Kinek éri meg jobban a barátság?

2020. december 16. 19:32

A magyar-lengyel együttműködésről készített felmérést a Rzeczpospolita napilap.

2020. december 16. 19:32
null

Az uniós vétó, a folyamatos politikai egyeztetések és az egymást követő miniszterelnöki látogatások miatt készített felmérést az SW Research közvélemény-kutató cég a Rzeczpospolita napilap megrendelésére. A kutatás azt szerette volna megtudni: „Hogyan értékeli a lengyel lakosság azt a tényt, hogy a két ország kormánya szorosan együttműködik, nemcsak kétoldali kezdeményezések terén, de a Visegrádi Csoporton belül, és uniós ügyekben is.”

A 2010-es magyarországi és a 2015-ös lengyelországi kormányváltás után felerősödött a két ország szoros politikai együttműködése. A jogállami mechanizmus kapcsán a potenciális lengyel és magyar vétó ezt a folyamatot mintegy megkoronázta. A napilap december 8-án és 9-én, tehát az utolsó vetó-tárgyalás előtt végezte az internetes közvéleménykutatást 800 felnőttkorú megkérdezett részvételével. A véletlenszerűen választott, reprezentatív kutatásban azt a kérdést tették fel, miszerint:

A válaszadók

4,4 %-a úgy vélte, a közeli kapcsolat egyértelműen hasznosabb Lengyelország számára mint Magyarországnak;

14,4  %-a szerint éppen fordítva érvényes a helyzet, Magyarország profitál a lengyel segítségből

29,9 %-a  szerint ez a felállás mindkét ország számára ugyanolyan mértékben előnyös,

23,2 %-uk szerint ez a helyzet káros mindkét ország számára,

28,1 % pedig nem tudott véleményt alkotni a kérdés kapcsán.

A nemek szerinti megoszlás alapján a közös előnyöket minden harmadik férfi és minden negyedik nő emelte ki. A 25-34 éves korosztályban felülreprezentált azok aránya, akik e kapcsolatot hasznosnak tartják (37%), és ugyanekkora mértékben vélik ezt a 100-200 ezer közti lakosú városokban élők is.

(Forrás: Waclaw Felczak Alapítvány, Rzeczpospolita)

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2020. december 17. 13:38
Ez a barátság: Miután a németek megtalálták a Katynban lemészárolt lengyelek tömegsírjait, többek között Szövetséges hadifoglyokat is vittek a helyszínre, szemtanúnak. Ezek között volt John H. Van Vliet alezredes, aki Donald B. Stewart századossal együtt jelen volt az exhumálásoknál. Kiszabadulása után Van Vliet rögtön átfogó jelentést írt helyszínelői tapasztalatairól felettesének, Birrell tábornoknak. A tábornok azonnal megparancsolta Van Vlietnek, hogy "maradjon csöndben ebben az ügyben", majd a jelentés hivatalos példánya is eltűnt. (Forrás: Louis FitzGibbon: Katyn, The Noontide Press, 1979, 184.old.)
Pelso j.
2020. december 17. 06:34
Hát kinek, a szűken vett politikai, gazdasági eliteknek mindkét országban. A népnek meg marad a taps.
abcd
2020. december 17. 06:25
A kérdés valóban sunyi, mert érdemben nem lehet rá válaszolni. Soha senki nem végzett ilyen téren semmilyen vizsgálatot, ennélfogva senkinek nem lehet konkrét ismerete. Az érdemi választ adók megoszlása viszont problémás, csupán 4,4 % tartja egyértelműen a lengyelek számára pozitívnak, 29,9 % kölcsönösnek ez 34,3 %. A tagadók és szkeptikusok aránya 37,6%, ez bizony minden szempontból nagyon sok. Nem tudom, nálunk hogyan nézne ki egy ilyen közvélemény kutatás, de megérzésem szerint hasonló lenne. Nem tudok másra következtetni, mint a jobboldalnak változtatnia kell a kommunikációs stílusán, más narratívákat kell alkalmazni, mert nem lesz jó vége.
Derek Zoolander
2020. december 16. 21:51
Már ez is hogy ilyenről kérdezik az embereket, annyira tipikus sunyi libsi dolog.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!