Vissza kell állnia a normális életnek a nyájimmunitás érdekében – állítják tudósok

2020. október 17. 09:16

A Nagy Barrington Nyilatkozatot neves epidemiológusok és közegészségügyi tudósok alkották meg.

2020. október 17. 09:16

„Fertőző betegségek epidemiológusaként és közegészségügyi tudósként komoly aggodalmaink vannak a jelenlegi COVID-19 politikák, intézkedések káros testi és lelki egészségre gyakorolt hatásaival kapcsolatban. Olyan megközelítést javaslunk, amelyet fókuszált védelemnek hívunk” – javasolja Dr. Martin Kulldorff, a a Harvard Egyetem orvosprofesszora, Dr. Sunetra Gupta, az Oxfordi Egyetem professzora és Dr. Jay Bhattacharya, a Stanfordi Egyetem Orvostudományi Karának professzora közös nyilatkozatában. Az október 4-én, az Egyesült Államokban kelt, Nagy Barrington Nyilatkozat arra kéri a világ vezetőt, hogy enyhítsenek a korlátozásokon és a nem veszélyeztetett lakosság számára engedjék meg, hogy visszatérhessenek a járványt megelőző életük keretei közé. A szakértők szerint erre azért van szükség, mert a jelenlegi helyzet fenntartása hosszú távon pusztító hatással lesznek rövid és hosszú távon is a közegészségügyre, a társadalomra és gazdaságra is. „Az eredmények (hogy csak néhányat említsünk) alacsonyabb gyermekkori oltási arányokat, romló szív- és érrendszeri betegségeket, kevesebb rákszűrést és romló mentális egészséget eredményez – ami az elkövetkező években nagyobb halandósághoz vezet, mint amit jelenleg a vírussal kapcsolatban észrevehetünk. A munkásosztály és a társadalom fiatalabb tagjai viselik a legnagyobb terhet. A diákok iskolától távol tartása súlyos igazságtalanság” – emelik ki.

A tudósok szerint a legtökéletesebb módszer a nyájimmunitás minél hamarabbi elérése lenne, melyhez ugyan segítséget nyújthat a vakcina, azonban nem függ tőle. Véleményük szerint a legkiegyensúlyozottabb megoldás az lenne, ha a nem veszélyeztetett népesség szabadon élhetné az életét, a célzott védelem eszközeivel pedig biztonságot nyújtanánk a veszélyeztetetteknek, ugyanakkor nekik sem tiltanák meg a részvételt bármiben is, ugyanis nekik is segíthet a nyájimmunitás kialakítása.

A nyilatkozatot EZEN a linken alá is lehet írni.

Összesen 119 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ready2
2020. október 17. 14:53
Ezzel az a baj, hogy nem ertjuk, hogy mi tesz vkit igazan veszelyeztetette. Amikor 24 eves vizilabdazok hetekre kidolnek miatta es korhazba kerulnek, nem mondhatjuk, hogy csak idoseket es betegeket erint. Jelenleg nem tudjuk megmondani, hogy ha elkapja vki, akkor mennyire sulyos lesz a lefolyas. A lezarasok azert vannak, mert az egeszsegugy nem birja a megnovekedett terhelest.
EMM195
2020. október 17. 14:07
A influenzá(k)ra kialakult már a nyájimmunitás?
Himalája
2020. október 17. 13:42
"Nézz után a világ hírforrásaiban. Mind elismeri hogy igen." Most képzeld el azt a szitut, hogy nem tesztelnének, és azt az országos átlag napi 10-20 elhunytat azoknak az alapbetegségeknek számlájára írnák, melyekben azt elhunytak szenvedtek (mivelhogy normál ember ebbe nem szokott belehalni, a tüneteket maximum ha netán előfordulnának közönséges náthának vélnék), semiféle járványról nem is tudnál. Egyébként, rengeteg más kórokozó is okoz reszpirációs tüneteket, azokra miért nem tesztelnek? Vagy azok már meg szűntek létezni?
Himalája
2020. október 17. 13:23
"Kína hogyan is állította meg a vírust ?" Szerintem nem állította meg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!