Ismeretlen baktériumokat fedeztek fel a Nemzetközi Űrállomáson

2021. március 19. 15:32

Négy baktériumfajt találtak a fedélzeten, közülük három eddig ismeretlen faj.

2021. március 19. 15:32
null

A szakértők szerint nem az űrből származnak, de kérdés, hogyan jutottak az űrállomásra és hogyan maradtak életben. Korábbi tanulmányok már igazolták, hogy bizonyos ellenálló baktériumok képesek túlélni az űrviszonyokat. Ilyen a Deinococcus, mely három évet élt túl az ISS felszínén. A Guinness Rekordok Könyve a világ legkeményebb baktériumaként tartja számon – írja a The Guardian online kiadása.

Ezt a baktériumot szándékosan helyezték el a felszínen, hogy bizonyítsák az úgynevezett pánspermia elméletet, miszerint az egyszerű életformák,

egyes baktériumok képesek eljutni egyik bolygóról a másikra és túlélik a világűr szélsőséges körülményeit.

Egy másik vizsgálat során baktériumok és gombák különböző, az emberi testtel kapcsolatba került populációit azonosították az ISS-en belül, ahol bár valamennyire védettebbek, mégis ki vannak téve az alacsonyabb gravitáció, az újrakeringetett levegő és a magasabb szén-dioxid-szint hatásainak. Az új baktériumokat az ISS-en belül különböző helyszíneken azonosították. Az egyiket egy étkezőasztalon, egy másikat az alacsony gravitáció tanulmányozására használt kutatási terület felső paneljén, a harmadikat a Kupola obszervatóriumban találták. A negyedik, már ismert fajt egy régi légtisztító szűrőn találták, mely már visszakerült a Földre.

Mind a négy pálcika alakú faj a metilobaktériumok családjába tartozik.

Ezek többnyire a talajban és édesvízben találhatók meg, segítik a növények növekedését és patogének elleni védekezését.

(MTI)

Címlapkép: A hamburgi Higiéniai és Környezeti Intézet dolgozója. Fotó: MTI/EPA/Christian Charisius

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csomorkany
2021. március 20. 22:30
Jó, nem mondom, hogy fölösleges ezzel foglalkozni, de kérdés, mit old meg a pánspermia-elmélet. Attól még kérdés marad, hogy bárhol a világegyetemben hogy állhat össze olyan magasan szervezett anyag, mint egy baktérium. Már ha nem számolunk Teremtővel ugye...
fatman
2021. március 19. 16:51
viszont a nagyobb sugárzás növeli a mutációk esélyét...
nyúlgerinc
2021. március 19. 16:39
Erről is az Orbán tehet. A Mészáros meg vizezi az áramot...
nibiru
2021. március 19. 16:08
Az de szép! Lehet, hogy mégse kellene Istent játszani az embernek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!