette Frederiksen.    

Az osztrák kancellár a globális együttműködés fontosságát hangoztatta a koronavírus-járvánnyal, illetve a jövőben lehetséges mutációkkal szemben, és emlékeztetett az egy éve folyó szoros osztrák-izraeli járványügyi kooperációra. „A világ csodálattal néz Izraelre, mert ez az első olyan ország a világon, amely beoltja polgárait, és megmutatja, hogy a vírus legyőzhető” – mondta Sebastian Kurz.  

Zöld jel: ahol a gyógyultak tartózkodhatnak   

A tel-avivi Ben Gurion repülőtérről Jeruzsálembe vezető úton Netanjahu ellátogatott vendégeivel a Modiin nevű városban egy sportközpontba, ahol bemutatta a gazdasági és szórakoztató létesítmények megnyitását lehetővé tevő zöld jelet, vagyis azokat a helyeket, ahol csak a már beoltottak vagy igazoltan felgyógyultak tartózkodhatnak.    

„azok kivételével, akik semmiképpen sem hajlandók beoltatni magukat” – mondta Netanjahu.     

Az izraeli kormányfő hangsúlyozta, hogy az oltások ellenére mindenkinek még sokáig viselnie kell a maszkokat, de álláspontja szerint az emberek együttműködőbbek, ha úgy érzik, hogy ezért cserébe szabadabban élhetik az életüket. 

A palesztinok oltása korántsem olyan kiterjedt

Dániában nem fogadták egyértelmű örömmel Mette Frederiksen miniszterelnök kooperálási szándékát Izraellel arra hivatkozva, hogy Jeruzsálem csak saját állampolgárainak beoltásáról gondoskodott, és nem tette meg ezt a palesztinokkal.    

A Palesztin Hatóság eddig mintegy 2000 adag vakcinát kapott Izraeltől egészségügyi dolgozók oltására, és további 10 000 vakcinát Oroszországtól.

Izrael bejelentette, hogy vasárnaptól megkezdi az országba bejáró vagy a ciszjordániai telepen dolgozó, munkavállalási engedéllyel rendelkező mintegy 122 ezer palesztin vendégmunkás oltását.

(MTI)

Fotó: MTI/AP/Pool/Tal Shahar

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!