Őrizetbe vették a lyoni lövöldözőt

2020. október 31. 22:53

Őrizetbe vettek egy férfit a dél-franciaországi Lyonban, akiről azt feltételezik, hogy szombat délután rálőtt egy ortodox papra egy görög templom közelében.

2020. október 31. 22:53

Őrizetbe vettek egy férfit a dél-franciaországi Lyonban, akiről azt feltételezik, hogy szombat délután rálőtt egy ortodox papra egy görög templom közelében. A gyanúsított indítékai egyelőre nem ismertek - közölte a helyi ügyészség. „Jelenleg semmilyen feltételezést nem zárunk ki, és nem is részesítünk előnyben” – jelezte Nicolas Jacquet lyoni főügyész. Az előállított férfi megfelel a szemtanúk által adott személyleírásnak, de a támadáshoz használt fegyver nem volt nála. A hatóságok jelenleg vizsgálják az esetleges érintettségét az emberölési kísérletben. A görög állampolgárságú 52 éves pap, Nikolaos Kakavelakis éppen a város VII. kerületében, a Pere Chevrier utcában található templomot zárta be szombat délután négy óra körül, amikor egy puskával kétszer rálőttek. A papot súlyos állapotban kórházba szállították, a hasán sebesült meg, a mentősöknek azt mondta, hogy nem ismeri a támadóját. A férfit rendőrségi források szerint egészen közelről lőtték meg, a lövések a máját érték el. A támadásnak nem voltak szemtanúi, miután a koronavírus-járvány megfékezésére kihirdetett karantén miatt nem lehet indok nélkül az utcán tartózkodni, de az elkövetőt többen látták elmenekülni a helyszínről.

Az ügyben a bűnügyi rendőrség indított vizsgálatot a helyi ügyészség megbízásából emberölési kísérlet gyanújával, a terrorelhárítási ügyészség egyelőre nem foglalkozik az üggyel. „Nem volt istentisztelet, a pap nem viselt reverendát” – jelezték rendőrségi források. A BFM hírtelevízió úgy értesült, hogy a pap néhány napon belül elhagyja a közösségét, miután a személye vitatottá vált a helyi ortodox közösségben. A rendőrség ezért jelenleg azt vizsgálja, hogy állhat-e személyes leszámolás a háttérben, de nem zárt ki semmilyen egyéb feltételezést sem. A belügyminisztériumban Gérard Darmanin tárcavezető ugyanakkor válságstábot állított fel, miután az országban a legmagasabb szintű terrorkészültség van érvényben a két nappal ezelőtti támadás óta, amikor is a nizzai Notre-Dame-bazilikában késsel elkövetett, három halálos áldozatot követelő iszlamista merénylet történt. Jóllehet pénteken általános karantén lépett életbe a koronavírus-járvány megfékezésére az egész országban, a vallási helyek és a temetők a hétvégére felmentést kaptak a lezárás alól a mindenszentek és a halottak napi megemlékezésekhez.

A nizzai támadást követően Emmanuel Macron államfő a helyszínen jelentette be, hogy az Őrszem (Sentinelle) művelet keretében 3000-ről 7000-re emelik a fontos létesítmények, imahelyek, iskolákat védő katonák létszámát a vasárnapi mindenszentek ünnepére tekintettel. Jean Castex miniszterelnök – aki szombaton a nyugat-franciaországi Rouenba és a közeli Saint-Etienne-du-Rouvray-ba látogatott, ahol 2016-ben egy katolikus pap torkát két dzsihadista elvágta – megerősítette, hogy „a kormány eltökélt annak szavatolásában, hogy mindenki szabadon gyakorolhassa a vallását, teljes biztonságban”. „A szándékunk erős, az eltökéltségünk nem gyengül, ez Franciaország becsülete, ez a köztársaság becsülete” – mondta a miniszterelnök a négy évvel ezelőtti merénylet helyszínén.

(MTI)

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szürkeSzarvas
2020. november 01. 07:31
Ezek az ertelmetlen események annyi spontaneitast mutatnak,mint amikor 1 napon Lee Harwei Oswald úgy ébredt,hogy ő ma lelövi Joe Kennedyt.
annamanna
2020. november 01. 05:02
"a kormány eltökélt annak szavatolásában, hogy mindenki szabadon gyakorolhassa a vallását, teljes biztonságban". Minden nap bebizonyosodik, hogy ez teljességgel lehetetlen. Ha én azt gondolom, hogy úgy gyakorolhatom a vallásomat szabadon, hogy megöllek téged, akkor te nem gyakorolhatod a vallásodat szabadon, teljes biztonságban, ugyebár. Fel kell hagyni az olyan idiotizmussal, ami a krokodilt és a pingvint ugyanazon rács mögé zárja, és garantálja mindkettejük szabadságát. A gazdaságban sem működik a szabadverseny. A hisztérikusan rikácsoló BLM-aktivisták és nőjogi harcosok stb sem akarnak semmi mást, mint pont hogy lemondani a szabad versenyről, és előjogokhoz jutni. Miközben persze a szabad versenyre hivatkoznak. A magzatvédő lengyelek és az abortuszért tüntető ellenzékiek is kölcsönösen a szabadságra és jogokra hivatkoznak, és itt is látszik, hogy teljes képtelenség egyszerre biztosítani a magzat és a felnőtt teljes szabadságát az "önmegvalósításra". Valamelyiküket muszáj preferálni a másikkal szemben. Nem az a szülő szereti a gyerekét, aki bármit megenged neki, és garantálja számára, hogy akármit megtehet, mindenre szabad. Ezek meglehetősen alapfokú dilemmák, teljesen lehetetlen, hogy Macron és más európai politikusok ne legyenek tisztában vele (még akkor is, ha nincs gyerekük). Akkor miért mond sült ökörségeket? Mert naiv és jóindulatú? Vagy azért, mert minden hájjal megkent szarkavaró? Macron a két úton sántikálás jogát védi, a "belgák"-at, akik sehová sem tartoznak, akik semmi iránt sincsenek elkötelezve, akik nem tudják megmondani azt, hogy fiúk vagy lányok, fehérek vagy feketék. A végtelenségig ez nem megy. A szándékos szarakodás vége katonai diktatúra.
Bell & Sebastian
2020. október 31. 23:25
Önellentmondás retro Ha az egyik helyen befuccsol a népek olvasztótégelye -projekt, máshol újrakezdik. Zavarosban halászni tiszta vízben nem kecsegtet rekordfogással. Mivel eddig Macron kavargatta a leglelkesebben az iszapot, most mi arra a bizonyíték, hogy egyszeriben visszafordult a damaszkuszi úton? Abszolút de semmi.
nikonos
2020. október 31. 23:03
"eltökéltségünk nem gyengül" Az mondjuk külön jó, mert ennél gyengébb már nem lehetne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!